Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойовий статут.doc
Скачиваний:
4930
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.82 Mб
Скачать

Розташування на місці та сторожова охорона

1. Розташування взводу (відділення, танка) на місці

140. Взвод на місці, як правило, розташовується уздовж маршруту висування, використовуючи захисні та маскуючі властивості місцевості, в постійній готовності до відбиття нападу наземного та повітряного противни ка, знищення його диверсійно-розвідувальних груп.

Бойові машини піхоти (бронетранспортери), танки розташовуються в указаних командиром взводу місцях під кронами дерев, в ярах, в радіолокаційній тіні від місцевих предметів на віддаленні 25–50 м один від одного, а на відкритій місцевості в умовах загрози застосування противником високоточної зброї–100–150 м. Особовий склад розміщується поблизу своїх машин. Для нього відриваються щілини, а при наявності часу улаштовуються перекриті щілини або бліндажі. Для бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків обладнуються окопи та укриття.

Місця розміщення особового складу та розташування бойової техніки ретельно маскуються. Поблизу бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків обладнуються фальшиві об'єкти (теплові пастки).

В умовах суворої зими або тривалої негоди взвод може розміщуватися в населеному пункті. В цьому випадку взводу для розміщення відводиться по можливості один будинок або споруда.

141. Бойовий наказ на розташування командир взво ду піддає, як правило, усьому особовому складу взводу. У бойовому наказі командир взводу вказує:

відомості про противника;

завдання взводу;

місця розташування сусідів;

.чяндання відділенням (танкам), місця їх розташу-нііііпи, місця обладнання відкритих або перекритих щілин, ;і при необхідності і місця улаштування бліндажів

для особового складу, окопів та укрить для озброєння і техніки; порядок спостереження за наземним і повітряним противником, а також за сигналами командира роти; порядок дій відділень (танків) під час нападу противника; сигнали оповіщення, управління та взаємодії і порядок дій за ними;

час заняття району розташування та терміни його інженерного обладнання;

своє місце та заступника.

Після віддання бойового наказу командир взводу дає вказівки щодо інженерного обладнання району розташування та маскування, захисту від зброї масового ураження, високоточної та запалювальної зброї, організовує технічне обслуговування озброєння і техніки, здійснює контроль За підтримуванням взводу у постійній бойовій готовності.

142. Командир відділення (танка), одержавши завдання на розташування, перевіряє знання особовим складом порядку відбиття нападу наземного та повітряного противника, сигналів оповіщення, управління і взаємодії та порядку дій за ними, особисто керує обладнанням місця для розміщення особового складу, окопу або укриття для бойової машини піхоти (бронетранспортера), танка, маскуванням та технічним обслуговуванням озброєння і бойової машини.

Під час технічного обслуговування в першу чергу до-заправляються пальним і поповнюються боєприпасами техніка та озброєння, потім проводиться перевірка озброєння, механізмів і приладів, їх вивірка та регулювання, змазування і усунення виявлених несправностей.

2. Механізований (танковий) взвод (відділення, танк) у сторожовій охороні

143. Взвод (відділення, танк) призначається у сторожову охорону із завданням не допустити проникнення розвідки противника до підрозділів, які охороняються, своєчасно виявити появу наземного противника, попередити про нього війська, які охороняються, і у випадку нападу противника стійко обороняти позицію, яку займають.

Взвод, призначений у сторожову охорону, складав сторожову заставу, якій вказується смуга охорони шириною до 2 км. В цій смузі застава займає зручний для

оборони рубіж й обладнує на ньому основну, а при наявності часу і запасну позиції, з яких прикривається вогнем вся смуга охорони.

Для своєчасного виявлення противника в сторожовій заставі може розгортатися пост радіолокаційної розвідки наземних рухомих цілей, а на позиції кожного відділення (танка) організовується спостереження. На найбільш імовірному напрямку дій противника може бути виставлений сторожовий пост.

У нічний час та в інших умовах обмеженої видимості організовується підслуховування та ведеться спостереження з використанням приладів нічного бачення. Для огляду місцевості між позиціями відділень (танків) і на відкриті фланги висилаються парні патрульні, а на потайні підступи, в тому числі і вдень, для своєчасного виявлення противника виставляються секрети та встановлюються сигнальні міни.

144. Командир механізованого (танкового) взводу, виділеного у сторожову заставу, одержавши завдання, в призначений час виводить взвод на вказаний рубіж, організовує спостереження, проводить рекогносцировку, віддає бойовий наказ, організовує систему вогню, взає модію, управління та інженерне обладнання позиції.

Під час постановки завдань відділенням (танкам) командир взводу в бойовому наказі вказує:

командир механізованого взводу – завдання відділенням, їх позиції, смуги вогню та додаткові сектори обстрілу, основні та запасні вогневі позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів), основні та додаткові сектори обстрілу з кожної позиції;

командир танкового взводу – завдання танкам, їх основні і запасні вогневі позиції, основні та додаткові сектори обстрілу з кожної позиції.

Крім того, командир взводу в бойовому наказі визначає час заняття позиції, готовності системи вогню, черговість і терміни інженерного обладнання позиції.

  1. Організовуючи взаємодію, командир взводу вка зує: порядок несення служби (кількість чергових вогне вих засобів і спостерігачів, черговість несення служби та відпочинку, порядок пропуску через позицію, на що звер тати особливу увагу); порядок дій під час нападу про тивника; сигнали оповіщення, управління та взаємодії, порядок дій за ними та пропуск.

