Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Excel10УКР

.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
3.32 Mб
Скачать

51

правилам роботи із такими функціями (розділ 3), тобто вставши на першу клітинку, в якій потрібно набути прогнозного значення, виділити всі клітинки очікуваного прогнозу, викликати функцію ТЕНДЕНЦИЯ() і заповнити її аргументи:

известные_значения_y – клітинки, що містять чисельність населення з 1950 року по 2012 роки;

известные_значения_x – клітинки, що містять роки з 1950 по 2012;

новые_значения_x – клітинки, що містять роки з 1920 по 2040;

конст=истина (будь–яке число, відмінне від нуля, у даному випадку конст=ложь припускає, що чисельність населення Землі у рік народження Христа була нульовою ).

На кінцевому кроці замість звичної кнопки «ОК», натискаємо комбі-

націю CTRL+SHIFT+ENTER!

Функція ТЕНДЕНЦИЯ() дозволяє отримати також значення параметрів згладжуючої прямої.

Дійсно

y(0) k 0 b b, y(1) k 1 b k b або

b y(0), k y(1) y(0) , тобто досить набути розрахункових значень функцією ТЕНДЕНЦИЯ() для 0 і 1 значення аргументу. Корисно виконати ці обчислення і переконатися, що параметри прямої співпадуть з отриманими при побудові лінії тренда. Для наших даних отримані результати приведені у таблиці 6.3.

Таблиця 6.3

Обчислення параметрів згладжуючої прямої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роки

 

1950

 

1960

 

1970

 

1980

 

1990

 

2000

 

2012

 

0

 

1

 

k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чисе-

 

2527

 

3060

 

3727

 

4430

 

5294

 

6091

 

7122

 

–143854,73

 

–143779,76

 

74,97

 

 

льність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналогічну апроксимацію виконує функція РОСТ(), тільки у цьому випадку пошук згладжуючої кривої виконується у класі експоненціальних

функцій y ceax . Аргументи функції РОСТ() такі ж, як у функції ТЕНДЕНЦИЯ(), якщо конст=истина, то шукаються обидва параметри C і а, при конст=ложь параметр C вважається рівним одиниці.

На рис. 6.4 показаний графік і параметри апроксимуючої експоненціальної функції для тих же даних про кількість населення Землі.

52

Рис. 6.4. Графік і параметри апроксимуючої експоненціальної функції по кількості населення Землі

При побудові лінії тренда вибраний тип апроксимації ―Экспоненциальная‖. Прогноз народонаселення Землі за допомогою функції РОСТ() приведений в таблиці 6.4.

Таблиця 6.4

Прогноз народонаселення Землі, млн осіб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роки

 

1950

 

1960

 

1970

 

1980

 

1990

 

2000

 

2012

 

2020

 

2030

 

2040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чисель-

 

2527

 

3060

 

3727

 

4430

 

5294

 

6091

 

7122

 

8498

 

10061

 

11911

 

 

ність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як видно, згладжування експоненціальною функцією приводить до значно більшої величини прогнозу, чим при лінійній апроксимації. Рекомендовано самостійно вивести формулу для обчислення коефіцієнтів с та а за допомогою функції РОСТ().

Цікаво зазначити, що одержані результати прогнозу лінійною апроксимацією непогано співпадають з прогнозами вчених. Так за прогнозами ООН поріг у 8 млрд. буде перевищений у 2028 році, за нашою лінійною апроксимацією отримуємо 2025,5, що співпадає з прогнозом Бюро перепису населення США –

2026 рік.

53

7. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 6. ВИКОРИСТАННЯ ДЕЯКИХ ФІНАНСОВИХ ФУНКЦІЙ

Розглянемо проблему взяття кредиту в банку, що має для багатьох практичне значення. Кредит в основному визначається сумою, яка береться, відсотковою ставкою, терміном кредиту, комісією банку і первинним внеском (для цільових кредитів). Виплати по кредиту практично завжди щомісячні і складаються з двох частин – виплати частини суми, яку взяли в кредит (основні виплати або виплати по тілу кредиту) і оплати відсотків за поточний період, які нараховуються на залишок боргу. Необхідно розрахувати по місяцях суму основних виплат і суму виплат по відсотках.

Трохи спростимо завдання. Вважатимемо, що немає первинного внеску і комісії банку. Первинний внесок в даний час може складати до 25% від суми кредиту і є дуже істотною складовою кредиту, оскільки цю суму необхідно буде знайти з інших джерел, і служить він для додаткового підтвердження платоспроможності клієнта. У розрахунках її легко буде врахувати, зменшивши суму кредиту. Комісія банку – це інструмент, який придумали банкіри для введення в оману клієнтів щодо майбутніх виплат. Відсоткова ставка завжди вказується щодо річних виплат, а комісію при- в'язують до місячних виплат. Наприклад, видається кредит під 25% річних при щомісячній комісії 1%. Два числа сильно відрізняються і клієнт може не прийняти його до уваги, а це додаткові 12% до річної ставки! У наших розрахунках врахувати комісію досить просто, незалежно від того нараховується вона на залишок суми, або носить постійний характер.

