Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лк 3 МОК.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
766.98 Кб
Скачать

5. Малювання фігури людини або манекена по схемі

Модельєрові в його професійній діяльності доводиться стал­киваться| з ситуацією, коли необхідно швидко відтворити ри­сунок| фігури людини в тому або іншому костюмі. Для цього він повинен вивчити всі етапи малювання фігури людини.

Перш за все треба знати самі узагальнені відомості про фігуру, про найхарактерніші рухи і пози людини. Тому спочатку слід познайомитися з основними пропорційними схемами побудови фігур (як чоловічих, так і жіночих), потім запам'ятати їх і навчитися швидко малювати.

Малювання по схемах — лише один з етапів малювання фігури, оскільки застиглі «мертві» схеми не дають можливості вивчати натуру у всіх її рухах. Головне в малюванні по схемах — пра­вильное| сприйняття фігури разом з костюмом в певних рухах.

Людська фігура на схемі є каркасом, на якому будуються костюм і його пропорційні частки. Костюм неотделим| від рухів людини, складає з ним єдине ціле, «живе» на людині в самих різних ситуаціях згідно з тими діями, які людина здійснює. Лише після ознайомлення з пропор­циональными| схемами можна перейти до виконання нарисів і зарисовок і тривалих малюнків фігур.

Пропорційна схема чоловічої і жіночої фігури в положенні фас (мал. 40).

Вона будується таким чином:

на вертикальній лінії відкладають 8 модулів (один модуль дорівнює висоті голови). Від першого модуля вниз будується відрізок; рівний 1/3 модуля, і проводиться лінія плечей, на якій від середини відкладають в обидві сторони рівні величини, — по одному модулю — і ставлять крапки, що позначають кінець плеча (на жіночій фігурі ця величина декілька менше). Потім ці величини ділять навпіл і вниз проводять вертикалі до перетину з лінією грудей і талії (через всі крапки на вертикалі проведені горизонтальні лінії).

З крапок перетини проводять вниз від лінії грудей вертикалі до перетину з лінією стегон. У жіночій фігурі отримані крапки означатимуть ширину стегон, в чоловічій фігурі ширина стегон нес­колько| вже.

Ширіна шиї рівна '/4 висоти голови. Довжина руки намічається до середини стегна. Довжина кисті приблизно дорівнює 3/4 модуля (висоти голови). Лінія ліктя доводиться на талію.

Для закріплення матеріалу про пропорційну схему построе­ния| чоловічої і жіночої фігури (у фас) треба запам'ятати последо­вательность| таких вправ:

  1. Проводимо вертикаль, на якій відкладаємо 8 модулів; через отримані крапки проводимо горизонтальні лінії.

Малюємо овал голови, намічаємо лінію плечей (1/3 частка модуля вниз від Проводимо всі лінії (талії, плечей, стегон, рівня колін і тазу), як показано

на мал. 40.

4. Через середні точки плеча проводимо вертикальні лінії вниз до лінії грудей

і отримуємо центри грудних залоз.

  1. Намічаємо направлення рук, ніг.

  2. Оформляємо фігуру по малюнку, заштриховувавши бічну плоскість, щоб зрозуміти, як виглядає фігура в повороті.

  1. підборіддя).

Мал. 40. Пропорційна схема жіночої і чоловічої фігури

Положення як з опорою на одну, так і на обидві ноги можуть бути різних видів. З опорою на обидві ноги чоловік може стояти, сое­динив| їх разом або розставивши на ширину плечей.

Послідовність побудови фігури з опорою на дві ноги.

1. Проводять вертикальну лінію і відкладають на ній відрізок, рівний висоті всієї фігури (мал. 41), ділять його навпіл, знаходять таким чином середину фігури, яка доводиться на лонне сра­щение| тазових кісток, а на малюнку умовно відповідає лінії

Ділять верхню і нижню частки навпіл і проводять лінії грудей і рівня коліна. При подальшому діленні всіх часток навпіл отримують відрізки, рівні 1/8 всієї фігури (одному модулю), і проводять решту всіх горизонтальних ліній — підборіддя, талії, середини стегон і коліна. Малюють овал голови. Вниз від підборіддя відкладають 1/3 висоти голови, отримують лінію плечей і місце яремної ямки, або западини, і через цю крапку проводять лінію плечей.

