Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_i_nauki_Ukrayini.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
790.53 Кб
Скачать

1.3. Мережеве планування

Основні часові параметри мережевого графіка з детермінованим часом виконання операцій розраховуються за наступними формулами:

  1. ранній строк початку події j

  1. пізній строк початку події і

3) резерв часу події

ri = tіп - tip

4) ранній строк початку роботи (i,j)

tjп.р = tip

5) пізній строк початку роботи (i,j)

tіп = tjр - ti,j

6) ранній строк завершення роботи

tрз(i,j) = tip + ti,j

7) пізній строк завершення роботи (i,j)

ti,jз.п = tjп

8) повний резерв часу

Ri,j = tjп - tі,jп.р - ti,j

Ранній строк початку події j { tjp } — максимальний шлях від початкової до j-ої події.

Пізній строк початку події і { tіp } — різниця між тривалістю максимального шляху та найтривалішого шляху від поданої і-тої події до кінцевої події.

Розраховується tіp за зворотною схемою tjp. Отже, розрахунок

починаємо від кінцевої події, орієнтуючись на вихідні роботи, беремо мінімум різниці.

Резерв часу — різниця між пізнім та раннім строками початку події.

Ранній строк початку роботи {tі,jп.р} співпадає із раннім строком події, яка є початком цієї роботи.

Ранній строк завершення роботи {tі,jз.р} — момент завершення роботи з урахуванням того, що робота почала виконуватися в свій ранній строк.

Пізній строк початку роботи {tі,jп.п} — момент початку роботи з урахуванням того, що подія, яка її завершує, настане в свій пізній строк

Пізній строк завершення роботи {tі,jз.п}співпадає з пізнім строком початку події, яка є фактом її завершення.

Повний резерв часу {Ri,j} показує, на скільки можна затримати виконання роботи з урахуванням того, що подія, яка її завершує, настане у свій пізній строк.

Повний резерв часу — максимальний час, на який можна відкласти виконання або збільшити тривалість роботи (i,j), не змінюючи директивного або ж раннього строку початку події, яка завершує цю роботу; повні резерви часу приймають мінімальні значення для операцій, що знаходяться на критичному шляху; ці мінімальні значення дорівнюють нулю, якщо директивний строк початку події, що завершує роботу, не задано або перевищує початок виконання операції на час, що дорівнює тривалості критичного шляху.

Критичний шлях мережевого графіка — послідовність робіт, тривалість яких складає мінімальний час виконання всього комплексу операцій. Тривалість критичного шляху називають критичним часом. Критичний шлях складається з дуг, у яких повни й резерв часу дорівнює нулю. У загальному випадку може бути один або декілька критичних шляхів. У разі, якщо їх декілька, їхня тривалість має співпадати.

При розрахунку часових параметрів мережевого графіка з детермінованим часом виконання операцій не враховуються випадкові зміни тривалості робіт, які можуть істотно впливати на строк завершення всього комплексу операцій.

Один з практичних аспектів використання графа як математичної моделі реального об’єкта полягає в тому, що в результаті розрахунку мережевого графіка системному аналітику стає відомим перелік робіт, які знаходяться на критичному шляху. З точки зору управління, критичність цих робіт означає, що зривання кожної з цих операцій змінює строки виконання всього проекту. Інші роботи, на відміну від критичних, мають певний резерв часу, який розраховується для кожної події індивідуально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]