Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адміністративне судочинство.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
418.82 Кб
Скачать

  1. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.гагіа.§оу.иа/1ат/шаіп.

  2. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 3 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.гагіа.§оу.иа/1ат/шаіп.

Тема 5. Апеляційне провадження Методичні вказівки щодо вивчення теми

Апеляційне провадження є однією із стадій адміністративного процесу. Завдяки йому забезпечується реалізація одного із базових принципів адміністративного процесу - забезпечення можливості апе­ляційного оскарження судового рішення.

Головними акцентами вказаної теми є вивчення підстав для по­дання апеляційної скарги та порядку її оформлення. Важливо доско­нало оволодіти навичками складання апеляційної скарги. Тому у про­цесі практичних занять з вказаної теми студенти мають скласти апеляційну скаргу та здійснити роботу з аналізу помилок.

Окрема увага має бути приділена законодавчому регулюванню процедури оскарження постанови суду і ухвали суду. Необхідно дос­лідити процедуру розгляду скарги судом апеляційної інстанції, особ­ливо питання повноважень суду апеляційної інстанції. Студент пови­нен чітко засвоїти підстави для зміни судового рішення, скасування судового рішення та ухвалення нового рішення, підстави для зали­шення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі, для скасування судового рішення і направлення справи на новий су­довий розгляд.

Лекція 1

  1. Право на апеляційне оскарження і межі перегляду судових рішень судом апеляційної інстанції.

  2. Порядок і строки апеляційного оскарження.

  3. Підготовка справи до апеляційного розгляду.

  4. Апеляційний розгляд справи.

  5. Судові рішення суду апеляційної інстанції.

Семінарське заняття 1

  1. Право на апеляційне оскарження і межі перегляду судових рішень судом апеляційної інстанції.

  2. Порядок і строки апеляційного оскарження.

  3. Підготовка справи до апеляційного розгляду.

  4. Апеляційний розгляд справи.

  5. Судові рішення суду апеляційної інстанції.

16

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Практичне заняття 2

Завдання

  1. Апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції, якою позов було задоволено у повному обсязі, прийшов до висновку, що справа непідсудна адміністративним судам. Яке рішення має прийняти суд апеляційної інстанції?

  2. Громадянин Школа вирішив оскаржити постанову суду першої інстанції. Однак текст постанови йому було надано лише через 15 днів з дня оголошення резолютивної частини. Через 11 днів з моменту отримання тексту він подав заяву про апеляційне оскарження до апе­ляційного суду. А через 18 днів з моменту подання заяви до суду пер­шої інстанції була надана апеляційна скарга. Як має вчинити суд?

Список літератури

  1. Кодекс адміністративного судочинства України [Електронний ресурс]. - Ре­жим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1а^8/шаіп.

  2. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

  3. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

Тема 6. Касаційне та інші види проваджень Методичні вказівки щодо вивчення теми

У рамках цієї теми студент повинен зрозуміти значення касацій­ного оскарження рішення суду як засобу забезпечення прав та закон­них інтересів громадян і підприємств. Необхідно акцентувати увагу на підставах для касаційного оскарження та процедурі подання скарги.

Як і в апеляційному провадженні, важливе значення має знання порядку оформлення касаційної скарги. Під час вивчення цієї теми студенти на практичних заняттях мають здійснити спроби складати касаційні скарги та проводити роботу з аналізу допущених помилок.

Окремо слід досконало дослідити правила щодо меж розгляду справи касаційної інстанцією. Студент має чітко засвоїти підстави для прийняття таких рішень касаційною інстанцією:

  1. залишити касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін;

  2. змінити судове рішення суду апеляційної інстанції, скасувавши судове рішення суду першої інстанції;

  3. змінити судове рішення суду апеляційної інстанції, залишивши судове рішення суду першої інстанції без змін;

  4. змінити судове рішення суду першої інстанції, скасувавши судове рішення суду апеляційної інстанції;

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

17

  1. скасувати судове рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі судове рішення суду першої інстанції;

  2. скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій і направити справу на новий розгляд або для продовження розгляду;

  3. скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій і залишити позовну заяву без розгляду або закрити провадження;

  4. визнати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій такими, що втратили законну силу, і закрити провадження;

  5. скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове судове рішення.

Вказана тема передбачає також вивчення порядку та підстав для перегляду судового рішення за нововиявленими та за винятковими обставинами. Необхідно акцентувати увагу на дослідженні категорій “нововиявлені обставини” та “виняткові обставини”.

Лекція 1

  1. Межі перегляду судом касаційної інстанції.

  2. Порядок і строки касаційного оскарження.

  3. Попередній розгляд справи.

  4. Касаційний розгляд справи у судовому засіданні.

  5. Судові рішення суду касаційної інстанції.

  6. Провадження за нововиявленими та винятковими обставинами.

Семінарське заняття 1

  1. Межі перегляду судом касаційної інстанції.

  2. Порядок і строки касаційного оскарження.

  3. Попередній розгляд справи.

  4. Касаційний розгляд справи у судовому засіданні.

  5. Судові рішення суду касаційної інстанції.

Семінарське заняття 2

  1. Провадження за нововиявленими обставинами.

  2. Провадження за винятковими обставинами.

  3. Виконання рішень суду.

  4. Проведення модульного контролю.

Список літератури

  1. Кодекс адміністративного судочинства України : науково-практичний комен­тар / за ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової. - X. : ТОВ “Одіссей”, 2005. - 552 с.

  2. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

18

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

  1. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

  2. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 3 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  3. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 02.04.2007 № 4 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  4. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25.06.2009 № 1 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/1ат/таіп.

  5. Рекомендації Президії ВГСУ “Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин” від 28.12.2007 № 04-5/14 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : ййр://2акоп1.гайа.§оу.иа/ 1ат/таіп.

