Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_metodichka.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Конституціоналізм як форма подолання авторитаризму в постсоціалістичних країнах Східної Європи

Трансформація засад конституціоналізму на постсоціалістичному просторі. Особливості перехідного конституціоналізму. Розвиток концепції новодемократичного й комунітарного конституціоналізму.

Конституціоналізм як політико-правовий режим. Органи конституційного контролю як важливий засіб забезпечення верховенства конституції. Система гарантування фундаментальних прав і свобод людини.

Функціонування вищих органів влади в умовах становлення засад конституціоналізму в постсоціалістичних державах-членах Європейського Союзу і СНД. Специфіка конституційно-правового статусу глави держави у постсоціалістичних республіках. Роль парламенту у суспільстві.

Врегулювання конституційних конфліктів в напівпрезидентський республіках (на прикладі Болгарії та Польщі).

Поняття державно-правових конфліктів. Конституційна (політична) криза. Суб’єкти державно-правових конфліктів.

Ознаки напівпрезидентської республіки. Особливості форми правління у Болгарії. Вплив політичного становища на виникнення державно-правових конфліктів у напівпрезидентських республіках, періоди «співіснування».

.Проблеми розподілу компетенції між президентами та головами уряду у зовнішній та внутрішній політиці (на прикладі Польщі та Болгарії). Проблеми взаємовідносин між главою держави, парламентом. та урядом в законодавчому процесі, при формуванні уряду та ін. Роль більшості та фракцій у стабілізації політичної ситуації.

Форми попередження та врегулювання державно-правових конфліктів: розпуск (дострокові вибори парламенту), імпічмент вищим посадовим особам, притягнення уряду до відповідальності перед парламентом, конституційне реформування системи органів влади, публічно-правовий договір, державно-правовий експеримент та ін.

Участь органів конституційного контролю у процесі становлення конституційного режиму (на прикладі Болгарії і Польщі).

Конституційний трибунал Республіки Польща як єдиний орган конституційного контролю в Польщі відповідно до розд.8 ст.188-197 Констиуції РП 1997р. Конституційний суд Республіки Болгарія як орган конституційног контролю відповідно до ст.147-152 Конституції Ресубліки Болгарія 1991р.

Учасники конституційного провадження відповідно до ст.191-193 Конституції РП 1997р. Ініціатори конституційного контролю відповідно до розд.8 ст.147-152 Конституції Республіки Болгарія 1991р.

Польща та Болгарія як представники європейської (австрійської) моделі конституційного контролю. Особливості формування Конституцйного трибуналу РП (ст.188-189 Конституції РП 1997р.) та Конституційного суду Болгарії (ст.149 Конституції Республіки Болгарія 1991р.).

Розвиток місцевого управління у світлі Європейської хартії місцевого самоврядування (на прикладі Болгарії та Польщі).

Ознаки «радянської» системи: запереченні принципу поділу влад, проголошенні місцевих органів влади державними, сувора підпорядкованість нижчих органів вищим тощо. Крах соціалістичної системи та трансформація принципів функціонування місцевої влади в країнах Східної Європи.

Характеристика континентальної (романо-германської) моделі та втілення її рис в організації місцевої влади у Болгарії та Польщі.

Європейська хартія місцевого самоврядування і її основні засади. Зобов`язання, які виникають після підписання Хартії. Правове закріплення фундаментальних засад місцевого самоврядування у Конституції Польщі та Болгарії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]