Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_diplomu_GIO.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
344.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра відкритих гірничих робіт

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

Методичні вказівки до виконання дипломного проектування за напрямом

0903 „Гірництво”

(спеціальність 7.090301 “Розробка родовищ корисних копалин”,

спеціалізація 7.090301.03 „Відкриті гірничі роботи”)

усіх форм навчання

м. Кривий Ріг

2007

УкладачІ: д-р техн. наук, проф. Темченко А.Г., доценти, канд. техн. наук Пижик М.М., Пижик А.М., Горлов М.І.

Рецензенти:

професор кафедри відкритих гірничих робіт, д-р техн. наук Шапурін О.В.

доцент кафедри економіки, організації та управління підприємствами, канд. техн. наук Ртищев Б.А.

У даних методичних вказівках наведено перелік організаційних заходів щодо процесу дипломування студентів, теми та складові частини дипломного проекту, вимоги до оформлення креслень та пояснювальної записки, склад та коротку анотацію розділів пояснювальної записки та роз’яснення з економічних розрахунків в окремих розділах та зведених економічних розрахунків.

У додатках наведено перелік найактуальніших тем основної частини, титульний лист, індивідуальне завдання, штамп для креслень та перелік науково-технічної та довідкової літератури, якою необхідно користуватись під час виконання дипломування.

Розглянуто на засіданні кафедри Схвалено на вченій раді відкритих гірничих робіт гірничого факультету

(прот. №. 5 від 10.01.07 р.) (прот. № 6 від 26.01.07 р)

та кафедри економіки, організації та економічного факультету

та управління підприємствами (прот. № 7 від 22.01.07 р.)

(прот. № 4 від 13.12.06 р.)

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА..........................................................................................................4

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ..................................................................6

РОЗДІЛ 2. ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ................................................................................................................8

РОЗДІЛ 3. ТЕМА ТА СКЛАДОВІ ЧАСТИНИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ...............................................................................................................11

РОЗДІЛ 4. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ…………………………………………………………………..23

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.................................................25

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..29

ПЕРЕДМОВА

Гірничовидобувна промисловість в усьому світі розвивається в 1,5 – 2 рази швидше порівняно з іншими галузями, для яких мінеральна сировина є вихідною. Кожні 15 – 20 років обсяги світового видобутку корисних копалин збільшуються удвічі.

Україна є одним з основних виробників товарної залізної руди і посідає 7 місце у світі. Гірничорудна промисловість з видобутку і переробки мінеральної сировини для чорної металургії представлена 18 основними підприємствами, які щорічно виробляють товарної продукції на суму більше 6 млрд. грн. Первинна вартість основних засобів гірничих підприємств складає біля 20 млрд. грн., на підприємствах працює більше 110 тис. людей.

Сучасні гірничовидобувні підприємства є складними природо-господарськими та соціально-економічними комплексами, які значно відрізняються від підприємств фабрично-заводського типу. По-перше, вони мають специфічний предмет праці, який безпосередньо пов’язаний з природою, з родовищем корисної копалини, по-друге, усі технологічні процеси динамічно змінюються у часі і просторі. Виникаючі при цьому ситуації ніколи не повторюються, вони не схожі одна на одну і потребують прийняття неординарних рішень.

Крім того, у сучасній гірничій промисловості існує велика кількість технологічних процесів, видів устаткування, способів організації, які потребують використання робітників дефіцитних професій, урахування специфічних особливостей експлуатації знарядь праці, індивідуального підходу до управління людино-машинними системами.

Аналіз роботи успішних підприємців показує, що головний ключ до успішної діяльності не масовані інвестиції (але без них теж не солодко), а ефективне управління підприємством, грамотна організація виробництва, які дозволяють у динамічному ринковому середовищі визначати реальні цілі та оптимальні шляхи їх досягнення. Ефективне поєднання стратегічного та тактичного управління, прогнозування позитивних та від’ємних грошових потоків, використання високоефективних напрямів у сучасному менеджменті та маркетинзі (контролінг, логістика, управлінський облік, бенч-маркінг та ін.), створення корпоративних інформаційних систем на основі геоінформаційних технологій дозволяють підприємствам вирішувати весь складний комплекс задач з реорганізації і реінжинірінгу, оновлення устаткування і використання новітніх технологій.

В умовах таких масштабних обсягів гірничовидобувного виробництва глобального значення набуває підготовка високопрофесійних кадрів. При цьому, сучасні перетворення в Україні потребують підготовки фахівців з ринковим підприємницьким мисленням, фахівців, які швидко адаптуються до будь-яких перетворень у внутрішньому та зовнішньому середовищі, фахівців, які постійно спрямовані на інноваційну діяльність як в управлінні, так і у виробничому процесі.

