Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ENGLISH for Study and Work том 1

.pdf
Скачиваний:
955
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
14.6 Mб
Скачать

to make them relevant to students’ needs and meet the interests and wants of the Ukrainian students.

This coursebook should be useful for teachers, students, young specialists and scientists who are interested in working on their English to reach proficiency level B2 that is necessary for academic mobility.

We would be grateful for the feedback you provide us while using this coursebook. It will be your contribution in its future editions.

10

ВСТУП

Навчальний посібник «Англійська мова для навчання і роботи»

розроблено для навчання дисципліни «Англійська мова за професійним спрямуванням» студентів технічних університетів України.

Головна мета навчального посібнику: формувати у студентів загальні та професійно-орієнтовані комунікативної мовленнєвої компетенції (лінгвістичну, соціолінгвістичну і прагматичну) для забезпечення їхнього ефективного спілкування в академічному та професійному середовищі.

Том 1 «In-class Activities» (Завдання та вправи для аудиторної роботи) складається з п’яти модулів, що охоплюють найбільш важливі для майбутнього інженера загальні вміння, які використовуються в академічних і професійних ситуаціях, визначених ОПП і ОКХ.

Кожний модуль розглядає і розвиває всі мовленнєві вміння інтегровано і містить 8 уроків (Units), спрямованих на розвиток певних загальних вмінь. Таким чином, протягом модуля розвиваються усі мовленнєві вміння (читання, аудіювання, мовлення та письмо), хоча кожний з модулів може фокусуватися на певне мовленнєве вміння. Наприклад, модулі 1, 3, 4 - на мовлення (діалогічне або монологічне), модулі 2, 3 - на читання, модуль 5 – на письмо та медіацію. Саме тому модуль 5 містить 13 уроків, що цілком доречно так, як писемне спілкування та медіація потребують багато додаткового часу.

Останнє заняття (Unit 8, в модулі 5 - Unit 13) спрямоване на перевірку засвоєння вивченого і являє собою вихідний модульний тест, який допомагає студентам виявити свої прогалини за допомогою розділу ‘Self-assessment’ (Самооцінювання) у відповідному модулі Тому 2 «Selfstudy Resources» (Ресурси для самостійної роботи) і розробити план дій на наступний модуль.

12

Завдання та вправи, що рекомендуються для кожного практичного заняття (Units 1-7 і Units 1-12 в модулі 5 відповідно), різної складності, що допомагає організувати процес навчання/вивчення шляхом вибору видів діяльності, які відповідають конкретній групі студентів. Як результат, студенти залучаються до виконання низки різних видів діяльності, серед яких читання текстів, конспектування, складання нотаток, передача та обмін інформацією усно або письмово, участь у дискусіях і дебатах, виступи з (міні-)доповідями тощо.

Структура кожного уроку – логічна, послідовна і чітко визначена, водночас гнучка. Кожний урок розроблено за моделлю і починається з навчальних цілей тобто що саме студенти робитимуть протягом заняття і очікуваних результатів навчання, тобто що саме студенти зможуть робити наприкінці практичного заняття. Модель складається з 7 блоків: вступ (Focus on – фокус на мовленнєві вміння, що будуть розвиватися протягом заняття, і Outcomes – очікувані результати); вступний блок Lead-in (підготовчі види діяльності такі, як складання карт мислення, мозковий штурм та інші види розігріваючої діяльності); Input - введення (пряме: письмовий або усний текст(и) або непряме, отримане з тексту або низки видів діяльності, виконаних в групі); Content Focus – фокус на зміст (фокус на мовленнєві вміння, навички і комунікацію); Language Focus – мовний фокус (фокус на вокабуляр, функції, мовні форми тощо); Task - завдання (або проблема), яке починається з передзавдань, що виконуються перед уведенням Input і закінчуються післязавданням(и) або вільною інтерпретацією, і вихідний блок Follow-up, який у більшості випадках уявляє собою низку післязавдань, які пропонуються для самостійної роботи. Оскільки запропонована модель – циклічна, вступний і вихідний блоки розглядаються як зв’язувальні елементи між уроками. Іноді вихідний блок одного уроку може слугувати вступним блоком до наступного уроку.

13

Робота над уроком починається з підготовчих видів діяльності,

наведених у вступному блоку Lead-in, який може мати різну назву, але який обов’язково пропонує студентам скласти карту свого мислення або провести мозковий штурм щодо теми уроку, чи це поняття, функція або загальне вміння. Мета цього етапу – виявити щó студенти вже знають з теми уроку, визначити прогалини в їх знаннях і організувати практичне заняття у відповідності до потреб студентів. Окрім того, це дає можливість студентам продемонструвати свої знання за темою, поділитися своїм особистим досвідом та ідеями, отриманими в ході навчання, а також викликати у них інтерес до теми заняття.

В блоці Input перед уведенням пропонуються передтекстові завдання, головна мета яких - налаштувати студентів на текст, що буде використано як введення, залучити студентів до виконання завдання або вирішення проблеми, водночас визначити рівень готовності студентів до сприйняття нового матеріалу (їх володіння вміннями та знаннями з теми). Це можуть бути завдання на передбачення, догадку тощо.

Саме завдання спрямоване на розвиток у студентів певних вмінь, навичок або стратегій таким чином, щоб вони могли використовувати ці вміння та навички в інших навчальних ситуаціях в майбутньому.