Ще однією важливою характеристикою кредиту є схема виплат. У першому варіанті сума виплат по тілу кредиту і відсоткам постійна впродовж усього терміну кредиту (аннуитет), в другому випадку постійні виплати по тілу кредиту і відсотки нараховуються на залишок. Розглянемо детально випадок аннуитета, складніший для розрахунків, залишивши другий випадок для самостійної роботи.

Для розрахунків по аннуитету в Excel служить функція ПЛТ() з розділу фінансові функції. Синтаксис функції наступний:

ПЛТ(ставка; кпер; плт; [бс]; [тип])

Повертає суму періодичного платежу для аннуитета на основі постійних сум платежів і постійної процентної ставки.

Ставка – відсоткова ставка по кредиту (обов'язковий аргумент). Кпер – загальне число виплат по кредиту (обов'язковий аргумент).

54

Пс – приведена до теперішнього моменту вартість або загальна сума, яка на даний момент рівноцінна ряду майбутніх платежів, що також має назву основна сума. У разі боргу задається із знаком мінус! (обов'язковий аргумент).

Бс – необхідне значення майбутньої вартості, тобто бажаного залишку коштів після останнього платежу. Якщо цей аргумент опущений, передбачається, що він рівний 0 (необов'язковий аргумент).

Тип – ознака часу виплат, 0 або опущений – виплати в кінці періоду, 1 – виплати на початку періоду.

Зауваження.

Переконайтеся, що ви послідовні у виборі одиниць вимірювання для завдання аргументів "Ставка" і "Кпер". Якщо ви робите щомісячні виплати по чотирирічному кредиту з розрахунку 12 відсотків річних, то використовуйте значення 12%/12 для завдання аргументу "Ставка" і 4*12 для завдання аргументу "Кпер".

Розглянемо наступне практичне завдання.

Узята в кредит сума 120000 грн. на термін 7 років під 18% річних. Необхідно розрахувати щомісячну основну плату і плату по відсотках.

При вирішенні багатьох завдань, особливо фінансових, замість адреси клітинок зручно використовувати змістовні імена (див. розділ 3). Поперше, в цьому випадку формули набагато легше сприймаються і зменшується вірогідність помилок при їх написанні. По-друге, не буде необхідності символом долара позначати адреси клітинок, що не повинні змінюватися при копіюванні.

Оформимо рішення задачі на аркуші Excel наступним чином

(рис. 7.1).

55

Рис. 7.1. Рішення задачі

Зауваження.

При роботі з грошовими величинами рекомендується використовувати фінансовий формат чисел з вказівкою назви валюти. Для цього необхідно виконати Главная => Формат => Формат ячеек => Число => Финансовый і в рядку «Обозначение» вибрати потрібну валюту. Нажаль, найбільш поширене позначення української гривни «грн.» у даній версії Excel відсутнє (є позначення «UAH» і « »). Його можна створити самостійно. Оберіть замість формату Финансовый «все форматы» і один з фінансових форматів замініть на наступний: «_-* # ##0,00\

[$грн.-422]_-;».

На рис. 7.1 клітинці B2 привласнено ім'я «Размер_кредита», в клітинці D3 обчислюється термін кредиту в місяцях і їй привласнено ім'я «Срок», в клітинці D4 обчислюється щомісячна процентна ставка і їй привласнено ім'я «Месячная ставка», у клітинці B6 обчислюється сумарна щомісячна плата по формулі =ПЛТ(Месячная___ставка;Срок;-

Размер_кредита) і їй привласнено ім'я «Ежемесячная_плата» (при при-

власненні імені Excel автоматично пропонує ім'я клітинки, відповідне найближчому напису, замінюючи пропуски та інші неприпустимі символи на знак підкреслення).

Для створення таблиці виплат спочатку в двох рядках впишемо прості формули (рис. 7.2):

56

Рис. 7.2. Формули для розрахунків

Формули в 10-му рядку повністю готові до копіювання. Їх треба протягувати одночасно оскільки вони взаємозв'язані. Після отримання всієї таблиці необхідно виконати додаткові обчислення. Перш за все, перевірити, що сума щомісячних основних платежів повністю співпадає з сумою узятого кредиту. Обчислити суму платежів по відсотках і нарешті, суму грошей, яку Вам доведеться заплатити за весь кредит (банки дуже не люблять показувати цю суму клієнтам). Додатково обчисліть, скільки відсотків складе ця сума від суми узятого кредиту (рис. 7.3):

Рис 7.3. Результат розрахунків

57

Самостійно отримайте таку ж таблицю використовуючи функції ПРПЛТ() і ОСПЛТ(). Синтаксис функцій узяти з довідки. Розрахуйте також щомісячні виплати по другій схемі (тіло кредиту погашається рівними долями – див. вище), використовуючи необхідні формули (стандартні функції відсутні, і необхідності в них немає).

