Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / СОУ 22.2-02477019-03 2005 Газети Технічні умови.DOC
Скачиваний:
107
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать

4.2 Вимоги до фотоформ

На комплекті фотоформ для сторінок газети мають бути відтворені всі елементи тексту та ілюстрацій оригіналу газети.

Комплект фотоформ має бути на матеріалі одного виду, однакової опти­чної густини.

Оптична густина фотоформи має бути не менше ніж 2,2 одиниці для спо­собу офсетного друку та не менше ніж 2,8 одиниці для способу високого друку. Текст має бути однакової оптичної густини.

Граничний відхил від оптичної густини на темних ділянках ілюстрації в межах однієї сторінки та в межах усіх сторінок не має перевищувати ±0,2 одиниці.

Кольорова сторінка багатофарбової газети має бути у вигляді комплекту кольороподілених фотоформ. Граничний відхил від суміщення зображень на будь-яких кольороподілених фотоформах одного-комплекту може бути в ме­жах від 0,15 мм в центрі сторінки до 0,30 мм на краях сторінки. Граничний від­хил від оптичної густини на прозорих ділянках комплекту кольороподілених фотоформ не має перевищувати 0,15 одиниці.

4.3 Вимоги до матеріалів

Усі матеріали, які використовують для виготовлення газети, вкладок і додатків до неї, мають відповідати вимогам нормативних документів на них і на ці матеріали мають бути висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи МОЗ України щодо використання їх за призначенням.

Матеріали, які використовують для дитячої газети, мають відповідати ви­могам ДСанПіН 5.5.6.084-02.

Для газет можна використовувати офсетний папір № 2 марки Б за ГОСТ 9094, газетний папір за ГОСТ 6445 масою площі 1 м2 не менше ніж 45 г або інший папір, показники якості якого не нижчі від показників якості наведе­ного паперу та не суперечать вимогам технології.

Для тиражу газети одного випуску треба використовувати папір однієї марки (гатунку) з однієї партії, одного кольору. За домовленістю з видавцем можна використовувати папір однієї марки (гатунку) та кольору з різних партій.

Для вкладок та додатків можна використовувати папір, що відрізняється від паперу газети маркою, гатунком, відтінком або кольором.

4.4 Вимоги до поліграфічного виконання

4.4.1 Формат газети, вкладок і додатків до неї встановлює видавець залежно від обсягу газети та формату "паперу і узгоджує їх з поліграфічним підприємством. Формат газети має відповідати форматові, зазначеному в свідоцтві про державну реєстрацію газети.

Граничний відхил від формату не має перевищувати 2 мм. Для газети, яку друкують на аркушній машині, дозволено граничний відхил від формату в межах + 2 мм, - 5 мм.

Формат вкладки або додатка може бути такий, як і формат газети, або становити частку від нього.

4.4.2 На сторінках газети, вкладки,'додатка мають бути відтворені всі елементи тексту та ілюстрацій. У газеті, вкладці, додатку не має бути неправильно розташованих сторінок, неправильно змонтованих шпальт і сторінок, дзеркального зображення.

Зображення на сторінках має бути чітке, однакової контрастності як в од­ному примірнику газети, так і в усьому тиражі.

4.4.3 Текст чорною фарбою на кольоровому або сірому фоні має відповідати вимогам таблиці 1.

Таблиця 1

Оптична густина фону за фільтром видності, Одиниці

Кегель шрифту, п., не менше

Насиченість вічка шрифту

Менше 0,15

8

(6 -не більше 1000 зн.

7 - не більше 3000 зн.)

Світле (напівжирне)

0,15-0,30

8*

Напівжирне

0,31-0,40

9'

Те саме

*- збільшений інтерліньяж

4.4.4 Інтервал оптичних густин між зображенням, відтвореним чорною фарбою, та папером має бути не менше ніж 0,7 одиниці.

4.4.5 Кольорові зображення мають бути насичені та відповідати підписному аркушеві.

Фарби на зображенні мають бути суміщені. Для багатофарбової газети граничний відхил від суміщення фарб в центрі сторінки не має перевищувати 0,4 мм для жовтої фарби та 0,3 мм для інших фарб, а на краях не має перевищу­вати 1,0 мм для всіх фарб. Для двоколірних зображень, розташованих на віддалі до 3,0 мм, граничний відхил від суміщення зображень не має перевищувати 0,4 мм , а на віддалі, більшій ніж 3,0мм, не має перевищувати 1,5 мм.

4.4.6 Зображення сторінок в газеті з лицьового і зворотного боків мають бути суміщені. Граничний відхил від суміщення не має перевищувати 2,0 мм.

4.4.7 Мінімальний розмір полів на сторінках газети, яку друкують на аркушних машинах, має бути не менше1 ніж 5 мм, а газети, яку друкують на рулонних машинах, - не менше ніж 10 мм.

Довжина проколини від графейки не має перевищувати 3 мм.

4.4.9 У газеті не має бути:

- дефектів відтвореності шрифтів та (або) ілюстрацій, через які не можна прочитати текст та (або) роздивитись ілюстрацію (незадрукованих ділянок, чор­нишів, розмазаної фарби, забитих фарбою ділянок тексту чи ілюстрацій, здвоє­ного зображення, несуміщення фарб, плям від фарби та мастила, фарбових смуг);

- макулатурних або чистих аркушів, аркушів з брудними полями.

4.4.10 Поліграфічне виконання газети для дітей має відповідати вимогам ДСанПіН 5.5.6-084-02 та МВ №1833-78 від 03.04.78.