Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДиТР / ИДиТР Стандарты / СОУ 18.1-02477019-11 2014 Видання для дітей.docx
Скачиваний:
250
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
84.35 Кб
Скачать

5.5 Пакування та маркування

5.5.1 Пакування видань

Пакування та маркування журнальних і газетних видань має задовольняти вимоги ДСТУ 3916. Якщо журнальні або газетні видання мають вкладку чи додаток, аркушеву вкладку комплектують з виданням перед пакуванням; вкладку у вигляді скріпленого зошита та додаток пакують окремо.

5.5.1.1 Пакування книжкових видань має задовольняти вимоги цього стандарту. Книжкові видання треба загортати в один або два аркуші пакувального матеріалу, вказаного в таблиці 5.

Таблиця 5  Види пакувальних матеріалів

Пакувальний матеріал

Маса площі їм2, г

Нормативний

документ

Кількість аркушів для пакування

Папір обгортковий:

ГОСТ 8273

марка А

60120

1

марка Б

5080

2

марка В

90120

1

Папір мішковий

70, 78

ГОСТ 2228

1

Картон коробковий, хромовий,

хром-ерзац товщиною від

ГОСТ 7933

1

0,4 мм до 0,8 мм

Папір офсетний (зрив паперу*)

80

ГОСТ 9094

2

*Зрив паперу - верхні шари паперу, які знімають з рулону перед заправлянням його в друкарську машину.

Видання дозволено пакувати відповідно до вимог ГОСТ 25776 в термозбіжну плівку згідно з ГОСТ 25951.

Для пакування видання має бути складено у стопи. Паковання може бути сформовано з однієї або декількох стоп. Кількість примірників у стопі має бути сталою для всього тиражу.

Висота пакования не має перевищувати 0,85 розміру його коротшого боку.

Маса паковання не має перевищувати 7 кг у разі пакування та переміщування вручну чи 10 кг у разі механізованого пакування та переміщування.

Пакувальний матеріал має щільно облягати вироби і не мати пошкоджень.

Під час пакування видань у папір або картон треба застосовувати картонні прокладки з одного шару завтовшки від 1,0 мм до 1,25 мм або з двох шарів картону завтовшки від 0,5 мм до 0,6 мм згідно з ГОСТ 7933. Прокладки розміщують в середині паковання, зверху і знизу. Розмір прокладки має відповідати розміру основи паковання.

Скріплювати паковання потрібно одним із наведених способів:

  • обандеролювання клейовою стрічкою на паперовій або полімерній основі. Стрічка має бути завширшки від 70 мм до 100 мм, а довжина клапанів пакувального матеріалу  від 40 мм до 60 мм;

  • обв’язування шпагатом згідно з ГОСТ 17308 чи іншим обв’язувальним матеріалом, якість якого не гірша від вказаного;

  • заклеювання загнутих кінців (клапанів) пакувального матеріалу швидко- висихаючим клеєм. Довжина клапанів паперу або картону має бути не менша ніж 40 мм на торцях пачки і не менша ніж 60 мм на передньому її боці.

Обандеролювати клейовою стрічкою або обв’язувати шпагатом потрібно:

  • паковання, розмір якого до 500 мм, два рази в кожному напрямку (один  вздовж, другий - впоперек);

  • паковання, розмір якого більший ніж 500 мм, - три рази.

Обв’язувальний матеріал має щільно облягати пачку і не протискуватися у простір між стопами, а його кінці мають бути щільно з’єднані способом термозварювання, металевою скобою чи вузлом залежно від можливостей технологічного процесу і устатковання.

Під обгортковий папір на згинах або по периметру під шпагат кладуть прокладки зі смужок картону чи кількох шарів паперу.

Дозволено класти прокладки безпосередньо під шпагат.

5.5.1.2 Пакування аркушевих видань має задовольняти вимоги цього стандарту.

5.5.1.2.1 Комплектування і укладання аркушевих видань

Видання комплектують і укладають у плоску пакувальну стопу, рулон за­лежно від їх призначення, формату, виду, маси паперу:

  • видання, надруковані на пігментованому папері будь-якої маси та формату чи на папері, маса площі їм 160 г і більше, формат від 1/2 до 1 друкарського аркуша, можна звивати в рулон на гільзу, складати у стопу;

  • видання, надруковані на непігментованому папері, маса площі 1 м2 менша ніж 160 г, формат від 1/2 до 1 друкарського аркуша, має бути сформовано з укладених стоп аркушів з одним або двома загинами. Можна пакувати у вигляді рулону;

  • видання, формат яких від 1/4 до 1/2 друкарського аркуша, може бути укладено в стопи з одним загином або без нього;

  • видання, формат яких 1/8 друкарського аркуша та менший, незалежно від виду, маси паперу, має бути сформовано у стопу з обов’язково вкладеними паперовими прокладками через кожні 50, 100 чи 200 примірників.

