Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр№2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Інструкційна карта до виконання практичної роботи № 2.

Тема: Розробка заходів для захисту населення, виробничого персоналу від можливих наслідків аварій, стихійного лиха, сучасних військових засобів ураження, а також ліквідація цих наслідків.

Мета:навчитись встановлювати характер та зміст захисних засобів; ознайомитись із способами захисту населення від вражаючих факторів НС; охарактеризувати структуру втрат населення під час НС;

Матеріально-технічне обладнання:підручник з безпеки життєдіяльності, інструкційна карта.

Література:

  1. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини. − К.: «Знання», Львів, 1999.

  2. Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності. − К.: «Каравела», Львів, 2001.

  3. Джигирей В.С. Безпека життєдіяльності. − Львів: «Афіша», 2000.

  4. Митрога М.К. Безпека життєдіяльності. − Ужгород, 1998.

Зміст та послідовність виконання роботи.

ВХІДНИЙ КОНТРОЛЬ :

Вставити пропущені слова:

1. Головною функцією органів державної виконавчої влади у разі виникнення надзвичайної ситуації є______________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Серед тяжко уражених під час надзвичайної ситуації діти становлять____%

3. Основним способом оповіщення людей у НС є________________________

через_____________________________________________________________

Перед поданням______________ вмикають__________,________,_________,

що означають попереджувальний сигнал_______________________________.

4. Втрати при катастрофах бувають____________________та______________

5. У разі НС мирного часу подаються такі сигнали_______________________

__________________________________________________________________.

Завдання до практичної роботи №2.

Користуючись довідничком дайте відповіді на запитання (за індивідуальними варіантами).

Довідничок.

Згідно з Законом "Про цивільну оборону України" громадяни України мають право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха і вимагати від Уряду України, інших органів державної виконавчої влади, адміністрації підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності гарантій щодо його реалізації.

Головною функцією органів державної виконавчої влади, адміністрації підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності у разі виникнення НС є захист населення та організація його життєзабезпечення.

Заходи щодо захисту населення плануються та проводяться в усіх районах, населених пунктах, охоплюють усе населення.

Водночас характер та зміст захисних засобів встановлюється залежно від ступеня загрози, місцевих умов з урахуванням важливості виробництва для безпеки населення, інших економічних та соціальних чинників.

Захист населення, персоналу і хворих від вражаючих факторів НС досягається такими способами:

  • укриття в захисних спорудах;

  • застосування заходів індивідуального захисту (ЗІЗ);

  • розосередження, евакуація населення з зон можливих катаклізмів.

Структура втрат населення під час надзвичайних ситуацій.

Утрати при катастрофах бувають безповоротними (загиблі і пропалі безвісти) та санітарними (уражені й хворі, що втратили працездатність і потребують медичної допомоги).

Під час катастроф втрати звичайно виникають раптово і їхня кількість, як правило, перевищує можливості місцевих об’єктових, а іноді і територіальних сил і засобів охорони здоров'я. Висока ймовірність ураження, реальна загроза для життя у НС спричиняє в середньому 25-30 % тяжко уражених, серед яких від 20 до 30 % становлять діти.

За статистикою, найбільш численними бувають черепно-мозкові травми. Травми кінцівок і поранення м'яких тканин посідають відповідно друге і третє місця. На четвертому місці – травми із синдромом тривалого здавлювання (краш-синдром). 70 % уражених мають числення комбіновані травми. Серед причин смерті на першому місці – травми, не сумісні з життям, другому – травматичний шок, на третьому – гостра крововтрата.

Значна частина уражених, хоча і мають смертельну травму, гинуть від несвоєчасного надання медичної допомоги. Після важкої травми через 1 годину помирають 30% потерпілих, а через 3 години – 60 %.

Специфічною патологією ураження в екстремальних умовах мирного часу є психоневрологічні стреси, шок, ступор. Приблизно 10-15 % уражених потребують стаціонарного лікування у психоневрологічних лікувальних установах (ЛУ) і не менш 50 % – в амбулаторно-поліклінічних умовах.

Характер утрат від сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) серед населення досить різноманітний. Переважають легкий і середній ступені ураження, в епіцентрі – важкий ступінь. Смертельний ступень не перевищує 5 %. Особливу небезпеку для дитячого віку становлять хімічні речовини, що діють на слизові оболонки дихальних шляхів, які відзначаються високою ніжністю і васкуляризацією і схильні до набряків.

При землетрусі травми виникають від механічної дії падаючих конструкцій будинків і неправильної поведінки людей (паніка, невміння укритися та ін.) – відповідно 22,5-45% і 55%.