Мовленнєві навички, що розвиваються під час виконання завдань в інтегрований спосіб, надруковані жирним шрифтом.

Мовна або мовленнєва практика (Content Focus або Language Focus) являє собою низку завдань та/або видів діяльності, контрольованих викладачем і спрямованих на розвиток специфічної мови або певних навичок мовлення, необхідних для забезпечення автентичної комунікації. В цілому, це такі види діяльності та завдання, які інтегрують всі чотири мовленнєві вміння (мовлення, аудіювання, читання, письмо).

14

Сортування, класифікування та заповнення пробілів дуже широко використовуються як контрольована практика. На цьому етапі рекомендується широко використовувати парну, групову та командну роботу студентів.

Вихідний блок Follow-up – це вихідні завдання або серія вихідних завдань, які поєднують в собі все вивчене протягом уроку. В залежності від загальних вмінь, що розвивались протягом практичного заняття, вони можуть бути представлені письмовими завданнями, які потребують багато часу на виконання і рекомендуються для самостійної роботи, або моделюванням життєвих ситуацій Simulation на практичному занятті в аудиторії.

Оскільки, більшість завдань не фокусуються на граматику, всі граматичні структури, які зустрічаються протягом уроку, наводяться біля позначки Grammar Reference і повинні вивчатися студентами індивідуально за допомогою Частини ІІІ «Grammar Review and Practice» (Практикум-довідник з граматики). У разі необхідності викладачі можуть використовувати матеріали Частини ІІІ для мовної практики в аудиторії.

15

INTRODUCTION

The coursebook ‘English for Study and Work’ is designed for the students of the non-linguistic higher educational establishments in Ukraine.

Meeting the aims of the National ESP Curriculum and the ESP Syllabus for Mining Engineers, the overall aim of this course book is to develop general and professionally-oriented communication language competences in English (linguistic, sociolinguistic and pragmatic) within the university students to allow them to communicate effectively in their academic and professional environments.

Part I In-class Activities contains five modules that cover the most important for an engineer job-related skills used in academic and specialism-related situations identified in EQS and EPP.

Each module implies integration of all language skills and includes eight units aimed at the development of certain job-related skills. It may integrate several job-related skills. Thus, all language skills (reading, listening, speaking and writing) are developed within a module, though each module may focus on some specific skill. For example, speaking (spoken interaction or spoken production) (modules 1, 3 and 4 respectively) or reading (modules 2, 3). The last unit (Unit 8) is aimed at checking students’ progress, i.e. end-of-module test which helps students to identify their gaps and lacks in their learning by using the section ‘Self-assessment’ in appropriate module in Part II and to make action plans for the coming module.

Materials in each unit help to organise the teaching-learning process by providing a path through various activities of working on the language to be

16

learnt and skills to be developed. As the result, students are engaged in a chain of activities involving reading texts, making notes, passing on information obtained orally or in writing, exchanging information, participating in discussions and debates, giving presentations etc.

The structure of each unit is clear and coherent, although rather flexible. Each unit follows a model designed by the authors which starts with Focus on what is going to be done in the unit and expected learning outcomes, i.e. what students will be able to do by the end of the unit.

The model consists of 7 elements:

Introduction (Focus on the skills developed through unit and expected

Outcomes),

Lead-in (preparatory activities such as brainstorming, mind-mapping, i.e. warming up activities),

Input (direct: a written or oral text(s) or indirect got from the text or a series of activities done within a group),

Content Focus (focus on skills and communication),

Language Focus (focus on vocabulary, functions, language forms etc.), Task (or problem) which starts with the pre-task activities before the Input and finishes with the post-task activities or free - transfer, and Follow-up which is in most cases are a series of post-task activities proposed for self-study. As the proposed model is cyclic Follow-up and Lead-in are seen as bridges between the units. That is why Follow-up can be used as a Lead-in for the coming Unit when necessary.

The work on the unit starts with the warming-up activities or Lead-in which can be named in different ways and propose students to brainstorm the topic of the lesson which can be a notion, a function or a job-related skill, and/or draw a mind-map. The aim of this stage is to reveal what students already

17

know on the topic of the unit, find out their gaps and lacks and arrange a lesson based on students’ needs. Besides, it will give a possibility to students to exhibit their knowledge, life experience and ideas got from the previous learning experience and engage their interest.

Before the Input, there are usually pre-task activities the main aim of which are to tune students to the text to be used as an input and to benchmark where students were at the beginning of the lesson as well as to engage students in fulfilling the task or solving a problem. It can be often prediction, guessing tasks etc.

The task itself is aimed at developing students’ specific skills or strategies so that they can transfer the skills to other learning situations. The skills developed in the tasks are usually integrated and printed in bold before the

Input.

Language or communication practice (Content Focus or Language Focus) are seen as a series of tasks and/or activities aimed at developing specific language and skills necessary for authentic communication usually controlled by teacher. In most cases these activities or tasks integrate the four skills of speaking, listening, reading and writing. Sorting, classifying, filling-in gaps is also widely used as controlled practice. At this stage pair-work and groupwork are in common use.

Follow-up is an output task or a series of output task which will bring all together and can be often a written task which is rather time-consuming or a Simulation depending on the job-related skill developed in the unit.

As grammar is not in the focus of the majority of tasks, all the grammatical structures met in units are marked with Grammar reference and should be

18

studied by the students individually using Part III Grammar Review and Practice. When necessary teachers can use the materials from Part III as language practice in class.

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]