  1. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ РЕФЕРАТІВ ТА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ

Реферат - це не дослівний переказ тексту підручника або навча­льного посібника, а одна із форм наукового дослідження за певною темою, яку необхідно творчо опрацювати на основі сучасних науко­вих досліджень (науково-проблемний реферат) або виклад основних положень певних видань чи їх частин (оглядово-інформаційний рефе­рат).

Реферат має бути виконаний самостійно. Мета підготовки рефе­рату полягає у набутті студентом знань з правознавства, вмінь і нави­чок працювати з науковою літературою і нормативно-правовими ак­тами, самостійно аналізувати і узагальнювати матеріал, робити і формулювати власні висновки та пропозиції.

За допомогою рефератів студент глибше вивчає найбільш складні проблеми навчальної дисципліни, вчиться правильно оформлювати роботу та показувати результати своєї праці.

Підготовка реферату включає такі етапи:

  • вибір теми;

  • вивчення спеціальної літератури та нормативно-правових актів;

  • складання плану реферату;

  • виклад змісту теми;

  • оформлення реферату,

  • усний виклад реферату.

  1. Вибір теми.

Студент самостійно обирає тему реферату із запропонованого пе­реліку. Допускається закріплення однієї і тієї ж теми за декількома студентами. У такому разі на семінарських заняттях один з них допо­відає, а інші виступають з доповненнями та уточненнями. Студент може сам запропонувати тему реферату за навчальною програмою ди­сципліни, узгодити її з викладачем.

При виборі теми студенту слід керуватися власними інтересами до певної проблеми, наявністю літератури та ін.

  1. Підбір і вивчення спеціальної літератури та нормативно- правових актів.

Роботу над рефератом потрібно починати з вивчення відповідно­го розділу підручника, навчального посібника, конспектів лекцій. Піс­ля того, як склалося загальне уявлення про обрану тему, студенту слід приділити серйозну увагу підбору і вивченню нормативно-правових актів та спеціальної літератури.

20

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Вивчаючи ту чи іншу наукову працю, студент повинен сприйма­ти її крізь призму проблем, що їх розкриває автор. Без усвідомлення проблеми неможливо виділити головне й істотне, важко відокремити тезу від аргументів і практично неможливо перебороти формальне ставлення до змісту досліджуваної праці.

  1. Складання плану реферату.

Після ознайомлення з літературою та нормативно-правовими ак­тами студент складає план реферату, в якому конкретизуються питан­ня обраної теми. План повинен квлючати:

  • вступ;

  • основну частину (виклад змісту теми);

  • висновки;

  • список використаної літератури.

Вступ є обов’язковою частиною реферату, в якій стисло обґрун­товується актуальність, наукове і практичне значення обраної теми, її місце в структурі курсу правознавства, формулюються цілі дослі­дження.

Основна частина реферату складається з розділів та підрозділів, в яких послідовно розглядаються всі питання теми. При цьому слід ма­ти на увазі, що кількість розділів та підрозділів не регламентується, але недоцільно їх робити невеликими за обсягом. Якщо матеріал важ­ко поділити на декілька частин через його змістовну і логічну послі­довність, розділ можна не розбивати на підрозділи.

При визначенні назв розділів і підрозділів необхідно знати, що назва розділу не може повторювати назву теми роботи, а назва під­розділу - назву розділу.

Заключна частина реферату має містити висновки, в яких форму­люються результати дослідження, оцінка проаналізованого матеріалу, пропозиції чи рекомендації з досліджуваної проблематики.

Вступ і висновки разом повинні складати не більше чверті обсягу реферату.

  1. Виклад змісту теми.

Після вивчення літератури, визначення плану реферату слід узагальнити та систематизувати зібраний матеріал. Виклад матеріалу повинен бути чітким, логічним та послідовним. Подавати матеріал рекомендується у безособовій формі висловлювання (наприклад, “вважаємо”, “думаємо”та ін.). Необхідно вживати терміни, які власти­ві даній науці, уникати незрозумілих понять та складних граматичних зворотів. Терміни, окремі слова і словосполучення можна замінювати прийнятими текстовими скороченнями, значення яких зрозуміле з тексту реферату.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

21

При використанні цитат з літературних та наукових джерел слід пам’ятати, що вони необхідні для підтвердження думки автора рефе­рату або для висловлювання своєї думки на противагу іншій. Зловжи­вати ними не слід.

Студенту доцільно звернути увагу на характерні недоліки, які трапляються при написанні реферату і які можуть призвести до неза­довільної оцінки, а саме:

  • механічне, дослівне переписування використаної літератури; пове­рховий неаргументований виклад основних теоретичних положень;

  • невідповідність між змістом роботи та її планом;

  • абстрактний виклад теми, відсутність посилань на чинне законо­давство України;

  • недбалий і неграмотний виклад матеріалу.

Отже, основними вимогами до написання реферату є вміння ви­діляти головні теоретичні питання і роз’яснювати їх на конкретному матеріалі, логічно та послідовно розкривати зміст теми, використову­ючи при цьому сучасну юридичну літературу.

  1. Оформлення реферату.

Студент повинен пам’ятати, що через оформлення реферату, його зовнішній вигляд викладач формує першу думку про зміст матеріалу. Тому кожному студенту необхідно опанувати техніку й етику оформ­лення наукової праці та дотримуватись стандартних вимог, які вису­ваються до рефератів.

Починається реферат з титульного листа, після якого на другій сторінці подається план роботи. Кожна структурна частина роботи повинна починатися з нової сторінки та мати заголовок, який відпові­дає плану реферату. Заголовки слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапок в кінці, не підкреслюючи. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, тоді їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку не допускається.

Між заголовком і подальшим чи попереднім текстом повинно бу­ти не менше, ніж три інтервали, якщо реферат виконаний рукописним або машинописним способом, і не менше, ніж два інтервали, якщо ро­бота виконана за допомогою комп’ютера.

