Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пример диплома специалиста / 002 Пояснювальна записка.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
323.39 Кб
Скачать

14

02070743.00569-01 81 01

Згідно [10], мова Ruby є однією з кращих перших мов програмування, що вивчається студентами. І ось чому:

  1. Швидкий цикл розробки (редагування – запуск – редагування).

  2. Використання інтерпретатора.

  3. Початкова об'єктна орієнтованість.

  4. Змінні, що не типізуються (не вимагають оголошення).

  5. Використання і результат в різних операційних системах принципово не відрізняються.

Всі вищезгадані властивості дозволяють студентам сконцентрувати свою увагу на загальних принципах програмування.

2.6. Конкретизація задачі

Розглянувши певні технології створення Web-застосувань, ми можемо сказати, що такі технології, як HTML, CGI відходять у минуле, бо вони не відповідають загальним вимогам на сучасному етапі розвитку Інтернет-технологій.

Ми можемо прийти до висновку, що на даний момент серед умовно безкоштовних найбільш розповсюдженими залишаються дві технології: PHP та нова технологія Ruby. І за зазначених в попередньому розділі причин в даній роботі пропонується використовувати саме нову технологію Ruby.

За мету ставиться створення Web-застосування – багаторівневої системи відстежування помилок (системи такого типу використовуються, зокрема, при розробці і тестуванні програмного забезпечення) за допомогою технології Ruby.

2.6.1. Ruby для Web-застосувань

Ruby – універсальна мова, але її аж ніяк не можна вважати виключно «мовою Web», не дивлячись на це, одне з найбільш типових її вживань – створення застосувань (та і взагалі інструментів в широкому сенсі) для Web.

15

02070743.00569-01 81 01

Існує безліч способів розробляти застосування для Web на Ruby – від порівняно невеликих і низькорівневих бібліотек до каркасів, які диктують стиль кодування і мислення. Одною з перспективнх, на цей час технологій в рамках Ruby – є Ruby on Rails

2.6.1.2. Ruby on Rails

CGI, як досить примітивна і застаріла технологія не може претендувати на першість в сучасному світі Web-програмування. Для методологій RAD і Agile необхідні прудкість і як можна велика автоматизація рутинної частини розробки. У зв'язку з цими вимогами для багатьох шаблонів розробки ПО стали з'являтися варіанти «каркасів» застосувань – технологій створення web-застосувань.

У співтоваристві користувачів Ruby одним з широко найвідоміших каркасів для Web є Ruby on Rails (або просто Rails). Його автор Девід Хайнемайер Хансон (David Heinemeier Hansson) [18].

У каркасі Rails широко використовуються динамічні властивості Ruby. У нього також є власна філософія, направлена на швидку розробку Web- застосувань [7].

2.6.1.3. Принципи і техніка

Каркас Rails побудований на основі патерну Модель-вигляд-контролер (Model-View-Controller – MVC). Кожне застосування природно розбивається на моделі (що моделюють наочну область), вигляди (за допомогою яких інформація представляється користувачеві і організовується можливість взаємодії) і контролери (що грають роль арбітрів між моделями і виглядами).

У основу поведінки Rails як каркаса покладені певні принципи. Один з них – «принцип мінімізації коду»: не пишіть код для пов'язання одного з іншим, якщо таке скріплення можна організувати автоматично. Дотримуючись ряду заздалегідь обумовлених стилів кодування і іменування, можна обійтися майже без конфігурації (і наблизитися до ідеального середовища з нульовою конфігурацією).