Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пример диплома специалиста / 002 Пояснювальна записка.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
323.39 Кб
Скачать

4

02070743.00569-01 81 01

Розглянемо деякі з вживаних технологій.

2.2.1.1. Статичний html

Так історично склалося, що популярність мережі Інтернет значною мірою була зумовлена можливістю користувачеві переглядати документи незалежно не тільки від типу застосування-редактора, що використовується, але навіть від типу комп’ютера. Це було можливо завдяки використанню браузерів та мови розмітки гіпертексту (Hypertext Markup Language, HTML). В дійсності про неї й зараз, навряд чи, хтось відгукнеться погано. Це мова розмітки, тобто вона описує, як представляти текст чи графічні елементи. HTML-документи мають у собі теги, котрі управляють відображенням елементів документу, – ключові слова (часто з атрибутами), обмежені знаками кутових дужок (< >) [1].

Мови HTML достатньо для відображення статичної інформації, котра рідко змінюється й не залежить від того, хто її переглядає. На протязі багатьох років після появи HTML такого способу статичного відображення інформації було досить достатньо. Документи, що створені в одній програмі, практично завжди були недоступними з других програм, і в якості спільної мови приймався формат ASCII – він дозволяв передавати вміст документу, але за це приходилося платити повною втратою форматування [2].

В наш час HTML здебільшого використовується для публікації документів в Інтернеті або локальних мережах в форматі, що доступний практично будь-якому користувачу.

5 02070743.00569-01 81 012.2.1.2 Cgi

CGI – Common Gateway Interface є стандартом інтерфейсу (зв'язку) зовнішньої прикладної програми з інформаційним сервером типу HTTP, Web-сервер.

 Звичайно гіпертекстові документи, що витягаються з WWW-серверів, містять статичні дані. За допомогою CGI можна створювати CGI-програми, названі шлюзами, що у взаємодії з такими прикладними системами, як система керування базою даних, електронна таблиця, ділова графіка й ін., зможуть видати на екран користувача динамічну інформацію.  Програма-шлюз запускається WWW сервером у реальному масштабі часу. WWW-сервер забезпечує передачу запита користувача шлюзу, а вона у свою чергу, використовуючи засоби прикладної системи, повертає результат обробки запиту на екран користувача. Програма-шлюз може бути закодована на мовах C/C++, Fortran, Perl, TCL, Unix Schell, Visual Basic, Apple Script. Як виконуваний модуль, вона записується в піддиректорій з ім'ям cgi-bin WWW-сервера.

 Оригінал опису CGI інтерфейсу – інструмента зв'язку програма-шлюз з WWW сервером знаходиться в [13]

2.2.1.3. Active Server Pages і asp.Net

ASP (англ. Active Server Pages – «активні серверні сторінки») – технологія, розроблена компанією Microsoft, дозволяє легко створювати застосування для World Wide Web. ASP працює на платформі операційних систем лінії Windows NT на Web-сервері Microsoft IIS. ASP не є мовою програмування – це лише технологія попередньої обробки, що дозволяє підключати програмні модулі під час процесу формування Web-сторінки. Відносна популярність ASP заснована на простоті використовуваних мов сценаріїв (VBScript або JScript) і можливості використання зовнішніх COM-компонентів.