Розділи слід нумерувати арабськими цифрами без крапок у кінці. Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного роз­ділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крапкою (наприклад - 1.1, 1.2).

Усі сторінки, починаючи з другої, послідовно нумеруються араб­ськими цифрами. які проставляються у нижньому правому куті без крапки в кінці. Слід мати на увазі, що першою сторінкою реферату

22

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

є титульний лист, на якому номер не ставиться, але враховується при нумерації наступної сторінки.

Реферат пишеться чітким, розбірливим почерком або друкується на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (розмір 210x297 мм) через півтора міжрядкових інтервали для комп’ютера. Встановлю­ється така ширини полів: зверху і знизу - 20 мм, зліва - 25-30 мм, справа - 10 мм. На одній сторінці повинно бути не більше 32-40 рядків.

Загальний обсяг реферату повинен бути не більше 24 друкованих сторінок тексту через 2 інтервали або 16 сторінок - через 1,5 інтерва­лу. Робота повинна бути зброшурована і зшита. На останній сторінці ставиться число, місяць та рік виконання роботи, а також підпис ви­конавця.

Оформлення списку використаної літератури - важлива складова написання реферату. У список включаються тільки ті джерела, які ви­користовувалися при написанні реферату або на які зроблені посилан­ня в роботі. Список літератури в загальний обсяг реферату не включа­ється, але нумерація сторінок продовжується.

При оформленні списку використаної літератури його слід умов­но розділити на дві частини: нормативно-правові акти і спеціальна лі­тература (нумерація при цьому залишається наскрізною).

Нормативно-правові акти розмішуються за їх юридичною силою (Конституція, закони, підзаконні нормативні акти - Укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України та ін.). Нормативно-правові акти однакової юридичної сили розміщуються в хронологічному порядку.

Наприклад:

  1. Конституція України : прийнята на п’ ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Голос України. - 1996. - 13 липня.

  2. Декларація про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.). - К., 1991. - 8 с.

  3. Постанова Верховної Ради УРСР “Про оголошення незалежності України” від 24 серпня 1991 р. // Відомості Верховної Ради Украї­нської РСР. - 1991. - № 38 - Ст. 502.

  4. Закон України “Про прокуратуру” від 5 листопада 1991 р. // ВВР України. - 1991. - № 53. - Ст. 793.

До спеціальної літератури належать монографії, підручники, на­вчальні посібники, наукові статті та ін. Дані джерела розміщуються в алфавітному порядку назв або прізвищ перших авторів. Спочатку вка­зують прізвище автора, його ініціали, потім - назву роботи, місце ви­дання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Якщо праця ав­тора розміщена у збірнику робіт, журналі чи газеті, то після назви ставиться дві косі лінії, а далі назва збірника чи журналу, місце, рік

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

23

видання та його номер (або випуск) і на яких сторінках даний матеріал надрукований. Для газетної статті, крім назви і року видання, зазна­чають так само дату. При цьому джерела подаються мовою оригіналу.

Наприклад:

  1. Опришко В. Державно-правова реформа в Україні: основні напря­мки // Право України. - 1998. - № 1. - С. 27-32.

  2. Прокопенко В. І. Трудове право України : підручник / В. І. Проко­пенко. - Вид. третє. - X., Консум, 2002. - 528 с.

Важливе значення має правильне оформлення посилань на дже­рела, які студент використовує при написанні реферату. Рекоменду­ється такий варіант оформлення посилань. Нумерація усіх посилань з визначенням номера джерела даного посилання у списку використаної літератури. У такому разі посилання оформлюється у квадратних ду­жках із зазначенням сторінки.

Наприклад:

Цитата в тексті: “В адміністративній науці загальноприйнято, що...” [9, с. 145].

  1. Усний виклад реферату.

Після написання реферату студент повинен виступити з ним на семінарському занятті. Протягом десяти хвилин він має викласти ос­новні положення розділів та підрозділів свого дослідження, обґрунту­вати наукове і практичне значення обраної теми, сформулювати про­позиції чи рекомендації. Після виступу, при необхідності, відповісти на запитання викладача та інших учасників семінару.

За результатами обговорення реферату студенту виставляється відповідна кількість балів, які враховуються при виставленні підсум­кової оцінки з навчальної дисципліни.

Розв’язання задач є окремою формою вивчення адміністративно­го процесуального права. Вона спрямована переважно на оволодіння навичками щодо застосування норм цієї галузі права. Така практика у свою чергу являє собою невід’ємну частину предмета адміністратив­ного процесуального права як навчальної дисципліни у вищому юри­дичному навчальному закладі.

Отже, основними цілями розв’ язання задач є:

  1. набуття та закріплення навичок самостійної роботи з нормативним матеріалом адміністративно-процесуального характеру переважно в правозастосовній (практичній) площині;

  2. вироблення вміння давати власну адміністративно-процесуальну оцінку конкретним життєвим ситуаціям (фактичним обставинам);

  3. досягнення належного рівня обґрунтування власної адміністратив­но-процесуальної правової оцінки фактичних обставин;

24

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

  1. наближення навчальних форм засвоєння адміністративного проце­су до змісту конкретних “адміністративно-процесуальних елемен­тів” відповідних процесуальних документів реальних адміністрати­вних справ.

Будь-яка задача з адміністративного процесу передбачає:

  • умови задачі;

  • основне питання задачі.

Умовами задачі є інформація про поєднання певних фактичних обставин (юридичних фактів). Іноді в умови задачі вводяться оцінки та докази конкретних суб’ єктів адміністративного судочинства, які також мають бути предметом дослідження при розв’язанні задачі.

