Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник ОЕТ.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
101.11 Кб
Скачать

3. До складу нематеріального виробництва відносяться:

а)_______________________ .

Завдання

4. Капітальні витрати на створення спеціалізації на підприємстві становили 1500 тис. грн. У результаті спеціалізації вивільнилися засоби праці (верстати, машини) на суму 500 тис грн, які передані іншому підприємству. Річна економія від зниження витрат виробництва (економія спожитих засобів виробництва і оплати праці) становила 200 тис грн. Визначить термін окупності капітальних витрат на спеціалізацію.

5.У таблиці наведено виробничі можливості для випуску різних видів продукції:

Вид продукції

Виробничі альтернативи

А

Б

В

Г

Д

Комбайни

0

2

4

6

8

Танки

30

27

21

12

0

1. Відобразити дані про виробничі потужності графічно. Про що свідчать точки на кривій ? Якщо економіка у цей момент знаходиться у точці Г, якими будуть витрати на виробництво 10 тис. комбайнів або додаткових танків?

2.Позначте точку К посередині кривої. Що вона показує? Позначте точку К поза кривою. Що показує ця точка? Що має відбутися, перш ніж економіка зможе досягти рівня виробництва, який показує точка К?

Задачі

1. Вартість валового суспільного продукту ВСП=250 млрд гр. од. матеріальні затрати на предмети праці (МЗ) = 130 млрд. гр. од. Амортизація (А) =10 млрд. гр. од. Необхідно розрахувати вартість кінцевого суспільного продукту (КСП).

2. Необхідний продукт (НП) = 80 млрд. гр. од.; додатковий продукт (ДП) = 70 млрд.гр.од. Треба вирахувати вартість чистого продукту(ЧП).

3. Якою буде вартість національного доходу, якщо ВСП = 250 млрд. гр. од., а вартість спожитих засобів виробництва (ЗВ) = 100 млрд. гр. од.?

4. За наведеними даними визначить вартість проміжних матеріалів та додану вартість за сорочку, грн.

Стадія виробництва

Виручка від продажу

Вартість проміжних матеріалів

Додана вартість

Льон

5

Полотно

8

Готова сорочка

11

Сорочка, доставлена у роздрібну торгівлю

14

Разом

38

Тема 3. Власність та її форми.

1. Для кожного положення, яке наводиться нижче, знайдіть відповідний термін або поняття :

а) це фактично попит у формі бажання на матеріальні й духовні блага, об’єктивно необхідні для підтримання життєдіяльності у розвитку людини, соціальної групи, суспільства в цілому;

б) усвідомлені потреби (умови) існування різних суб’єктів господарювання, в яких відображається їх місце у системі суспільного виробництва;

в) це сукупність виробничих відносин між людьми з приводу привласнення ними об’єктів власності, в першу чергу засобів виробництва, що дають право на володіння, користування й розпорядження цими об‘єктами та результатами їх функціонування;

в) перетворення державної власності в різноманітні форми власності;

г) перетворення будь — якої форми власності на приватну.

Терміни і поняття

Власність

Економічні потреби

Економічні інтереси

Приватизація

Роздержавлення

Тести та завдання