Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
311.81 Кб
Скачать

цивільно-правові способи захисту прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки.

Особливості адміністративно-правового та кримінально-правового захисту прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, промислові зразки.

Тема 5. Права інтелектуальної власності на торговельні марки, географічні зазначення, комерційні найменування та їх захист

Торговельні марки, географічні зазначення, комерційні найменування як засоби індивідуалізації товарів, робіт, послуг та виробників. Майнові права інтелектуальної власності на торговельні марки, географічні зазначення, комерційні найменування: особливості реалізації.

Особливості захисту права інтелектуальної власності на торговельні марки та незареєстровані товарні знаки. Проблема захисту прав на колективні торговельні марки. Цивільно-правовий захист права попереднього користування на торговельну марку.

Конкуренція прав на торговельні марки та промислові зразки. Конкуренція прав на торговельні марки та твори. Особливості захисту прав на добре відомі торговельні марки.

Проблеми захисту прав інтелектуальної власності на географічні зазначення. Європейські підходи до визначення змісту поняття «географічне зазначення». Правові заходи для попередження порушень прав інтелектуальної власності на географічні зазначення.

Співвідношення права інтелектуальної власності на комерційне найменування з правом на найменування юридичної особи. Шляхи вирішення колізій при захисті права інтелектуальної власності на комерційне найменування та права на найменування юридичної особи.

Особливості захисту права на комерційне найменування при співпадінні комерційних найменувань.

9

Тема 6. Правова охорона нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності

Наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, сорти рослин і породи тварин, компонування інтегральної мікросхеми, комерційна таємниця як об’єкти правової охорони.

Проблеми законодавчого визначення змісту поняття «порода тварин». Право власності на породистих тварин та права інтелектуальної власності на породи тварин: співвідношення та правове регулювання, особливості захисту прав.

Відомі у міжнародній практиці підходи до правової охорони наукових відкриттів і раціоналізаторських пропозицій. Проблеми встановлення локальної новизни раціоналізаторської пропозиції.

Комерційна таємниця і ноу-хау. Проблеми та особливості захисту прав на комерційну таємницю.

Ефективні способи захисту прав на нетрадиційні ОПІВ. Судова практика захисту прав на сорти рослин, раціоналізаторські пропозиції та комерційну таємницю.

Тема 7. Договори у сфері інтелектуальної власності

Цивільно-правовий договір як підстава виникнення, зміни чи припинення правовідносин у сфері інтелектуальної власності. Особливості договорів у сфері інтелектуальної власності.

Класифікація договорів у сфері інтелектуальної власності.

Авторські договори (замовлення, видавничі, сценарні, постановочні, депонування рукописів тощо).

Договори у сфері науково-технічної діяльності. Договори на використання об’єктів промислової власності (ліцензійні договори, договір комерційної концесії).

10

ПЛАНИ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Загальні положення про право інтелектуальної власності

  1. Поняття «інтелектуальна діяльність», «інтелектуальна власність» і «право інтелектуальної власності».

  2. Пропрієтарна теорія та теорія виключних прав як підґрунтя для розмежування змісту права власності та права інтелектуальної власності.

  3. Загальна характеристика особистих немайнових і майнових прав інтелектуальної власності.

  4. Коло суб’єктів права інтелектуальної власності.

  5. Класифікація об’єктів права інтелектуальної власності.

  6. Захист права інтелектуальної власності.

Питання для самостійної роботи

  1. Джерела права інтелектуальної власності.

  2. Малолітні та неповнолітні як суб’єкти права інтелектуальної власності.

Список рекомендованих джерел

  1. Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування: моногр. / кол. авт.:

В.С. Дроб’язко та ін.; за заг. ред. доктора юрид. наук О.П. Орлюк // Академія правових наук України, Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності. - К.: Лазуріт-Поліграф, 2009. - 242 с.

  1. Кохановская Е.В. К вопросу об общих положениях о праве интеллектуальной собственности в гражданском праве Украины / Е.В. Кохановская // Альманах цивилистики: сб. статей [под ред. Р.А. Майданика]. - К.: Алерта, ЦУЛ, 2011. - Вып. 4. - С. 230-249.

11