Вирішення цієї складної проблеми можливе тільки на базі спільної співпраці вищих навчальних закладів з промисловими підприємствами. Високий рівень теоретичного навчання у ВНЗ та практична підготовка в процесі виробничих практик дозволять молодим спеціалістам швидко адаптуватись до практичної діяльності, використовувати весь арсенал отриманих знань, підвищувати ефективність управління виробничо-господарською діяльністю.

Цьому значно сприяє входження освіти України у Болонський процес, основна риса якого – “навчання – протягом життя”. Стандартизація вищої освіти, використання дистанційного навчання, упровадження кредитно-модульної системи, створення якісного навчально-методичного забезпечення – це гарантія підготовки висококваліфікованих фахівців для всіх галузей народного господарства України.

Криворізький технічний університет – один з найбільш престижних вищих навчальних закладів України. У ньому готуються висококваліфіковані кадри для різних галузей народногосподарського комплексу України, але пріоритетним напрямом підготовки протягом 85 років залишається підготовка фахівців для гірничовидобувних підприємств. Для вирішення цього відповідального завдання в університеті створено всі необхідні умови. Сподіваємось, що ці методичні вказівки будуть добрим помічником для розробки реальних дипломних проектів, які можна використовувати у практиці відпрацювання родовищ корисних копалин.

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

За результатами теоретичного навчання та практичної підготовки осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, здійснюється державна атестація. Вона проводиться на основі поєднання державного іспиту та захисту кваліфікаційної роботи.

Кваліфікаційна робота в Криворізькому технічному університеті за напрямом 0903 „Гірництво” спеціальності 7.090301 “Розробка родовищ корисних копалин” спеціалізації 7.090301.03 „Відкриті гірничі роботи” виконується у вигляді дипломного проекту. Зміст проекту повинен відображати професійні функції спеціаліста, які висвітлюють його здібності самостійно приймати управлінські рішення на рівні проектування підприємства і безпосереднього управління виробничо-господарською діяльністю при поточному відпрацюванні родовища корисної копалини.

Для більш якісного виконання дипломного проекту кожному студентові випусковою кафедрою призначається керівник, а для контролю якості виконання окремих розділів – загальні для всіх випускників консультанти за розділами.

Дипломний проект виконується для конкретного підприємства гірничодобувної галузі України. Вибір підприємства здійснюється студентом самостійно і погоджується з керівником та завідувачем кафедри.

Керівник, тема дипломного проекту та підприємство, на базі якого виконується проект, затверджуються наказом по ВНЗ. Упродовж дипломування випускова кафедра відповідно до графіка навчального процесу здійснює атестацію і робить висновки про хід виконання дипломного проекту.

Після завершення роботи над дипломним проектом керівник дає відгук, де характеризує студента та оцінює рівень виконання проекту. Крім того, дипломний проект підлягає рецензуванню. Рецензентів призначає випускова кафедра. Ними можуть бути провідні фахівці підприємства, на базі якого виконується проект, співробітники науково-дослідних та проектних організацій або викладачі кафедри. Рецензенти повинні виступати як опоненти, вони критично розглядають дипломний проект, роблять свої зауваження та оцінюють його.

Наприкінці відгуку та рецензії керівник проекту і рецензент роблять висновок про можливість присвоєння студентові кваліфікації “Гірничий інженер”. При негативному оцінюванні дипломного проекту керівником і (або) рецензентом студентові все ж надається право на захист проекту перед ДЕК.

Захист дипломного проекту проводиться у формі доповіді студента перед членами ДЕК, відповідей на їх запитання та відповідей на зауваження рецензента.

При оцінюванні якості підготовки спеціаліста члени ДЕК враховують рівень виконання дипломного проекту, володіння термінологією в галузі гірництва, уміння викладати розроблені рішення та переконливо доводити їх ефективність, оцінки студента за дисциплінами впродовж навчання, а також відгуки керівника та рецензента.

Рівень підготовки спеціаліста повинен відповідати вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) галузевого стандарту вищої освіти України.

РОЗДІЛ 2

ВИХІДНІ ДАНІ ДЛЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

Основними вихідними даними для виконання розрахунків у дипломному проекті є техніко-економічні показники діючого підприємства, на якому студенти проходять переддипломну практику.

Звітні дані про окремі напрями виробничо-господарської діяльності кар’єру та документи, у яких може знаходитись необхідна інформація, наведені у табл. 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]