Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalki_ekologiya1.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
105.67 Кб
Скачать

61.Швидкість росту чисельності популяції - це кількість організмів, на яку вона збільшується за певний відрізок часу.

Ріст популяції характеризується головним чином двома протилежними явищами - народжуваністю та смертністю. Крім того, для відкритих популяцій важливе значення мають також імміграція та еміграція.

Численними експериментальними та польовими дослідженнями росту чисельності популяції особин у популяції було показано, що в динаміці популяції можна виділити три фази:

а) фаза росту популяції - характеризується приростом загальної чисельності популяції в певних часових межах;

б) фаза спаду популяції характеризується зниженням чисельності особин в досліджуваних часових межах;

в) фаза рівноваги популяції обіймає часові межі, коли середня чисельність популяції залишається на одному рівні.

Визначають два основних типи росту чисельності популяції:

- експоненціальний, або показниковий - в ідеальних умовах безмежної кількості ресурсів;

- логістичний - умовах гострої внутрішньовидової конкуренції та обмеженості ресурсів.

Експоненціальний тип росту чисельності характеризується інтенсивним її зростанням у формі геометричної прогресії та виражається

формулою: N = N36^. Експоненціальний ріст може відбуватися лише протягом досить короткого періоду часу внаслідок обмеженості ресурсів. Далі наступає нестача їжі, а також вільного простору. По мірі зростання популяції її чисельність наближається до деякої верхньої межі, коли кількість загиблих тварин дорівнює кількості народжених. В цьому випадку мальтузіанський параметр дорівнюватиме нулю.

62 Біологічні методи боротьби:

Головне завдання при біологічній боротьбі - всіма засобами скорочувати чисельність кожного виду-шкідника, який існує у агроекосистемі. Це може бути досягнуто двома способами - або шляхом підвищення коефіцієнта смертності, або шляхом зменшення коефіцієнта народжуваності.

а) Методи впливу на смертність. В основі цих методів знаходиться принцип використання природних ворогів шкідників - паразитів чи хижаків.

У 1888 р. відомий ентомолог Райлі кардинальним способом вирішив проблему австралійського червиця; він доставав у Каліфорнію його природного ворога - божу корівку.

Зараз великі надії покладені на використання видів ендопаразитів, які нападають на яйця шкідників ( т.зв. оофаги). Вони характеризуються високим біологічним потенціалом, їх невеликі розміри (до 1 мм) дозволяють отримувати велику кількість особин у невеликому об’ємі.

Важлива перевага всіх методів біологічної боротьби із шкідниками - їх висока видоспецифічність.

б) Методи впливу на народжуваність.

Автоцидна боротьба. У 1954 р. на о-ве Карасю були випущені самці мух, попередньо стерилізовані радіактивним Кобальтом-60. Це дозволило зовсім знищити цього шкідника тваринництва.

Особливий успіх цього методу проявляється при боротьбі із видами, які розмножуються лише один раз у житті (моноциклічними видами).

в) Методи порушення постембріонального розвитку.

В основі цього методу знаходиться використання ювенільних гормонів (неотеніна) та його гомологів, які синтезовані штучно. Цей гормон контролює постембріональний розвиток та керує складним механізмом линяння, метаморфозу та статевого дозрівання. Хімічно синтезовані гомологи ювенільних гормонів (наприклад, ентокон) порушують ембріональний розвиток й перешкоджають вилупленню ларв із яєць. Ларви не можуть пройти метаморфоз нормально й не здатні перетворитися у імаго, а перетворюються у гігантські суперларви.

63.Парнико́вий ефе́кт — явище в атмосфері Землі, при якому енергія сонячних променів, відбиваючись від поверхні Землі, не може повернутися в космос, оскільки затримується молекулами різних газів.

У результаті на поверхні Землі підвищується температура. Без парникового ефекту температура поверхні Землі за оцінками була б на 25°—30° нижчою, ніж є насправді Молекули CO2 не мають власного дипольного моменту, але в них можуть збуджуватися нормальні коливання із дипольним моментом, тож вуглекислий газ належить до парникових. Інші парникові гази несуть озон і метан, яких у атмосфері ще менше, ніж вуглекислого газу, але їхня здатність до поглинання інфрачервоного проміння велика.

64.Експоненціальний ріст може відбуватися лише протягом досить короткого періоду часу внаслідок обмеженості ресурсів. Далі наступає нестача їжі, а також вільного простору. По мірі зростання популяції її чисельність наближається до деякої верхньої межі, коли кількість загиблих тварин дорівнює кількості народжених. В цьому випадку мальтузіанський параметр дорівнюватиме нулю. . В умовах низької чисельності (або щільності) ця складова не має суттєвого значення й ріст популяції відбувається практично за експоненціальним типом. Але в умовах високої чисельності ця складова буде вже значно гальмувати підвищення чисельності, особливо при приближенні чисельності до деякого значення к

N.+і — N ,е 1 /К

Це рівняння має назву логістичного, або рівняння Ферхюльста- Перла, від прізвища двох вчених, які вивели це рівняння вперше.

Дана модель містить три компоненти:

а) константу швидкості росту (г);

б) величину популяції (1);

в) частку лімітуючих факторів, що не використовуються популяцією (1-1/К).

Показник К, який входить до логістичного рівняння має назву ємності середовища, тобто це - максимальна кількість особин, здатних жити в даному середовищі. Ємність середовища - дуже лабільний популяційний показник, на який впливають як абіотичні, так й біотичні фактори. Сполучення різних значень ємності середовища та показника швидкості росту обумовлюють самі різноманітні типи флуктуації (коливання) чисельності популяції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]