  2. Командир взводу повинен організувати пильне несення служби, особисто виставляти сторожові пости і

секрети, встановити порядок відпочинку особового складу та забезпечити постійну бойову готовність сторожової застави. Якщо застава виставляється вночі, командир взводу зобов'язаний на світанку обійти підрозділи, внести необхідні зміни в їх розташування та уточнити завдання.

Патрульними призначаються два солдати, один з них призначається старшим. Патрульні несуть службу вночі або в установлений період безперервно: одна пара змінює іншу.

Висилаючи патрульних, командир взводу вказує маршрут руху, завдання, порядок несення служби, дій при виявленні противника і пропуск. Патрульні руха ються за вказаним маршрутом і ретельно оглядають місцевість. Одиночних солдатів противника вони захоп люють у полон або знищують. При виявленні групи про тивника старший патрульний негайно доповідає про це командиру взводу і організовує спостереження за її діями. . .

Секрет виставляється від сторожової застави на віддаленні до 400 м у складі 2-3 солдатів, один з них призначається старшим.

Під час виставлення секрету командир взводу вказує склад, завдання, місце, порядок несення служби, підтримування зв'язку і пропуск. Секрет потай займає і обладнує вказане місце і веде безперервне спостереження за противником та місцевістю. Старший секрету встановлює порядок спостереження, підтримує постійну бойову готовність секрету і зв'язок з командиром, який його виставив. Секрет несе службу беззмінно протягом дня або ночі, потай, нічим себе не виявляючи. Він нікого не затримує і не опитує. Про появу одиночних солдатів (цивільних осіб) та груп противника старший секрету доповідає командиру, що вислав секрет. Під час нападу противника на секрет він відкриває вогонь і відходить, продовжуючи вести спостереження. Із закінченням часу несення служби або за командою (сигналом) командира, який вислав секрет, особовий склад повертається на сторожову заставу.

147. Вдень при хорошій видимості половиш особового складу дозволяється відпочивати (спати). Вночі та в інших умовах обмеженої видимості весь особовий склад застави не спить і знаходиться в повній бойовій готовності.

З одержанням даних про противника спостереження посилюється, сторожова застава приготовляється до бою. Командир взводу про появу противника доповідає командиру, який вислав заставу, і оповіщає сусідні сторожові застави.

Дрібні групи противника, які намагаються проникнути до підрозділів, які охороняються, взвод захоплює в полон або знищує. При підході переважаючих сил противника взвод вступає в бій, і утримує позицію, яку займає, до підходу до рубежу сторожової застави підрозділів, що охороняються, або до отримання наказу на -відхід.

148. У сторожовий пост, призначений для охорони батальйону, розташованого на місці, або який призна чається від сторожової застави, може бути виділене від ділення (танк). Сторожовий пост займає і обладнує указану йому позицію на віддаленні до 1500 м від під розділу, який охороняє.

Командир відділення (танка), одержавши завдання, займає позицію, виставляє одного-двох спостерігачів; визначає основні і запасні вогневі позиції 6ойоеюї машини піхоти (бронетранспортера), танка, кулеметів та гранатомета, місця для стрільби стрільців; віддає бойовий наказ; організовує систему вогню, інженерне обладнання і маскування позиції; визначає порядок несення служби.

149. У бойовому наказі командир відділення (танка) вказує:

орієнтири;

склад, положення і характер дій противника;

завдання взводу і відділення (танка), позицію (танку– основну і запасну позиції), смугу вогню та додатковий сектор обстрілу (танку – основний та додатковий сектори обстрілу з кожної позиції), основну і запасну вогневі позиції бойової машини піхоти (бронетранспортера), основний і додатковий сектори обстрілу з кожної позиції;

завдання сусідів;

завдання особовому складу;

командир відділення – навіднику-оператору (кулеметнику бронетранспортера), кулеметникам та гранатометнику – основні та запасні вогневі позиції; старшому стрільцю (стрільцям) – місця для стрільби, послідовність їх обладнання та зміни під час бою; навіднику-оператору (кулеметнику бронетранспортера) і

ні

кулеметникам, крім того, – основний та додатковий сектори обстрілу з кожної позиції; механіку-водію (водію) – маршрут виходу на запасну вогневу позицію і порядок спостереження, коректування вогню і маршрут відходу;

командир танка – всьому екіпажу – порядок заняття, обладнання і зміни вогневих позицій; навіднику гармати – порядок спостереження і ведення вогню з гармати і спареного кулемета; механіку-водію – маршрут виходу на запасну вогневу позицію і порядок спостереження, коректування вогню і маршрут відходу; заряджаючому – порядок заряджання зброї, спостереження, коректування і ведення вогню із зенітної кулеметної установки по повітряних цілях;

сигнали оповіщення, управління, взаємодії, порядок дій за ними і пропуск;

час готовності та заступника.

150. Сторожовий пост несе службу, як правило, протягом доби.

Одиночних солдатів противника сторожовий пост захоплює у полон або знищує і доповідає про це командиру, який виставив пост. Під час наступу переважаючих сил противника, сторожовий пост сміливо вступає у бій і міцно утримує позицію, що займає, до наказу на відхід.

Розділ шостий