2.На лінії плечей по обидві сторони від осі відкладають відрізки, рівні висоті голови. Розділивши кожен плечовий відрізок навпіл, опускають перпендикуляри на лінію, відповідну талії, і отримують її ширину (1/4 висоти голови), ширина стегон дорівнює ширині грудей. Все отримані трезки| сполучають і отримують умовний силуът| фигури|.

Мал. 41. Пропорційна схема побудови фігури з опорою на дві ноги

(На ескізі фігура зазвичай змальовується декілька удлинен­ной| — для додання стрункості фігурі і збільшення об'єму костю­ма|; для кращого показу костюма можна змінити схему фігури, подовживши шию і ноги, не міняючи решти пропорцій фігури.)

3. Промальовували форму голови із зачіскою і узагальнюють всю фігуру. Намічають направлення рук і ніг: довжина руки з гроном до­ходит| до середини стегна, рівень ліктя доводиться на талію, але якщо рука зігнута в лікті, то вершина кута згину руки буде вища. Грона рук і стопи ніг позначають умовно, шию — дугооб­разной| лінією.

Вертикальна лінія проходить через центр тяжіння, одночасно збігається з середньою лінією (віссю симетрії) фігури.

Побудова фігури з опорою на одну ногу.

Проводять вертикальну лінію через центр тяжіння від яремної ямки до стопи тієї ноги, на яку людина спирається (мал. 42). В цьому випадку (а також при інших складніших рухах) середня лінія не збігається з вертикального тягаря, що проходить через центр, і направлення відхилення залежить від опорної ноги. Лінії плечей і грудей нахилені до лінії стегон, лінія талії частіше залишається горизонтальною для більшої виразності руху (положення фас). Чим різкіше нахил ліній один до одного, тим виразно поза. У малюнку модельєра частіше не згладжується це характерне, трохи незграбний, загострений рух.

На мал. 43, а показано, як опорна нога фігури прагне до нижнього кута вертикальної лінії, при цьому відбувається зміна осі симетрії фігури. Щодо цієї лінії відкладають ширину плечей, талії і стегон. Плечі намічають декілька вже ширина стегон (у жінок). Сполучають всі лінії, намічавши торс, ноги і положення рук.

Ріс.42. Пропорційна схема побудови фігури з опорою на одну ногу

Ескіз костюма може виконуватися не лише в положенні фас, але і в будь-якому іншому повороті (мал. 43, би).

Роблячи площинне зображення фігури з опорою на одну ногу, ми вже підкреслювали направлення нахилу лінії плеча і стегон — цим ми хотіли показати положення фігури в просторі. При вы­полнении| об'ємної фігури слід пригадати, що всі параллель­ные| лінії мають спільну точку сходу на лінії горизонту (закон перспективи). Лінію горизонту зазвичай намічають на лінії талії, вище або нижче (це залежить від прийнятого в даний період моди зображення фігур).

Малювання фігури в повороті.

При малюванні фігури в повороті вісь симетрії зміщується, і видно нерівні частки фігури. Всі відрізки ширини фігури откла­дываются| від її середньої лінії, яка намічається заздалегідь і не збігається з лінією, що позначає центр тяжіння.

При повороті у фігури (на ескізі) з одного боку видно овал пройми на рукаві і частка спини, а з інший контур грудей. Нахил голови позначають направленням її осі. Від нахилу голови залежить і малюнок форми шиї (див. мал. 43, би і в).

Манекен малюють по пропорційній схемі, використання ко­торой| допомагає правильніше передати фігуру людини. Пропор ции| манекена особливі — це пропорції тулуба, тобто того каркаса, на якому шиється одяг (його вішалка). Тут немає голови, рук, ніг. Такий манекен називається торсом-манекеном.

Побудова торсу-манекена ведеться послідовно і швидко. Після ознайомлення з його пропорційною схемою приступають до виконання нарисів з нього (мал. 44, 45). Така поступовість укріплює пам'ять і сприяє розвитку творчих навиків, не­обходимых| для подальшої роботи.

Побудова пропорційної схеми торсу-манекена у фас.

На вертикальній лінії відкладають 3 модулі (чотири висоти голови). Самий верхній модуль дорівнює довжині шиї з плечовим поясом. Проведені через ці крапки горизонтальні лінії позначають рівень грудей, талії і стегон. По висоті манекен може бути декілька довше за рівень стегон.