Значна кількість задач, крім основного варіанта умов, включає один або кілька альтернативних варіантів. У такому разі умови альте­рнативного варіанта задачі передбачають поєднання відповідних фак­тичних обставин, наведених в умовах основного варіанта, та фактичних обставин, безпосередньо вказаних в умовах даного альтернативного ва­ріанта. Останні можуть доповнювати, уточнювати або змінювати умови основного варіанта. Тому дуже важливо чітко і конкретно визначити, у чому саме полягає новий зміст альтернативного варіанта умов задачі.

У більшості задач основне питання прямо і конкретно сформу­льоване у тексті. Інколи основного питання в тексті немає. У цьому випадку воно “виводиться” контекстуально і в найбільш загальній фо­рмі подається так: “Яка адміністративно-правова оцінка (кваліфікація) дій, зазначених у задачі?”.

Деякі задачі, крім основного питання, містять одне чи кілька до­даткових (проміжних) питань. Як правило, такі питання спрямовані на полегшення вирішення основного питання, і тому відповідь на них має передувати остаточній відповіді на основне питання.

У деяких задачах можуть бути сформульовані конкретні завдання (рекомендації) на зразок: “Ознайомтеся зі ст. 156 КАС України та ко­ментарем до неї” чи “Ознайомтеся з п. 10 постанови Пленуму Верхов­ного Суду України “Про судову практику в справах про соціальні ви­плати” від 25 грудня 2008 р. № 12. Такі завдання спрямовані на полегшення засвоєння тих положень кодексу, без яких неможливо дати відповідь на основне питання задачі. Якщо подібних завдань (рекомен­дацій) у тексті задач даного типу немає, їх повинен сформулювати ви­кладач, даючи таку задачу студентам для самостійного розв’язання.

У деяких задачах замість питань можуть бути сформульовані за­вдання, наприклад: “Дайте оцінку рішенню суду” чи “Напишіть ре­золютивну частину рішення суду”. У цьому разі виконання завдань

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

25

відбувається у контексті загального розв’язання задачі і, як правило, є його завершальним елементом.

Незалежно від того, чи сформульовано в задачі конкретне питан­ня або завдання (кілька питань чи завдань), її розв’язання у найбільш загальній формі включає:

  • встановлення адміністративно-процесуального змісту наведених в умовах задачі фактичних обставин;

  • формулювання власної адміністративно-процесуальної оцінки у відповідній формі (кількох формах);

  • обґрунтування здійсненої адміністративно-процесуальної оцінки;

  • конкретну відповідь на поставлені в задачі питання чи завдання, якщо таку відповідь не було сформульовано у пунктах 2 і 3 рішен­ня задачі.

  1. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Самостійна робота студента - це форма організації навчального процесу, при якій заплановані завдання виконуються студентом під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

Вона є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи. Самостійна робота - це важли­ва складова навчального процесу, яка впливає на глибину та міцність набутих знань і умінь, допомагає освоювати майбутню професію.

Метою самостійної роботи є засвоєння в повному обсязі навчаль­ної програми та послідовне формування у студентів самостійності як риси характеру, що відіграє суттєву роль у формуванні сучасного фа­хівця вищої кваліфікації.

Основними формами самостійної роботи з дисципліни “Адмініс­тративне судочинство” є:

  • опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу;

  • вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійно­го опрацювання;

  • виконання домашніх завдань;

  • підготовка до семінарських і практичних занять;

  • підготовка до контрольних робіт та інших форм поточного контролю;

  • розв’язання і письмове оформлення задач;

  • систематизація навчального матеріалу з дисципліни перед напи­санням модулів та екзаменом;

  • виконання індивідуальних завдань: написання реферату за заданою проблематикою; підготовка критичного есе на статті зарубіжних і вітчизняних авторів з визначеної тематики; пошук (підбір) та огляд літературних джерел з даної проблематики; аналітичний огляд нау­кової публікації та ін.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

27

Карта самостійної роботи студентів з дисципліни “Адміністративне судочинство”

Види самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форми контролю та звітності

Максима­

льна

кількість

балів

Денна форма навчання

І. Обов’язкові

За систематичність і активну роботу на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях

1.1. Підготовка до семінарських (практичних) занять

Протягом вивчення дисципліни

Активна участь в семінарських (практичних)заняттях

40

За виконання модульних (контрольних) завдань

1.2. Підготовка

до модульних контрольних

робіт

Протягом вивчення дисципліни

Перевірка правильності виконання модульних контрольних робіт

15 за 1 модуль 15х2=30

За виконання завдань для самостійного опрацювання

1.1. Написання реферату (есе) за заданою тематикою

Протягом вивчення дисципліни

Обговорення (захист) матеріалів реферату (есе) під час ІКР

10

1.2. Пошук, підбір та огляд судової практики за заданою тематикою

Протягом вивчення дисципліни

Розгляд підготовлених матеріалів під час аудиторних занять (ІКР)

10

Разом балів за обов’язкові види СРС

90

ІІ. Вибіркові

За виконання завдань для самостійного опрацювання

2.1. Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій

Протягом вивчення дисципліни

Обговорення результатів проведеної роботи під час аудиторних занять (ІКР)

10

Разом балів за вибіркові види СРС

10

Всього балів за СРС

100

28

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Види самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форми контролю та звітності

Максима­

льна

кількість

балів

Заочна форма навчання

І. Обов’язкові

За систематичність і активну роботу на семінарських (практичних, лабораторних) заняттях

1.1. Підготовка до семінарських (практичних) занять

Протягом вивчення дисципліни

Активна участь в семінарських (практичних)заняттях

30

За виконання модульних (контрольних) завдань

1.2. Написання контрольної роботи

Протягом вивчення дисципліни

Перевірка правильності виконання контрольної роботи

50

За виконання завдань для самостійного опрацювання

1.2. Пошук, підбір та огляд судової практики за заданою тематикою

Протягом вивчення дисципліни

Розгляд підготовлених матеріалів під час аудиторних занять

(ІКР)

10

Разом балів за обов’язкові види СРС

90

ІІ. Вибіркові

За виконання завдань для самостійного опрацювання

2.1. Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій

Протягом вивчення дисципліни

Обговорення результатів проведеної роботи під час аудиторних занять (іКр)

10

Разом балів за вибіркові види СРС

10

Всього балів за СРС

100

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

29

  1. ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Адміністративний договір - дво- або багатостороння угода, зміст якої складають права та обов’ язки сторін, що випливають із владних управлінських функцій суб’ єкта владних повноважень, який є однією із сторін угоди.

