Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
605.7 Кб
Скачать

6.2 Мережі на основі персональних комп'ютерів.

Переважна більшість ПК у світі працюють у мережах. Локальні мережі зв’язують комп’ютери на невеликій відстані один від одного, як правило, однієї або кількох сусідніх будівель підприємства, установи, офісу. Головна особливість локальних мереж – єдиний для всіх комп’ютерів високошвидкісний канал передачі даних і мала ймовірність виникнення помилок у комунікаційному обладнанні.

Основне призначення будь-якої комп’ютерної мережі, в тому числі локальної, - надання інформаційних та обчислювальних ресурсів підключеним до неї користувачам.

Найчастіше в локальній комп’ютерній мережі використовують файловий сервер. Він керує ресурсами мережі, забезпечуючи доступ до них з інших комп’ютерів мережі – робочих станцій. Основним ресурсом, що надається користувачам у спільне користування, є дискова пам’ять файлового сервера. Розділяються й інші ресурси файлового сервера, наприклад підключений до нього принтер. Тому як робочі станції можна використовувати відносно дешеві, комп’ютери, що не мають принтера й іноді навіть жорсткого диска. Якщо основна функція сервера – спільне використання принтера, то його називають принт-сервером. Можуть також бути модемні сервери та ін.

6.3 Комп'ютерні мережі та еволюція їх розвитку

Мережі з'явилися в результаті творчого співробітництва фахівців з обчислювальної техніки та техніки зв'язку і є зв'язуючими ланками між базами даних, терміналами користувачів і комп'ютерами Число користувачів мереж зростає швидкими темпами: у 1985 р. у діалоговому режимі воно досягло20млн. Швидко розвивається технічна база мереж. Окрім телеграфних апаратів на кінцевих пунктах мережі з'явились комп'ютери, факсимільні апарати, бази даних. До провідних і кабельних каналів додалися супутникові та волоконно-оптичні канали. У майбутньому можна очікувати створення глобальної багатофункціональної системи передачі та обробки інформації. Можливо вважати, що розвиток комп'ютерних мереж зможе докорінно змінити систему правління, полегшити обмін науковими знаннями, пошук інформації, вдосконалити розповсюдження друкованих матеріалів, торгівлю. Комп'ютерні мережі не дублюють наявну розгалужену комутаційну мережу телефону і телеграфу. Недивлячись на гігантські розміри світової телефонної мережі, остання не може впоратися із зростаючим інформаційним потоком, особливо ділової інформації. Це навантаження беруть на себе комп'ютерні мережі, що є новим кроком у розвитку інформаційних технологій. На сучасні комп'ютерні мережі лягає навантаження з передачі та обробки даних у багатьох галузях людської діяльності на національних і міжнародних рівнях.

6.4Розробка проекту комп'ютерної мережі та розрахунок її вартості. Комп'ютерна система зв'язку.

Для того щоб спроектувати і встановити комп’ютерну мережу, в першу чергу потрібно визначити, скільки людей буде працювати в мережі. Від цього рішення, по суті, і будуть залежати всі наступні етапи створення мережі. Іншим фактором який часто не враховується при проектуванні, є ієрархія компанії. Для фірми з горизонтальною структурою, де всі співробітники повинні мати доступ даних один до одного, оптимальним рішенням є проста однорангова мережа. Але при цьому варто зважити всі її недоліки і переваги. Фірмі, побудований за принципом вертикальної структури, у якій точно відомо, який співробітник і до якої інформації повинний мати доступ, варто орієнтуватися на більш дорогий варіант мережі – з виділеним сервером. Тільки в такій мережі існує можливість адміністрування прав доступу.

Одним з головних етапів планування мережі є створення попередньої схеми. При цьому в залежності від типу мережі, труднощі, з якими доведеться зіштовхнутися, будуть різні. Найбільш очевидна і загальна з них це обмеження довжини кабельного сегмента. Це може бути несуттєво для невеликого офісу, однак якщо мережа охоплює кілька поверхів будинку, проблема з"являється. План приміщення впливає на вибір топології мережі значно сильніше, ніж це може здатися на перший погляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]