Варіанти лабораторної роботи наведені в табл. 7.1.

Таблиця 7.1

Варіанти лабораторної роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сума кредиту

 

 

 

Річна відсоткова

 

 

 

Термін,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ставка

 

 

 

 

 

 

 

варіанту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

14000

 

 

27

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

25000

 

 

25

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

160000

 

 

20

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

1170000

 

 

15

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

80000

 

 

22

 

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

190000

 

 

21

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

200000

 

 

18

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

210000

 

 

22

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

220000

 

 

25

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

20000

 

 

26

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

27000

 

 

23

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

250000

 

 

18

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

260000

 

 

21

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

270000

 

 

15

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

280000

 

 

21

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

250000

 

 

8

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

 

 

300000

 

 

9

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

 

180000

 

 

10

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сума кредиту

 

 

 

Річна відсоткова

 

 

 

Термін,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ставка

 

 

 

 

 

 

 

варіанту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

 

 

1000000

 

 

12

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

1500000

 

 

11

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

 

 

550000

 

 

13

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

 

150000

 

 

14

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

 

 

200000

 

 

15

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24

 

 

250000

 

 

16

 

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

300000

 

 

17

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

350000

 

 

18

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27

 

 

400000

 

 

19

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

550000

 

 

20

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

 

 

150000

 

 

17

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

 

200000

 

 

13

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

 

 

80000

 

 

18

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

 

 

500000

 

 

15

 

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

 

 

350000

 

 

14

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34

 

 

700000

 

 

12

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59

8. РОЗВ’ЯЗАННЯ ОПТИМІЗАЦІЙНИХ ЗАДАЧ В EXCEL

8.1. ЗАГАЛЬНЕ ФОРМУЛЮВАННЯ ЗАДАЧІ ОПТИМІЗАЦІЇ

x Rn – n-мірний Евклідовий простір, тобто x x , x

2

,..., x

n

 

1

 

 

n-мірна точка. Визначена функція f (x) на Rn ,

тобто кожній

 

n–мірній

точці і поставлено у відповідність дійсне число:

f : Rn R . Задана та-

кож деяка підмножина G Rn . Знайти: max f (x).

 

 

 

 

x G

 

 

 

 

 

Підмножина G у загальному випадку довільна, для тривимірного простору приклади наведено на рис. 8.1.1.

Рис. 8.1.1. Приклади підмножин для тривимірного простору

60

8.2. ЗАДАЧА ЛІНІЙНОГО ПРОГРАМУВАННЯ (ЗЛП)

Відносно простим варіантом загальної оптимізаційної задачі є задача лінійного програмування, у якому цільова функція і всі обмеження задані лінійними функціями від змінних, що оптимізуються. Термін «програмування» потрібно розуміти як «планування» (один із перекладів англійського слова «programming»). Він був запропонований у середині 1940–х років Джорджем Данцигом, одним із засновників лінійного програмування, ще до того, як комп’ютери були використані для вирішення лінійних задач оптимізації.

У ЗЛП цільова функція задається сумою добутків (лінійна згортка) заданих коефіцієнтів зі змінними, що оптимізуються:

n

Z c1 x1 c2 x2 ... cn xn ci xi max(min) .

i 1

Множина G Rn також задається у вигляді лінійних обмежень:

a x a x

 

 

...

a

 

x

 

 

b

 

 

 

11 1

12

 

2

 

1n

 

n

1

 

 

 

...........................................

 

 

 

 

 

a

 

 

 

 

 

a

 

 

 

 

b

 

 

 

a

x

 

x

 

 

x

 

 

 

 

 

r1 1

 

r 2

 

 

2

 

 

rn

 

 

n

r

 

 

 

ar 11 x1 ar 12 x2 ...

ar 1n xn br 1

 

..........................................

 

 

 

 

 

am2 x2

amn xn bm

 

 

am1x1

 

 

Кількість обмежень m не пов’язано з розмірністю n вектора змін-

них, тобто m

може бути менше

n , більше

n

або дорівнювати

n . Об-

меження можуть бути двох типів: у вигляді нерівностей і (або) рівності. Обмеження, найчастіше, утворюють багатокутник в n-мірному просторі. На рис. 8.2.1 наведено приклад геометричного виду області обмеження для двовимірної ЗЛП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]