Адміністративний позов - звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

Адміністративний процес - правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства.

Адміністративний суд - суд загальної юрисдикції, до компетенції якого Кодексом адміністративного судочинства України віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Адміністративне судочинство - діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідач - суб’єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України.

Позивач - особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, а також суб’ єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду.

Постанова - письмове рішення суду будь-якої інстанції в адмініст­ративній справі, у якому вирішуються вимоги адміністративного позову.

Публічна служба - діяльність на державних політичних посадах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернати­вна (невійськова) служба, дипломатична служба, інша державна служба, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

30

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”


Розумний строк - найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах.

• • •• •••

Справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення

адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їх­ня посадова чи службова особа або інший суб’єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Суб’єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб’єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Суд - суддя адміністративного суду, який розглядає і вирішує ад­міністративну справу одноособово, колегія суддів адміністративного суду.

Ухвала - письмове або усне рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, яким вирішуються питання, пов’язані з процедурою розгляду адміністративної справи, та інші процесуальні питання. Ухвалами судів апеляційної та касаційної інстанцій також вирішуються вимоги апеляційної чи касаційної скарги.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

31

  1. МЕТОДИКИ АКТИВІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ НАВЧАННЯ

Проблемні лекції спрямовані на розвиток логічного мислення студентів і характеризуються тим, що коло питань за темою обмежу­ється двома-трьома ключовими моментами, а увага студентів концен­трується на матеріалі, якого немає в підручниках. Використовується досвід закордонних навчальних закладів з роздачею студентам друко­ваних матеріалів та виділенням головних висновків з питань, що роз­глядаються. При читанні лекцій студентам ставляться питання для розвитку самостійного мислення, проте лектор відповідає на них, не чекаючи відповідей студентів. Системні питання в ході лекції відігра­ють активізуючу роль, примушують студентів сконцентруватися і активно мислити в пошуках правильної відповіді.

Міні-лекції передбачають виклад навчального матеріалу за коро­ткий проміжок часу й характеризуються значним його обсягом, скла­дністю логічних побудов, образів, доказів та узагальнень. Міні-лекції, як правило, є частиною заняття-дослідження.

Робота в малих групах використовується з метою активізації ро­боти студентів при проведенні семінарських і практичних занять. Це так звані групи психологічного комфорту, де кожен учасник відіграє особливу роль і певними своїми якостями доповнює інших. Викорис­тання цієї методики дає можливість структурувати практичні і семі­нарські заняття за формою і змістом, створює умови для участі кож­ного студента в роботі за темою заняття, забезпечує формування особистісних якостей та досвіду соціального спілкування.

Семінари-дискусії передбачають обмін думками учасників з при­воду даної теми. Вони розвивають мислення, допомагають формувати погляди і переконання, виробляють вміння формулювати думки й ви­словлювати їх, вчать оцінювати пропозиції інших людей, критично оцінювати власні погляди.

Мозкові атаки - це метод виконання невідкладних завдань протя­гом дуже обмеженого часу. Суть його полягає в тому, щоб висловити якнайбільшу кількість ідей за невеликий проміжок часу, обговорити і здійснити їх селекцію.

Кейс-метод (метод аналізу конкретних ситуацій) дає можливість наблизити процес навчання до реальної практичної діяльності спеціа­лістів і передбачає аналіз виробничих, управлінських та інших ситуа­цій, складних конфліктних випадків, проблемних ситуацій, інцидентів у процесі вивчення навчального матеріалу.

32

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Рольові ігри (інсценізації) - це форма активізації студентів, при якій вони задіяні в процесі інсценізації певної виробничої ситуації у ролі безпосередніх учасників подій.

Дидактичні ігри - це метод імітації (наслідування, відображення) прийняття управлінських рішень в різноманітних ситуаціях шляхом гри (програвання, розігрування) за правилами, які вже вироблені або виробляються самими учасниками. Цей метод реалізується через са­мостійне розв’ язання студентом поставленої проблеми за умови недо­статності необхідних знань, коли він змушений самостійно опанову­вати новий матеріал або шукати нові зв’язки в уже освоєному.

  1. СИСТЕМА ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ

Об’єктом поточного контролю знань студентів магістерського рі­вня підготовки є програмний матеріал дисципліни, що перевіряється за двома напрямками:

  • перевірка теоретичних знань;

  • перевірка виконання індивідуальних практичних завдань.

Система оцінювання знань студентів з дисципліни “Адміністра­тивне судочинство” має комплексний характер і поєднує національну чотирибальну систему оцінювання знань (“незадовільно”, “задовіль­но”, “добре”, “відмінно”) та систему оцінювання знань за правилами ЕСТ8.

Підсумкове оцінювання знань при вивченні дисципліни “Адмініст­ративне судочинство” відбувається за результатами поточного модуль­ного контролю. Навчальна дисципліна складається з двох кредитів і міс­тить два навчальних модулі, кожний з яких оцінюється по 50 балів.

Поточне оцінювання знань студентів протягом навчального мо­дуля складається з:

  • контролю систематичності та активності роботи на практичних за­няттях;

  • контролю результатів поточного модульного контролю за резуль­татами вивчення кожного змістовного модуля.

