Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkazivki_do_magisterskikh_robit.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
598.53 Кб
Скачать

О. О. Кисельова

І. Г. Мельник

Т. І. Слоньова

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ МАГІСТЕРСЬКИХ

РОБІТ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

ГЕОГРАФІЯ”

Міністерство освіти і науки україни

Державний заклад

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА”

Факультет природничих наук

Кафедра географії

О. О. Кисельова, І. Г. Мельник, Т. І. Слоньова

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ

МАГІСТЕРСЬКИХ РОБІТ

ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ „ГЕОГРАФІЯ”

Луганськ

ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”

2009

УДК [911 : 378.22](076)

ББК 26.8p3

К44

Рецензенти:

Жадан В. І. – кандидат географічних наук, почесний професор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Крючок Л. М. – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хімії Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Кисельова О. О., Мельник І. Г., Слоньова Т. І.

К44 Методичні вказівки до виконання магістерських робіт зі спеціальності „Географія” / О. О. Кисельова, І. Г. Мельник, Т. І. Слоньова ; ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”. – Луганськ : Вид-во ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009. – 61 с.

Навчально-методичне видання має на меті допомогти слухачам магістратури в підготовці та виконанні магістерських робіт з географічних дисциплін.

Методичні вказівки містять основні положення та вимоги щодо змісту та оформлення магістерської роботи, визначають етапи її виконання, дають поради щодо збирання й обробки фактичного матеріалу, підготовки презентації, визначають порядок захисту та оцінювання роботи.

Рекомендується для слухачів магістратури денного й заочного відділень спеціальності „Географія”. Стане в пригоді магістрантам і інших спеціальностей.

УДК [911 : 378.22](076)

ББК 26.8p3

Рекомендовано навчально-методичною радою

Луганського національного університету

імені Тараса Шевченка

(протокол № 8 від 6 травня 2009 р.)

© Кисельова О. О, Мельник І. Г., 

Слоньова Т. І., 2009

© ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………4

1. Загальні положення……………………………………….7

2. Організаційні заходи щодо виконання магістерської роботи……………………………………………………10

2.1. Вибір напряму й теми магістерської роботи……...10

2.2. Наукове керівництво……………………………… 13

3. Підготовка рукопису магістерської роботи……………15

3.1. Структура й обсяг роботи………………………….15

3.2. Зміст розділів……………………………………….16

4. Вимоги до оформлення магістерської роботи…………21

4.1. Текстова частина……………………………………22

4.2. Картографічні, графічні та табличні матеріали…..26

4.2.1. Вимоги до картографічних матеріалів...........26

4.2.2. Вимоги до графічних матеріалів……………30

4.2.3. Вимоги до табличних матеріалів……………32

4.3. Список використаних джерел та додатки…………33

5. Подання, захист та оцінювання магістерських робіт….35

6. Підготовка презентації магістерської роботи………….39

Додатки…………………………………………………..46

ВСТУП

Виходячи з вимог Болонського процесу щодо запровадження двоступеневої системи вищої освіти, в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка з 1995 р. розпочато підготовку фахівців-географів освітньо-кваліфікаційного рівня „Магістр” з присвоєнням кваліфікації „Магістр географії. Викладач географії”.

Відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) магістр географії – це висококваліфікований фахівець з питань регіонального соціально-економічного розвитку, зокрема, географічного й техніко-економічного обґрунтування розміщення виробництва, об’єктів соціальної, економічної, екологічної сфер; науковий співробітник для роботи в науково-дослідницьких проектних та прогнозно-планових державних і приватних установах; менеджер та експерт у державних установах регіонального профілю, провідний спеціаліст в обласних, районних та міських управлінських структурах (адміністраціях), в органах самоврядування, де його рівень кваліфікації може бути використаний з метою складання і наукового обґрунтування комплексних прогнозів та індикативних планів соціально-економічного розвитку міст, адміністративних областей і районів, експертної оцінки схем і проектів розвитку територій.

Магістр географії може працювати в галузях господарства в підрозділах, пов’язаних із використанням засобів і методів моніторингу та прогнозу стану навколишнього природного середовища, соціально-економічної сфери, ефективного використання природних ресурсів; у режимних, оперативних, пошукових, науково-дослідних організаціях, комплексних та спеціальних експедиціях Інституту географії НАН України, Міністерства екології та природних ресурсів, державних комітетів із геології, водного господарства, туризму, а також інших міністерств і відомств, пов’язаних із сільським та рибним господарством, авіаційним, морським, річковим і залізничним транспортом, геологічними пошуками, виробленням та транспортуванням енергії; в інших профільних міністерствах і комітетах, науково-дослідних інститутах та в органах регіонального самоврядування різних ієрархічних рівнів.

Магістр географії має можливість займатися викладацькою роботою в галузі географії. Його освітньо-кваліфікаційний рівень дозволяє працювати викладачем географії у вищих навчальних закладах III – IV рівнів акредитації (на посаді асистента), у профільних класах, гімназіях, ліцеях та інших типах загальноосвітніх навчальних закладів різних форм власності, а також обіймати керівні посади в закладах шкільної, професійно-технічної освіти, позашкільної роботи (заступниками керівників із питань навчальної, виховної, методичної, організаційної, управлінської роботи, завідувачами відділів, керівниками профільних груп тощо).

Освітньо-професійна програма (ОПП) підготовки магістрів географії передбачає вивчення дисциплін гуманітарного та професійно орієнтованого блоків, а також підготовку й захист магістерської роботи.

Фізико-географічний та суспільно-географічний наукові цикли мають досить складну структуру й охоплюють широке коло проблем і певну ієрархію географічних об’єктів. Тому під час виконання магістерської роботи з географії слід ураховувати не лише загальні правила, а й цілу низку специфічних вимог. Саме з метою надання магістрантам спеціальності „Географія” практичної допомоги в підготовці випускної роботи й були розроблені ці „Методичні вказівки”. Їх завдання – зосередити увагу магістрантів на основних вимогах, що висуваються до структури, змісту й оформлення магістерських робіт, визначити послідовність етапів роботи, дати поради щодо формування й опрацювання джерельної та бібліографічної бази дослідження, збирання й обробки фактичного матеріалу, визначити правила та порядок вибору й затвердження теми, захисту й оцінювання роботи, алгоритм підготовки комп’ютерної презентації роботи під час її захисту. У додатках наведено зразки оформлення календарного плану підготовки роботи, її титульної сторінки, списку використаної літератури, правильних підписів табличних, графічних та картографічних матеріалів, орієнтовну тематику магістерських робіт із фізико- та суспільно-географічних дисциплін.

Виконання магістерської роботи вимагає професійної зосередженості й наполегливості, навичок творчого аналізу літератури та інших джерел інформації, узагальнення й систематизації географічних знань, володіння сучасними методами географічних досліджень, у т.ч. проведення індивідуальних локально-географічних спостережень, уміння робити висновки й обґрунтовувати рекомендації.

Автори висловлюють упевненість, що ці методичні рекомендації та виконання їх вимог допоможуть магістрантам більш конструктивно та ефективно впоратися з таким важливим завданням, як виконання магістерської роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]