Формувати плоску пакувальну одиницю з одним загином треба так, щоб одна половина стопи входила усередину іншої, а з двома загинами  загинати з двох боків перпендикулярно до довшого боку аркуша так, щоб краї аркушів входили у середину стопи на 1/3 довжини довшого краю.

Видання з різними видами оздоблення, які можуть злипатися, треба відо­кремлювати одне від одного паперовими прокладками, розмір яких дорівнює формату видання.

Комплекти видань формують так:

  • для комплектів, що містять два  п’ять аркушів, у пакувальну одиницю укладають однакову кількість кожного аркуша;

  • для комплектів з шести і більше аркушів  кожен комплект запаковують окремо (в манжету, обгортку, папку) з подальшим формуванням пакувальної одиниці.

Під час укладання видань у дві і більше стоп, а образотворчих видань в одну стопу, треба класти картонні прокладки зверху і знизу, розмір яких дорівнює розміру основи паковання.

5.5.1.2.2 Загальні вимоги до пакування аркушевих видань

Для пакування видань застосовують папір, картон, плівку термозбіжну, ящики (коробки) картонні.

Паковання має містити видання одного найменування.

Висота паковання не має перевищувати 0,85 розміру меншого боку основи паковання. Для видань, формат яких від 1/2 до 1/8 друкарського аркуша, допустима висота паковання має бути не більша від меншого розміру її основи. Висота паковання видань, формат яких від 1/2 до 1 друкарського аркуша, не має пе­ревищувати 35 см.

Маса одного паковання в папері, картоні або термозбіжній плівці (брутто) має становити не більше ніж 7 кг, маса ящика (коробки)  не більше ніж 30 кг. Маса паковання має бути однаковою для всього тиражу.

5.5.1.2.3 Пакування в папір або картон

Скомплектовані та укладені в стопи або рулони видання запаковують в один аркуш картону чи пакувального паперу, маса площі 1 м~ паперу не менша ніж 80 г або в два аркуші паперу, загальна маса площі 1 м2 паперу не менша ніж 120 г.

Аркушеві видання треба загортати в пакувальний матеріал, вказаний у таблиці 5.

Можна застосовувати інші види паперу і картону, показник міцності яких не менший ніж в наведених у таблиці 5.

Пакувальний матеріал повинен щільно облягати вироби і не мати пошкоджень.

Паковання, що складається з декількох рулонів, має бути загорнуто наглухо чи у вигляді бандеролі (за погодженням із замовником).

Пачки видань можна обв’язувати шпагатом згідно з ГОСТ 17308, крученим шнуром чи поліпропіленовим шпагатом із плівкової нитки, стрічкою згідно з нормативною документацією, заклеювати клейовою стрічкою згідно з ГОСТ 18251.

Обв’язувати треба:

  • пачки, розмір яких до 500 мм, по кожному з напрямків двома пасками: один  вздовж, другий  впоперек;

  • пачки, розмір яких більший ніж 500 мм,  трьома пасками: один вздовж і два  впоперек.

Під обгортковий папір на згинах або по периметру під шпагат треба класти прокладки зі смужок картону чи кількох шарів паперу. Можна класти прокладки безпосередньо під шпагат.

5.5.1.2.4 Пакування в термозбіжну плівку

Видання треба пакувати в термозбіжну плівку згідно з ГОСТ 25951 відповідно до вимог ГОСТ 25776.

5.5.1.2.5 Пакування в ящики (коробки)

Для пакування видання треба застосовувати ящики (коробки) з гофрокартону згідно з ГОСТ 9142 або коробки, виговлені із суцільного склеєного картону згідно з ГОСТ 9421, тип 1.

Дозволено застосувати ящики, які були в користуванні, якщо їх показники не нижче норм, вказаних в стандарті.

Розміри ящиків (коробок) мають відповідати розмірам виробів, підготовлених до пакування.

Клапани і ребра картонного ящика (коробки) треба заклеювати паперовою стрічкою згідно з ГОСТ 18251 завширшки від 70 мм до 100 мм. Дозволено замість заклеювання паперовою стрічкою обв’язувати шпагатом згідно з ГОСТ 17308 відповідно до 5.5.1.2.3. Під клапани коробки або під шпагат прокладка не обов’язкова.