При контролі систематичності та активності роботи на практич­них заняттях оцінці підлягає рівень знань, продемонстрований у від­повідях на практичних заняттях. Оцінка за активність роботи на прак­тичних заняттях за один змістовний модуль виставляється від 0 до 5 балів залежно від сукупності балів, отриманих на практичних занят­тях за усні відповіді.

Поточний модульний контроль здійснюється за результатами ви­вчення тем кожного змістовного модуля. Проводиться у вигляді пись­мових робіт, які можуть містити тестові завдання з теоретичних пи­тань та практичні ситуації, що потребують аргументованої відповіді із застосуванням теоретичних положень та аналізу чинного законодав­ства (оцінюється від 0 до 20 балів).

Якщо через відсутність студента з поважної причини немає оцін­ки за вивчення змістовного модуля, то вона може бути отримана шля­хом написання індивідуальної письмової контрольної роботи за тема­ми змістовного модуля під час консультації з дисципліни.

34

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Кількість балів за один навчальний модуль визначається шляхом складання балів за активність роботи на практичних заняттях та пото­чного тестування після вивчення змістовного модуля і становить не більше 50 балів. Кількість балів за кожний змістовний і навчальний модуль подана в таблиці.

Підсумковий бал за результатами поточного модульного контро­лю оформлюється під час останнього практичного заняття шляхом арифметичного складання балів, отриманих за кожний навчальний модуль. Максимальна кількість балів, що може бути набрана одним студентом за результатами поточного оцінювання знань, - 100 балів.

Отримана сума балів переводиться в оцінки “зараховано” та “не- зараховано” за національною шкалою оцінювання знань та шкалою оцінювання знань за системою ЕСТ 8, що заносяться до екзаменацій­ної відомості та індивідуального навчального плану студента.

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в національну шкалу за системою ЕСТ8 здійснюється у такому порядку:

Оцінка за системою ЕСТ5

Оцінка за бальною шкалою, що використовується в академії

Оцінка за національною шкалою

А

90-100

5 (відмінно)

В

80-89

4 (дуже добре)

С

70-79

4 (добре)

й

60-69

3 (задовільно)

Е

50-59

3(достатньо)

РХ

25-49

2 (незадовільно)

Р

0-24

2(неприйнятно)

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

35

  1. ПЕРЕЛІК КОНТРОЛЬНИХ ПИТАНЬ

  1. Завдання адміністративного судочинства.

  2. Система адміністративних судів в Україні.

  3. Принципи адміністративного судочинства.

  4. Мова судочинства.

  5. Компетенція адміністративних судів

  6. Предметна підсудність адміністративних справ

  7. Територіальна підсудність адміністративних справ.

  8. Інстанційна підсудність адміністративних справ.

  9. Поняття доказів.

  10. Допустимість та належність доказів.

  11. Обставини, що виключають необхідність доказування.

  12. Судові витрати.

  13. Судові виклики та повідомлення.

  14. Фіксування адміністративного процесу.

  15. Строки.

  16. Судові витрати.

  17. Суд і склад суду.

  18. Повноваження судді.

  19. Колегіальний розгляд справи.

  20. Позивач та його статус.

  21. Відповідач та його статус.

  22. Треті особи.

  23. Права свідків.

  24. Інші учасники адміністративного процесу.

  25. Звернення до суду та відкриття провадження в адміністративній справі.

  26. Вимоги до позовної заяви.

  27. Підготовче провадження.

  28. Судовий розгляд справи.

  29. Наслідки неприбуття у судове засідання учасників процесу.

  30. Дослідження доказів.

  31. Судові дебати.

  32. Залишення позову без розгляду.

  33. Зупинення та закриття провадження.

  34. Судові рішення.

  35. Ухвали та постанови у справі.

  36. Особливості провадження в окремих категоріях справ.

36

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”


  1. Право на апеляційне оскарження і межі перегляду судових рішень судом апеляційної інстанції.

  2. Порядок і строки апеляційного оскарження.

  3. Підготовка справи до апеляційного розгляду.

  4. Апеляційний розгляд справи.

  5. Судові рішення суду апеляційної інстанції.

  6. Межі перегляду судом касаційної інстанції.

  7. Порядок і строки касаційного оскарження.

  8. Попередній розгляд справи.

  9. Касаційний розгляд справи у судовому засіданні.

  10. Судові рішення суду касаційної інстанції.

  11. Провадження за нововиявленими обставинами.

  12. Провадження за винятковими обставинами.

  13. Виконання судових рішень.

  14. Заходи процесуального примусу.

  1. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи

Виконання контрольної роботи має на меті перевірку знань та умінь студентів щодо вирішення практичних ситуацій при застосу­ванні Кодексу адміністративного судочинства України.

Завдання повинні виконуватись з використанням законодавства, яке є чинним на момент виконання роботи. Усі відповіді мають бути обґрунтованими. Висновки повинні мати посилання на відповідні но­рми із зазначенням статті, частини, пункту відповідної статті та назви нормативно-правового акта. Перед оформленням рішення у письмо­вому вигляді слід ретельно вивчити весь текст відповідних норматив­них актів.

Якщо студент вважає, що рішення може бути неоднозначним, не­обхідно розглянути можливі варіанти. Варіант контрольної роботи обирається за першою літерою прізвища студента. Ці літери простав­лені біля номера варіанта. Перед текстом рішення викладається зміст завдання. Порядок вирішення завдань - довільний.

Контрольна робота має виконуватися на стандартних аркушах формату А4 в рукописному або друкованому вигляді на одній стороні аркуша. Титульний аркуш оформлюється стандартно.

Варіант 1 (А-В)

  1. Ви звернулися до ОРЕВ ДАІ з проханням зареєструвати прид­баний в автосалоні автомобіль. Вам було відмовлено в реєстрації на підставі того, що на вашому автомобілі не був встановлений проти­угінний засіб.

Чи правомірно вам відмовлено в реєстрації автомобіля? Чиї рі­шення, дії або бездіяльність можуть бути оскаржені в даному випадку? Підготуйте відповідний адміністративний позов.

