Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК.Філософія права. М.В. Салтанов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Тема 1. Право та свобода

Право як сукупність умов, за якими свобода однієї людини суміщається зі свободою іншої (І. Кант). Право як сфера реалізованої свободи (Г.В.Ф. Гегель). Проблема визначення меж дозволеного (Дж. Міл). Критика правового патерналізму (Р. Дворкін). І. Берлін про «позитивну» та «негативну» свободу. Держава «як нічний сторож» (погляд з позиції класичного лібералізму).

Тема 2. Право та мораль

Схожість та відмінність моралі і права за Л. Фуллером. Тези Л. Фуллера на користь необхідного зв’язку права і моралі. Зовнішня мораль права та легітимність правопорядку. Принципи законності, що виражають внутрішню мораль права. Способи зазнати поразки у процесі правотворчості (на прикладі правління Рекса). Вісім принципів у побудові та застосуванні норм права. Принцип загальності або універсальності правозастосування. Принцип відкритості законів. Необхідність уникнення законів зворотної сили. Принципи ясності та несуперечливості законів. Неприпустимість в законі вимагати неможливого. Принцип правової стабільності: не можна надто часто змінювати закони. Необхідність відповідності між нормами закону та їх фактичним застосуванням. Л. Фуллер про причини занепаду правого порядку та про шляхи виходу із кризи. Виключення з принципів. Л. Фуллер про справу спелеологів та її правові наслідки. Фабула справи. Аргументація судді з позицій природного права. Обґрунтування судді про неможливість ухвали в даній справі. Аргументація судді з позицій правового позитивізму. Доведення судді з позиції реалізму. Наслідки, що випливають із справи.

Тема 3. Проблема справедливості

Необхідний зв'язок між правом і справедливістю: обґрунтування ідеї справедливого права. Види справедливості. Формальна справедливість. Принципи процедурної справедливості. Соціальна (змістовна) справедливість: від політики перерозподілу до політики визнання Концепція двомірної справедливості Н. Фрейзер. Відношення до проблеми справедливості в класичному та сучасному лібералізмі. Критика утилітаристського та інтуїтивістського підходів до справедливості. Принципи справедливості Джона Ролза та їх обґрунтування. Правило максіміна. Критика Ролзової концепції справедливості В. Кімлікою.

Тема 4. Права людини

Дополітичний (додержавний) характер прав людини. Права людини і проблема легітимності влади. Права людини як моральні права і як юридичні права. Історія прав людини і підходи до класифікації прав людини. Проблема обґрунтування прав людини. Труднощі легітимації прав людини. Стратегії обґрунтування прав людини.

Тема 5. Проблема покарання. Відновне правосуддя

Проблема покарання. Цілі кримінального права з точки зору філософії права. Філософське обґрунтування покарання. Функції покарання. Причини і початок формування каральної моделі правосуддя. Підходи до розуміння злочину у каральній моделі правосуддя. Криза каральної моделі правосуддя та шляхи виходу з кризи карального правосуддя. Відновна модель правосуддя Х. Зера.

4. Структура навчальної дисципліни

Назви розділів і тем

Кількість годин

денна форма

заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб.

інд.

с. р.

л

л

п

с

ллаб.

інд.

с. р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Розділ 1. Предмет філософії права. Основні підходи до розуміння права

Тема 1. Предмет і завдання філософії права

8

2

2

4

9

2

6

Тема 2. Основні школи право розуміння

12

2

2

8

13

1

11

Тема 3. Правовий позитивізм

14

3

3

8

15

1

1

12

Тема 4. Теорії природного права

13

3

3

7

14

1

1

11

Разом за розділом 1

47

10

10

27

47

5

2

40

Розділ 2. Основні проблеми обґрунтування та легітимізації права

Тема 1. Право та свобода

8

8

8

8

Тема 2. Право та мораль

6

2

2

2

7

1

6

Тема 3.Проблема справедливості

10

2

2

6

9

9

Тема 4.Права людини

9

2

2

5

9

9

Тема 5. Проблема покарання. Відновне правосуддя

10

2

2

6

10

1

1

8

Разом за розділом 2

43

8

8

27

43

1

2

40

Усього годин

90

18

18

54

90

6

4

80