Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне судочинство.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
418.82 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Кодекс адміністративного судочинства України [Електронний ресурс]. - Ре­жим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1а^8/шаіп.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України : науково-практичний комен­тар / за ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитоновой - X. : ТОВ “Одіссей”, 2005. - 552 с.

  3. Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства Укра­їни / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

  4. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

  5. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 4 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  6. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25.06.2009 № 1 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  7. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України “Про практику за­стосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністрати­вного судочинства України під час розгляду адміністративних справ” від 06.03. 2008 № 2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/ 1ат/таіп.

  8. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  9. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 3 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  10. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 4 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  11. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25.06.2009 № 1 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  12. Рекомендації Президії ВГСУ “Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин” від 28.12.2007 № 04-5/14 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/ 1ат/таіп.

Тема 3. Учасники адміністративного процесу Методичні вказівки щодо вивчення теми

Теорія правового статусу учасників процесу глибоко опрацьована представниками цивільного, господарського та кримінального процесу. Оскільки правове регулювання статусу учасників адміністративного процесу багато у чому схоже із статусом учасників цивільного та гос­подарського процесів, під час вивчення вказаної теми варто звернутися до наукових напрацювань представників вказаних галузей права.

Необхідно детально дослідити статус позивача та відповідача в адміністративному процесі, тому що вони є базовими компонентами вчення про учасників адміністративного процесу. Суттєвої уваги заслуговує дослідження прав та обов’язків вказаних суб’єктів, а також питання визначення їх процесуальної правоздатності та дієздатності.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

11

Слід зазначити, що Кодекс адміністративного судочинства України встановлює винятки із загального правила щодо набуття процесуаль­ної правоздатності та дієздатності з моменту досягнення повноліття.

Варто звернути увагу і на те, що адміністративний процес не зав­жди ототожнює юридичну особу із стороною по справі. Поширеними є випадки визначення як відповідача посадової особи органу влади, а не самого органу. У зв’язку із цим особливої актуальності набуває пи­тання визначення правового статусу представника в адміністративно­му процесі.

Особливої уваги заслуговує питання визначення змісту поняття “третя особа” та дослідження її правового статусу. Необхідно здійсни­ти порівняння прав та обов’язків сторін адміністративного процесу із правовим статусом третьої особи, дослідити правовий статус інших учасників процесу - свідків, спеціалістів, експертів, перекладачів.

Лекція 1

  1. Суд і склад суду.

  2. Сторони і треті особи.

Лекція 2

1. Інші учасники адміністративного процесу.

Семінарське заняття 1

  1. Суд і склад суду.

  2. Поняття, ознаки та процесуальний статус сторін.

Практичне заняття 2

Завдання

  1. Голова районної державної адміністрації звільнив свого засту­пника Сидорова з посади. Сидоров оскаржив наказ про звільнення шляхом подання адміністративного позову. Відповідачем він зазначив районну державну адміністрацію. Чи правильно він вчинив?

  2. Співробітник ДПІ м. Суми виявили, що ТОВ “Сакура”, зареєс­троване у смт Краснопілля Сумської області, займається заборонени­ми видами діяльності. Керівник податкової інспекції вирішив подати позов про ліквідацію товариства. Чи правильне таке рішення і чи мо­жна припинити діяльність товариства у судовому порядку? Визначте сторін процесу.

  3. Співробітник прикордонної служби аеропорту Бориспіль Кури­ло запідозрив пасажира Соколова у тому, що той провозить у ручній поклажі заборонені речовини. Він попросив відкрити багаж. Соколов заперечував, аргументуючи це тим, що у такому разі він спізниться на літак. Однак догляд був проведений у присутності понятих Іванова та Сидорова. Курило нічого не знайшов, а Соколов спізнився на літак.

12

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Соколов вирішив оскаржити дії Курила і відшкодувати завдану шкоду у сумі вартості квитка. В якому порядку слід оскаржити дії посадов­ця? Визначте перелік учасників процесу.

Практичне заняття 3

Завдання

  1. Головний санітарний лікар м. Суми разом із Управлінням охо­рони здоров’я Сумської міської ради видав наказ, яким зобов’язав підприємців, що здійснюють торгівлю продуктами харчування, про­водити дослідження повітря магазинів на наявність шкідливих бакте­рій. У наказі також зазначалося, що порушення його вимог призво­дить до можливої тимчасової заборони діяльності підприємця. Наказ був підписаний цим лікарем та головою Управління охорони здоров’я та зареєстровано у СЕС м. Суми і Управлінні охорони здоров’я Сум­ської міської ради.