  1. Студент філологічного факультету університету Олександр Пет­ренко звернувся до міського військового комісаріату за місцем знахо­дження гуртожитку із проханням поставити його на військовий облік у зв’язку з переїздом на навчання до міста. Одночасно подав посвідчен­ня про приписку з відміткою про зняття з військового обліку за попе­реднім місцем проживання. Відповідальний службовець комісаріату відмовився ставити його на військовий облік, оскільки О. Петренко не надав довідки з університету, що він дійсно є студентом і має право на

38

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

забезпечення гуртожитком. В університеті відповіли, що таку довідку

О. Петренку зможуть видати лише через два тижні, коли з відпустки вийде працівник, що відповідає за ведення обліку студентів.

  1. Петренко оскаржив бездіяльність міського військового комі­саріату до адміністративного суду щодо невзяття його на військовий облік, оскільки внаслідок такої бездіяльності з’являються підстави для притягнення О. Петренка до адміністративної відповідальності за по­рушення правил військового обліку (ст. 210 Кодексу України про ад­міністративні правопорушення). Крім того, за відсутності відповідно­го запису у посвідченні про приписку він не зможе звернутися до паспортного столу для реєстрації свого нового місця проживання.

Суд, розглянувши адміністративний позов, відмовив у його задо­воленні, пославшись на те, що жодного права О. Петренка військовий комісаріат не порушив, адже стати на військовий облік є обов’язком, а не правом призовника.

Чи допустив військовий комісаріат порушення прав, свобод або інтересів О. Петренка? Чи може суд надавати захист інтересам особи? Чи правильне рішення ухвалив суд?

Варіант 2 (Г-І)

  1. Ви звернулись до місцевого відділу РАЦС із заявою про укла­дення шлюбу. Керівник РАЦС відмовилась прийняти вашу заяву, моти­вуючи це тим, що у них накопичилася велика кількість таких заяв і вони вирішили не приймати нових, поки не будуть проведені шлюбні цере­монії для тих, чиї заяви вже прийняті протягом останніх двох місяців.

Чи правомірні дії працівників відділу РАЦС? Чиї рішення, дії або бездіяльність може бути оскаржено в даному випадку? Підготуйте відповідний адміністративний позов.

  1. Верховна Рада України ухвалила закон, згідно з яким суб’єктам підприємницької діяльності, які працевлаштовують вихованців дитячих будинків, надається одноразова грошова допомога з державного бю­джету за кожну працевлаштовану особу. Виконання цього закону пок­ладено на Міністерство праці і соціальної політики. Підприємство, яке працевлаштувало десять вихованців дитячих будинків, виграло справу проти міністерства і за постановою адміністративного суду мало оде­ржати грошову допомогу. Однак на стадії виконання постанови суду набрав чинності новий закон про бюджет, яким було скасовано цей вид допомоги і встановлено, що невиконані судові рішення про зо­бов’язання виплатити таку допомогу не повинні виконуватися. На цій підставі державний виконавець закрив виконавче провадження.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

39

Чи є підстави для оскарження рішення державного виконавця до адміністративного суду? На які принципи адміністративного судочин­ства можна послатися для обґрунтування адміністративного позову?

Варіант 3 (К-О)

  1. 16-річний Петро Заїка перед тим, як одержувати паспорт, звер­нувся до міського відділу реєстрації актів цивільного стану із заявою про зміну прізвища із “Заїка” на “Зайка”, оскільки дуже комплексував з приводу свого прізвища. Відділ реєстрації актів цивільного стану ві­дмовив йому, мотивуючи це тим, що П. Заїка не сплатив державного мита і не подав довідки з органів внутрішніх справ про те, що він не перебуває у розшуку і щодо нього не ведеться слідство.

П. Заїка не погодився з такою відмовою і звернувся до адмініст­ративного суду з позовом про зобов’язання відділу реєстрації актів цивільного стану змінити його прізвище. Адміністративний суд пове­рнув позовну заяву у зв’язку з тим, що П. Заїка не має адміністратив­ної процесуальної дієздатності, оскільки не досяг повноліття.

Чи належить справу розглядати за правилами адміністративного судочинства? Чи правильно вчинив суд, повернувши позовну заяву П. Заїки?

  1. Селищний голова подав до районного суду адміністративний позов в інтересах територіальної громади до місцевого підприємця

С. Рудика про зобов’язання останнього зняти рекламну вивіску з його кафе-бару, у якій використано елементи з мультфільму “Ну, постри­вай!”. Це було мотивовано тим, що вивіска приваблює у кафе-бар ді­тей, а там реалізуються алкогольні напої і сигарети.

У судовому засіданні С. Рудик пояснив, що дітей та неповноліт­ніх у його кафе-барі приваблюють тістечка і морозиво, алкогольні на­пої та сигарети їм не продаються, оскільки це заборонено. Крім того, він має дозвіл на реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виро­бів. У кафе-барі також є спеціальний зал для дітей, де заборонено па­лити і вживати спиртне.

Заслухавши пояснення сторін, суд прийняв постанову, якою за­довольнив вимоги позивача і стягнув з відповідача усі судові витрати на користь позивача.

Чи належало розглядати справу за правилами адміністративного судочинства? Чи правильне рішення суду?

Варіант 4 (П-Т)

  1. Підприємець П. Ясен звернувся з адміністративним позовом до заступника голови Державної податкової адміністрації України про визнання незаконними його дій, покладення на нього обов’язку спрос­тувати недостовірну інформацію та відшкодувати моральну шкоду.

