Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТВПТТ 2012.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
83.24 Кб
Скачать

Тема 3. Основи цивільного права

  • Завдання 1. Поясніть поняття «дрібний побутовий правочин»

Користуючись нормативно-правовими актами, навчальною та науковою літературою дайте тлумачення поняттю «дрібний побутовий правочин». Дайте визначення та встановіть характерні риси даної категорії. З'ясуйте в чому полягають особливості даного явища. Визначте для чого законодавцем використовується дана категорія.

Оцінюється до 1 б.

  • Завдання 2. Визначте підстави виникнення правовідносин

Основною підставою виникнення правовідносин є юридичні факти (дії та події). ЦК України встановлює конкретний перелік юридичних фактів, які є підставами виникнення правовідносин.

Визначте поняття «юридичний факт», з'ясуйте класифікацію юридичних фактів, запишіть перелік юридичних фактів, визначених ЦК України як підстави виникнення правовідносин.

Оцінюється до 1 б.

  • Завдання 3. Вирішіть задачу

Задачі – це змодельовані життєві ситуації або обставини, що потребують юридичного (правового) розв’язання.

Задачі вирішуються обов’язково на підставі конкретних норм законодавства України з посиланнями на ці норми.

Для успішного вирішення задачі необхідно:

  • визначити вид правовідносин та галузь (підгалузь, інститут) права, що їх регулює;

  • знайти необхідний нормативний акт (або акти), що містить норми, які регулюють дані правовідносини;

  • визначити які норми дають відповідь на поставлені питання;

  • застосовуючи відповідні норми дати відповідь на всі питання.

Рішення задачі має складатись з мотивувальної та регулятивної частин. Перша – визначення змісту правових норм, що регулюють змодельовані відносини; друга – саме відповідь на поставлені питання.

Для оцінювання завдання використовуються три критерії: правильність та повнота відповіді на всі питання, а також посилання на конкретні нормативно-правові акти.

Див. Приклад вирішення задачі на сторінці 27 даних Методичних рекомендацій.

Оцінюється до 1 б.

  • Завдання 4. Вирішіть задачу

Див. рекомендації до виконання Завдання 3 Теми 3.

Оцінюється до 1 б.

Приклад вирішення задачі:

«Герасимов взяв у борг у свого родича Федорова 170 грн. І видав останньому розписку. Через півроку Федоров подав в суд позов про стягнення з Герасимова 170 грн. В судовому засіданні виявилось, що дійсна розписка Герасимова позивачем втрачена, однак відповідач не заперечував отримання від Федорова 170 грн. Районний суд відмовив Федорову у позові, оскільки ним не були надані письмові докази.

Чи правильно поступив суд?

Рішення

Відповідно до ст. 57 ЦПК:

«1. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

2. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів».

Таким чином, відмова суду у прийнятті позову на підставі того, що відсутні письмові докази є безпідставною, оскільки закон визначає, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи».