Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ukr_sist_anal_ml.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни криворізький коледж національного авіаційного університету

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник начальника коледжу

з навчальної роботи

________________ Г.В. Даниліна

„_____” ______________ 20___ р.

Методичні рекомендації з виконання курсової роботи

дисципліни «Основи теорії систем і управління»

Галузь знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура» Спеціальність 5.07010104 « Організація авіаційних перевезень »

Кваліфікація молодший спеціаліст

Тема курсової роботи: «Авіатранспортне підприємство

<назва авіатранспортного підприємства > як складна система.

Системний підхід до аналізу діяльності авіатранспортного підприємства»

Кривий Ріг - 2012

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи для курсантів денної форми навчання за Спеціальність 5.07010104 « Організація авіаційних перевезень »

з дисципліни «Основи теорії систем і управління» Криворізький коледж НАУ - Кривий Ріг 2012р. – 16 c.

Укладач: Гончарук Євгенія Володимирівна – викладач.

Методичні вказівки обговорено

на засіданні циклової комісії транспортної інфраструктури

Протокол №___________

від «___»______ 20___р.

Голова циклової комісії

_________ Попова І.Л.

(підпис) (П.І.Б.)

«ПОГОДЖУЮ» Завідувач навчально-методичного кабінету

_________ Кольчак М.М.

(підпис) (П.І.Б.)

ВСТУП

Сучасні тенденції інтеграції України до європейського простору вимагають здійснення структурних перетворень в економіці країні, найбільш характерних розвинутим країнам Європи. Транспортна галузь займає чільне місце в економічній системі, має прямий вплив на розвиток всієї економіки країни в цілому і тому потребує до себе особливої уваги з боку держави.

Підвищення попиту на транспортні послуги та якість транспортного обслуговування потребує узгодженої роботи всіх видів транспорту, що в свою чергу вимагає розвинутої їх інфраструктури. Тому сьогодні одним з актуальних є питання становлення, розвитку, а також ефективне управління авіаційною транспортною системою країни.

Взагалі, авіатранспортна система уявляє собою сукупність авіаційних транспортних виробничих комплексів з урахуванням юридичних і економічних чинників, що на них впливають та покликана задовольнити потреби населення та суспільного виробництва у авіаційних перевезеннях.

Авіатранспортна система країни складається з регіональних авіатранспортних систем (даний рівень представляють потужні авіатранспортні центри, що являють собою ядра окремих регіонів. Функціонує 6 регіональних аеропортів України: Сімферополь, Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Харків, а також аеропорт державного значення – Бориспіль), локальних авіатранспортних систем (аеропорти розглядаються на локальному рівні, такому як обласні, районні центри авіатранспортних систем. Відносяться наступні аеропорти: Київ, Запоріжжя, Миколаїв, Кривий Ріг, Маріуполь, Ужгород, Івано-Франківськ, Луганськ, Чернівці, Херсон, Суми, Полтава, Кіровоград, Бердянськ, Рівне, Вінниця, Тернопіль, Хмельницький, Ізмаїл, Керч, «Бельбек»(Севастополь), Черкаси, Сєверодонецьк) , а також місцевих авіатранспортних систем (на цьому рівні розглядаються місцеві аеродроми України - Кременчук, Джанкой, Васильків, Гостомель, «Лиманське», «Заводське», «Озерне» та інші). Варто додати, що важливе місце в авіатранспортній системі належить авіакомпаніям, які безпосередньо задовольняють потребу населення в перевезеннях.

На сьогоднішній день, більшість вітчизняних авіапідприємств знаходяться на стадії банкрутства, що пов’язано з багатьма чинниками, основними з яких є значна конкуренція як на внутрішньому так і на світовому ринках авіатранспортних послуг. Практика довела, що існуючі методи управління вже ефективно не працюють, і не дозволяють швидко та якісно вирішувати складні виробничі задачі.

Для реалізації найбільш оптимальних та ефективних рішень необхідні спеціалісти з системним мисленням, які за допомогою раціональних методів організують виробничі процеси.

«Основи теорії систем і управління» – це методологія вирішення складних проблем, в основі якої лежить концепція управління системою. Системний аналіз займається не стільки вивченням якогось об’єкта як системи, скільки дослідженням пов’язаної з ним проблемної ситуації, взаємодії, тобто кінцевим результатом.

Робочим навчальним планом підготовки молодших спеціалістів зі спеціальності 5.07010104 «Організація авіаційних перевезень» під час вивчення дисципліни «Основи теорії систем і управління» передбачено виконання курсової роботи.

Тема курсової роботи: «Авіатранспортне підприємство (назва авіатранспортного підприємства) як складна система. Системний підхід до аналізу діяльності авіатранспортного підприємства»

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних знань студентами по загальній теорії систем і процедурі системного аналізу й одержання практичних навичок застосування системного підходу до аналізу діяльності авіатранспортного підприємства як складної системи.

Об’єктом дослідження курсової роботи є авіапідприємство (згідно варіанту).

Предметом дослідження є теоретико-методологічні положення та методи дослідження авіапідприємства як складної системи.

Дана курсова робота є творчою та пов’язана з формуванням у студентів системного бачення до вирішення складних виробничих задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]