40

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

За словами П. Ясена, відповідач під час прес-конференції заявив, що “суб’єкт підприємницької діяльності П. Ясен не сплатив до державно­го бюджету 8 млн. грн. податків, ухиляється від їх сплати, чим вчинив злочин, що карається згідно з Кримінальним кодексом”. Під час роз­гляду справи адміністративний суд відмовив у задоволенні клопотан­ня позивача про ведення фіксації судового процесу технічними засо­бами, заборонив йому самому здійснювати аудіозапис ходу судового засідання на диктофон. Суд першому надав слово для пояснень пред­ставникові відповідача, який наполіг на тому, що справу не можна ро­зглядати за правилами адміністративного судочинства, оскільки виник суто цивільний спір. Погодившись з позицією відповідача, суд, не ви­ходячи до нарадчої кімнати, постановив усну ухвалу про залишення заяви без розгляду, пообіцявши направити її текст сторонам поштою через один-два дні.

Які процесуальні порушення допустив адміністративний суд?

  1. Ви разом з друзями ввечері 16 квітня пили пиво на вулиці Со­борна. До вас підійшов наряд патрульно-постової служби міліції і склав протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 178 КпАП України на всіх членів компанії. 20 червня начальником Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області розглянута справа про ці правопорушення і накла­дено штраф у розмірі 20 грн. на кожного.

Чи правомірні дії працівників міліції? Чиї рішення, дії або бездія­льність можуть бути оскаржені в даному випадку? Підготуйте відпо­відний адміністративний позов.

Варіант 5 (У-Я)

  1. За рішенням міськрайонного суду з виконавчого комітету місь­кої ради було стягнуто на користь Олега Моторного кошти у розмірі 2 300 грн. на відшкодування шкоди його автомобілю, який зіткнувся зі службовим автомобілем міськвиконкому внаслідок порушення його водієм правил дорожнього руху. Для примусового виконання рішення було видано виконавчий лист, на підставі якого державний викона­вець відкрив виконавче провадження. Через місяць державний вико­навець закрив виконавче провадження у зв’язку з відсутністю у бю­джеті міськвиконкому статті видатків на відшкодування шкоди. Вважаючи таке рішення державної виконавчої служби незаконним,

О. Моторний звернувся з позовом до адміністративного суду з вимо­гою скасувати його.

Проаналізувати ситуацію. За правилами якого судочинства міськрайонний суд ухвалив рішення у спорі між О. Моторним і міськ­виконкомом?

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

41

Чи поширюється юрисдикція адміністративного суду на визнання рішень державної виконавчої служби незаконними?

Яке рішення повинен ухвалити адміністративний суд, одержавши адміністративний позов О. Моторного?

  1. Сумський міський військовий комісаріат надіслав вам повістку про призов на дійсну військову службу, якою зобов’ язав з’ явитися до військкомату 15 квітня поточного року. На ваше звернення до військ­комату була дана відповідь про те, що наша область не виконує план щодо призову на строкову військову службу і керівництвом було при­йняте рішення про призов студентів, які досягли призовного віку.

Чи правомірні вимоги військкомату? Чиї рішення, дії або бездія­льність можуть бути оскаржені в даному випадку? Підготуйте відпо­відний адміністративний позов.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 1623/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим досту­пу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 1624/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим досту­пу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 1619/10/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим досту­пу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 958/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 962/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 287/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 14.08.09 №1128/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  2. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 358/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 359/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від

  1. № 910/13/13-09 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  1. Кодекс адміністративного судочинства України [Електронний ре­сурс]. - Режим доступу : Ьйр://2акоп1.га0а.доу.иа/1а^8/шаіп.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України : науково- практичний коментар / за ред. С. В. Ківалова, О. І. Харитонової. - X. : ТОВ “Одіссей”, 2005. - 552 с.

  3. Науково-практичний коментар до Кодексу адміністративного су­дочинства України / за заг. ред. В. К. Матвійчука. - К. : КНТ, 2008. - 452 с.

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

43

  1. Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судо­чинства України / за заг. ред. О. М. Пасенюка. - К. : Юрінком, 2008. - 704 с.

  2. Постанова Пленуму Верховного Суду України “Про практику роз­гляду судами корпоративних спорів” від 24.10.2008 № 13 [Елект­ронний ресурс]. - Режим доступу : Ьіїр://2акоп1.гада.доу.иа/ Іат/таіп.

  3. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України № 2 від 6 березня 2008 року “Про практику застосування адміністрати­вними судами окремих положень Кодексу адміністративного су­дочинства України під час розгляду адміністративних справ” [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Шр://2акоп1.гагїа.доу.иа/ Іат/таіп.

  4. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від

  1. № 2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу :

Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

  1. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від

  1. № 3 [Електронний ресурс]. - Режим доступу :

Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

  1. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від

  1. № 4 [Електронний ресурс]. - Режим доступу :

Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

  1. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від

  1. № 1 [Електронний ресурс]. - Режим доступу :

Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

  1. Рекомендації Президії ВГСУ “Про практику застосування законо­давства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відно­син” 28.12.2007 № 04-5/14 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

  2. Рекомендації президії Вищого господарського суду України “Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам” від 27.06.2007 № 04-5/120 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : Ьйр://гакоп1.гада.доу.иа/1а^8/таіп.

44

ДВНЗ “Українська академія банківської справи НБУ”

Навчальне видання

АДМІНІСТРАТИВНЕ СУДОЧИНСТВО

Методичні рекомендації щодо проведення семінарських та практичних занять, самостійної роботи

Укладач

Пасічник Андрій Володимирович

Редактор Г. К. Булахова Комп’ютерна верстка Н. А. Височанська

Підписано до друку 06.04.2012. Формат 60х90/16. Гарнітура Тіте8. Обл.-вид. арк. 1,89. Умов. друк. арк. 2,88. Тираж 15 пр. Зам. № 1137

Видавець і виготовлювач Державний вищий навчальний заклад “Українська академія банківської справи Національного банку України” вул. Петропавлівська, 57, м. Суми, 40000, Україна, тел. (542) 61-93-37

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції: серія ДК № 3160 від 10.04.2008

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu