Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консп. лекцій СНР - копия.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

2.3 Третій етап - використання снр

Схвалений ООН в 1993 р. Міжнародний стандарт в області національного рахівництва поклав початок новому етапу розвитку СНР, який ,мабуть, продовжуватиметься близько 15 - 20 років.

1991 рік вважається початком впровадження СНР в Україні. З травня 1992 р. за Указом Президента в Україні впроваджується СНР .

Вперше було опубліковано СНР за 1989 - 1994 рр., створюються передумови для внесення щомісячних і щоквартальних рахунків макропоказників, таких як ВВП, ВНД тощо.

Отже, СНР - це система взаємопов'язаних показників і класифікацій, які використовуються для описування та аналізу найзагальніших результатів і аспектів економічного процесу на макрорівні. СНР сформульована в категоріях і термінах ринкової економіки, її концепції та визначення передбачають, що економіка, описана за її допомогою, функціонує на основі дії ринкових механізмів та інститутів.

Однією з важливих особливостей СНР є її всеосяжний характер. Це означає, що СНР містить впорядковану певним чином інформацію про:

  • всі господарські суб'єкти, які беруть участь в економічному процесі: юридичні особи та домогосподарства;

  • всі економічні операції, пов'язані з виробництвом, розподілом і перерозподілом доходів, накопиченням активів та іншими аспектами економічного процесу;

  • всі економічні активи і пасиви, які формують національне багатство (основні фонди, матеріальні обігові кошти, монетарне золото та інші фінансові активи, вартість землі і корисних копалин тощо).

Відомі три історичні етапи розвитку систем макроекономічних показників:

Таблиця 3 - Етапи розвитку систем макроекономічних показників:

1 етап

20-і - початок 50-х рр.

В колишньому СРСР склалась система статистичного обліку у формі БНГ

2 етап

50-і - 90-і рр.

У міжнародній статистиці фактично і офіційно функціонують дві за змістом і формою системи макроекономічних показників: СНР - в капіталістичних країнах

БНГ - в соціалістичних країнах

3 етап

90-і рр. - до ц.ч.

Практично всі країни світу використовують СНР

2.4 Системи макроекономічного обліку

У світі відомі такі системи макроекономічного обліку:

  • СНР ООН (8І8ІЄШ оГ Каііопаі Лссоипііпд ШЛ)

  • ЄСІЕР - Європейська система інтегрованих економічних розрахунків (Еигореап 8у§1еш оГ Іпіедгаіед Бсопошіс Лссоипііпд, Е8Л)

  • БНГ - Баланс народного господарства (МаіегіаІ Ргодисііопз 8у§Іеш,МР8).

Відомо, що при дотриманні загальних принципів організації ринкового

господарства конкретні форми економічної діяльності у кожній країні мають свої історичні особливості. Окрім того, є розбіжності у джерелах статистичної інформації, способах її отримання та методах обчислення окремих показників СНР. Тому системи макроекономічного рахівництва кожної країни мають певні особливості, хоча вони й відповідають вимогам та стандартам СНР ООН.

Країни Європейського Союзу (ЄС) також розробили свою Європейську систему інтегрованих економічних рахунків (ЄСІЕР), яка є версією СНР ООН, пристосованою до умов організації економіки європейських країн, тобто вона відповідає стандартам і вимогам СНР ООН, але має й свої особливості. Суть цих особливостей полягає насамперед у тому, що ЄСІЕР забезпечує більш повну і чітку інформацію щодо руху продуктів і послуг та доходів за галузями і секторами економіки; більш докладно визначено типи економічних одиниць та підрозділів економіки; для окремих рахунків (продуктів і послуг, виробництва, утворення доходів) передбачає подвійну класифікацію: по галузях і секторах економіки; здійснює класифікацію економічних операцій які забезпечують отримання більш повної інформації щодо деяких потоків і витрат, міжгалузевих зв'язків та ін.; передбачає використання трьох методів обчислення ВВП, хоча не всі європейські країни їх використовують в економічній практиці.

Характерною ознакою ЄСІЕР є використання двох типів економічних одиниць і двох типів групувань економіки: за галузями і за секторами. Аналогічний підхід застосовується і в СНР ООН, проте в ЄСІЕР це розроблено більш змістовно.

Групування за галузями використовують для вивчення процесів виробництва і балансу між ресурсами і використанням продуктів та послуг. Таке групування підкреслює техніко-економічні аспекти виробничих відносин незалежно від інституційного статусу окремих економічних одиниць.

Групування за секторами економіки здійснюється з метою вивчення потоків доходів і видатків, фінансових активів і пасивів. Важливими показниками ЄСІЕР є ВВП і ВНД, які використовуються для характеристики та аналізу результатів економічної діяльності як у середині кожної країни, так і на міжнародному рівні. Показник ВНД є основою для визначення розміру фінансових внесків країн — членів ЄС. Для кожної країни його обчислюють, виходячи із обсягу ВВП і сальдо факторних доходів, отриманих від інших країн і переданих іншим країнам.

Контроль засвоєння знань

  1. Що являє собою система національних рахунків?

  2. У чому полягає роль балансу народного господарства у формуванні основ СНР?

  3. Які етапи розвитку міжнародної системи національних рахунків?

  4. У чому сутність і склад міжнародного стандарту СНР 1953 року?

  5. У чому полягають відмінності СНР ООН 1968 року від попередньої версії?

  6. Які основні напрями розвитку СНР ООН-1993?

  7. У чому полягають основні функції СНР ООН-1993?

  8. Під егідою яких міжнародних організацій відбувалося створення та вдосконалення СНР?