Відклавши від верхньої крапки відрізок, рівний висоті шиї ('/? моду­ля|), проводимо через отриману крапку горизонтальну лінію, кото­рая| відповідає лінії плечей. Оформляємо лінію плечей з нахилом, заздалегідь відклавши ширину плечей на цій лінії (по модулю від вертикалі в кожну сторону). З крайніх точок плеча опускаємо перпендикуляри на лінію стегон.

Ширіна талії береться рівною 1,5 модуля на всю ширину.

Оформляючи контури жіночого манекена, стегна робить декілька ширше за плечі; намічають груди, оформляють шию і лінію стегон.

Мал. 43. Вживання пропорційних схем для передачі різних рухів (а), малювання фігури і повороті (б), в літньому платті (в) і верхньому одязі (г).

Мал. 44. Схема малювання чоловічого (а) і жіночого (б) манекенів і допустимих при малюванні моделей одягу (а)

Мал. 45. Побудова торсу-манекена (а і б) і бюста (в)

Побудова торсу-манекена в профіль (мал. 45, а) аналогічно побудові у фас.

Спочатку проводять вертикаль, на якій відкладають модуля, потім від верхньої крапки — висоту шиї, а на рівнях всіх основних вимірів — вся ширина.

При положенні в профіль шия має бути з невеликим на­клоном| вперед. Її нижня передня крапка, що визначає яремну западину, лежить нижче за сьомий шийний хребець.

Оформлення контура манекена в профіль по малюнку йде в такій послідовності: груди, стегна, спина, живіт, пройма. Груди высту­пает| вперед (до стегон), на спині намічають невелике розширення, живіт малюють плоским.

Побудова чоловічого торсу-манекена (мал. 45.).

Побудова ведеться аналогічно жіночій, враховується різниця в пластиці зовнішніх форм чоловічої і жіночої фігур, а отже, і в пропорції фігур і манекенів. У чоловічій фігурі і на мане­кене| ширина плечей більше ширини стегон, а талія менш виражена, чим в жіночої. Плечі в жіночій фігурі і на манекені вже і більш похилі, округлі, талія тонше і виражена чіткіше, а ширина стегон дорівнює ширині плечей або декілька перевищує її.

Малювання бюста фігури у фас і в повороті на 3/4 (мал. 45, в).

Воно ведеться послідовно в декілька прийомів:

  1. Розміщують основні крапки на вертикалі і горизонталі (за основу як і раніше беруть модуль — висоту голови).

  2. З отриманих крапок проводять всі горизонтальні і вертикальні лінії.

  3. Оформляють всі лінії відповідно фігурі.

  4. Намічають нову вісь симетрії (вибирають поворот в ту або іншу сторони) і відповідно до неї будують бюст.

  5. Вибравши заздалегідь умовне джерело освітлення, заштриховують всі тіньові місця, показуючи таким чином об'єм бюста фігури.

Побудова торсу-манекена в повороті на 3/4 в одну і іншу сторони.

Побудову (див. мал. 45, а) ведуть в такій послідовності:

  1. Побудову починають з проведення вертикалі, на якій відкладають 3 модулі і ще вниз від останнього ділення деяка відстань, що позначає висоту манекена (приблизно 1/2 модуля).

  2. Відкладають вниз від верхньої крапки величину, рівну приблизно 1/3 величини модуля, і отримують місце яремної западини.

  3. Проводять через всі крапки, отримані на вертикалі, горизонтальні лінії.

  4. На лінії, проведеній через точку яремної западини, відкладають ширину плечей в ту і іншу сторони по модулю.

  5. Проводять лінію переду в повороті від центру (нова вісь симетрії), оформляють лінію плечей; знаходять центри грудних залоз, для чого ділять кожне плече навпіл і опускають перпендикуляри вниз до перетину з лінією грудей. Малюючи ці лінії в повороті, проводять їх паралельними лінії переду.

  6. Оформляють лінії грудей, шиї відповідно центральним осям в повороті (в один бік станеться скорочення всієї ширини, а з іншого боку буде видна бічна частка манекена).

  7. Заштриховують всі тіньові частки об'ємів, контролюючи малюнок безпосередньо з натури.

  8. Завершують весь малюнок манекена, відзначаючи на нім всі подробиці.

На мал. 46, а показана пропорційна схема побудови дитячої фігури, а на мал. 46,6 — схема малювання дитячих моделей одягу.

Мал. 46. Малювання в повороті дитячої фігури (а) і моделей дитячого одягу (б) із застосуванням пропорційних схем

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]