Підприємець Ващенко, що проживає за адресою м. Харків, вул. Доватора, 10 і має на праві власності магазин у м. Суми по вул. Коротченка, 10, вирішив не виконувати наказ, вважаючи його не­законним. Перевірка, проведена органами Сумської СЕС, виявила це порушення і склала припис за підписом головного санітарного лікаря м. Суми, яким зобов’язала підприємця у 10-денний строк провести до­слідження. Підприємець не відреагував. Через 10 днів головний сані­тарний лікар м. Суми своїм актом заборонив діяльність магазину. Підприємець тимчасово закрив магазин і вирішив оскаржити цей акт. Він також вирішив стягнути із відповідача збитки, завдані від простою магазину, у розмірі 10 000 грн. Назвіть всіх учасників процесу та оха­рактеризуйте їх статус.

Проведення модульного контролю

Список літератури

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 14.08.2009 № 1128/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/ 1ат/шаіп.

  2. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 04.03.2009 № 287/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/ 1ат/шаіп.

  3. Кодекс адміністративного судочинства України [Електронний ресурс]. - Ре­жим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/шаіп.

  4. Кодекс адміністративного судочинства України : науково-практичний коментар / за ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитоновой - X. : ТОВ “Одіссей”, 2005. - 552 с.

  5. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

  6. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

13

  1. Постанова Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду суда­ми корпоративних спорів” від 24.10.2008 № 13 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.гагіа.§оу.иа/1ат/таіп.

МОДУЛЬ 2 Тема 4. Провадження в суді першої інстанції Методичні вказівки щодо вивчення теми

У рамках цієї теми має бути вивчено процедуру розгляду адмініс­тративної справи судом. Основним акцентом теми є необхідність на­вчити студента складати позовну заяву. Він має знати всі вимоги, що висуваються до вказаного документа, порядок його оформлення, про­цедуру подання до суду, усунення помилок тощо.

Окремо необхідно звернути увагу на порядок складання прохаль­ної частини позовної заяви. На підставі судової практики та прикладів з конкретних судових справ необхідно вивчити основні вимоги, що можуть висуватись до відповідача.

Студент повинен вивчити дії, які вчиняє суд під час прийняття заяви до розгляду; усвідомити значення та функціональне наповнення попереднього судового засідання.

Особлива увага має бути приділена питанням залишення позов­ної заяви без руху, відмові відкриття провадження у справі та проце­суальним наслідкам такий дій. Не менш важливими є норми, що регу­люють дії учасників процесу та суду у випадку нез’явлення у судове засідання сторони по справі чи іншого учасника процесу.

Одним з головних питань теми є вивчення порядку прийняття су­дового рішення. Студент повинен знати види рішень, порядок їх ухва­лення, форму рішень, зміст тощо. Важливо пам’ятати перелік питань, які можуть бути оформлені окремою ухвалою.

Необхідно приділити увагу вивченню таких процесуальних дій, як залишення позовної зави без руху, зупинення та поновлення прова­дження у справі та закриття провадження у справі.

Лекція 1

  1. Звернення до суду та відкриття провадження в адміністративній справі.

  2. Підготовче провадження.

Лекція 2

  1. Судовий розгляд справи.

  2. Судові рішення.

14

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Семінарське заняття 1

  1. Звернення до суду та відкриття провадження в адміністративній справі.

  2. Функції підготовчого провадження.

  3. Поняття та порядок складання і подання до суду адміністративно­го позову.

Семінарське заняття 2

  1. Судовий розгляд справи.

  2. Види судових рішень.

Практичне заняття 3

Завдання

  1. На громадянина Сивковича, який проживає у м. Суми, під час його перебування у Києві було накладено штраф інспектором ДАІ за порушення ПДР. Сивкович не погодився із постановою і вирішив її оскаржити. Оскільки інспектор проживає у Яготинському районі Ки­ївської області, Сивкович оскаржив постанову до окружного адмініст­ративного суду Київської області шляхом подання адміністративного позову. Суддя відмовив у відкритті провадження, зазначивши, що оскаржувати слід відповідно до правил КпАП України, а не КАСУ. Чи правильно він вчинив? Складіть позов.

  2. Громадянин Гавриленко звернувся до адміністративного суду із позовом про визнання незаконною бездіяльність Управління архіте­ктури Сумської міської ради. На перше засідання відповідач не з’явився. На друге засідання відповідач також не з’явився. Коли від­повідач не з’явився на третє засідання, суддя закрив провадження у справі. Належним чином відповідач був повідомлений лише першого разу. Чи правильно вчинив суддя?

  3. Суд прийняв постанову, якою задовольнив позовні вимоги по­зивача, однак у постанові помилково вказав найменування відповідача. Позивач помітив помилку через 10 днів. Що слід зробити позивачу?

Список літератури

  1. Кодекс адміністративного судочинства України [Електронний ресурс]. - Ре­жим доступу : Ьйр://2акоп1.гада.§оу.иа/1а^8/таіп.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України : науково-практичний комен­тар / за ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової. - X. : ТОВ “Одіссей”, 2005. - 552 с.

  3. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

  4. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

15