Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
311.81 Кб
Скачать

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Тема 3. Проблеми правової охорони та захисту авторських і суміжних прав

Питання до семінарського заняття

  1. Об’ єкти (види, класифікація) та суб’ єкти авторських і суміжних прав.

  2. Правовий режим об’єктів авторських і суміжних прав, створених за трудовим договором та за замовленням.

  3. Цивільно-правові способи захисту авторських і суміжних прав.

  4. Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення авторських і суміжних прав.

Вирішення ситуаційних завдань

Задача 1. Видавництво журналу «Вісник Національного банку України» - структурний підрозділ НБУ, тож фінансується за його рахунок. Працівники НБУ, володіючи матеріалами про проблеми банківської сфери, є активними дописувачами цього журналу. Вони за власним бажанням готують наукові статті і надають їх у «Вісник Національного банку України» до друку. Всім авторам опублікованих у Віснику статей (як працівникам НБУ, так і тим, хто там не працює) виплачується винагорода коштами НБУ. Податкова адміністрація вважає, що виплати працівникам НБУ за опубліковані статті є преміальною частиною їх заробітної плати, а тому і з цієї частини заробітної плати має сплачуватись єдиний соціальний внесок. Працівники НБУ - автори опублікованих наукових статей - вважають, що порушено їхні майнові авторські права.

Вирішіть ситуацію на основі чинного законодавства.

22

Задача 2. Генеральна прокуратура в інтересах НТКУ (Національна телекомпанія України) звернулась із касаційним поданням до Вищого господарського суду з вимогою скасувати рішення попередніх судових інстанцій, згідно з якими НТКУ повинна виплатити 21 420 000 грн компенсації за порушення виключних майнових авторських і суміжних прав на аудіовізуальні твори «КВН-2008» та передачі організації мовлення «КВН-2008», які належать ДП «Поверхность».

У позові ДП «Поверхность» до суду першої інстанції зазначалось, що НТКУ порушила виключні права інтелектуальної власності, оскільки, здійснюючи моніторинг телевізійного простору України, товариство з обмеженою відповідальністю «Комунікаційний альянс» (ТОВ «Комунікаційний альянс») (перемогло у відкритих пропозиціях на моніторинг ТАМ панелі у 2008-2012 роках, оголошених асоціацією «Індустріальний Телевізійний комітет») у період з 04.10.2008 по 05.04.2009 зафіксувало факти телевізійної трансляції в ефірі каналу «Перший» програм «КВН-2008. Открытая Украинская Лига», «КВН-2008. Высшая лига» загальним хронометражем більше 40 годин ефірного часу. Факт використання відповідачем телепередач «КВН-2008» шляхом їх публічного сповіщення в ефірі телевізійного каналу «Перший» підтверджується такими доказами:

  • засвідченою печаткою НТУ ефірною довідкою відповідача із зазначенням дати та часу публічного сповіщення передач «КВН-2008» в ефірі телевізійного каналу «Перший», підписаною службовими особами НТУ - директором дирекції програм Зоркою О.Г. та керівником групи випуску Диченко О.В.;

  • ефірними довідками ТОВ «Комунікаційний альянс» про: трансляції відповідачем програм КВК-2008 із зазначенням дати та часу таких трансляцій; розміщення спонсорських матеріалів в ефірі телевізійного каналу «Перший» під час здійснення телевізійної трансляції передач «КВН-2008»; трансляцію анонсів передач «КВН-2008» в ефірі телевізійного каналу «Перший» протягом 2008 та 2009 років; розміщення рекламних матеріалів в ефірі телевізійного

23

каналу «Перший» під час здійснення телевізійної трансляції телепередач «КВН-2008»;

  • актами приймання-передачі матеріальних носіїв із записами відповідних передач «КВН-2008», які підписані уповноваженими особами відповідача;

  • журналами «Спутник телезрителя» та «IV Парк» із надрукованими телевізійними програмами із зазначенням передач «КВН-2008»;

  • матеріальними носіями - ^V^ дисками із записами з ефіру телевізійного каналу «Перший» двадцяти трьох передач «КВН-2008. Открытая Украинская лига», «КВН-2008. Высшая лига».

Водночас суду надано докази, що ДП «Поверхность» передавало НТУ матеріальні носії із записами програм «КВН» за 18-ма актами приймання- передачі протягом 2008-2009 років.

Які аргументи і доводи у цій ситуації доцільно використати у касаційній скарзі прокурору, щоб захистити права та інтереси держави?

Задача 3. Картину відомого художника К. купив шанувальник живопису

Ч. Через тиждень Ч. виставив її для продажу на аукціоні. Картина була продана за ціною, що значно перевищувала ціну, за якою вона була куплена. Художник К. став вимагати від Ч. частку від ціни продажу картини. Але Ч. відмовив художнику К., оскільки розрахувався повністю, купуючи у нього картину.

Чи правомірні вимоги автора картини під час її перепродажу? Як вирішити ситуацію згідно з законом?

Задача 4. У газеті було перевидано опубліковану раніше в одному з журналів статтю «Проблеми безробіття». Ім’я автора статті не зазначалось. Прочитавши свою статтю в газеті, автор поставив вимогу виплатити йому винагороду і заборонив використовувати твір в подальшому без його згоди. На це редактор газети відповів, що згідно з авторським законодавством всі

24

надруковані раніше статті можуть вільно відтворюватись у пресі без згоди автора і без виплати творцю винагороди.

Чи порушено права автора статті? В яких випадках дозволяється вільне використання твору без згоди автора і без виплати йому винагороди?

Т еми для доповідей

  1. Новели судової практики у вирішенні спорів про права інтелектуальної власності на твори.

  2. Проблеми судового захисту суміжних прав.

Список рекомендованих джерел:

  1. Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів. Паризький акт від 24 липня 1971 року. Інтелектуальна власність: нормативно- правові акти / під заг. ред. А.Д. Святоцького, В.П. Петрова. - Т. 2. - К.: Ін Юре, 1999.

  2. Вахонєва Т. Організації мовлення як суб’єкти суміжних прав в Інтернеті / Т. Вахонєва // Підприємництво, господарство і право. - 2012. - № 10.

  3. Вахонєва Т. Юридичний зміст майнових прав виробників фонограм і відеограм як суб’єктів суміжних прав за законодавством України / Т. Вахонєва // Підприємництво, господарство і право. - 2013. - № 4.

  4. Всесвітня конвенція про авторське право 1952 року. Міжнародний договір від 6 вересня 1952 року. Інтелектуальна власність: нормативно-правові акти / під заг. ред. А.Д. Святоцького, В.П. Петрова. - Т. 2. - К.: Ін Юре, 1999.

  5. Про авторське право та суміжні права: Закон України від 21 грудня 1993 року № 3792-ХІІ (з наступними змінами) // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 13. - Ст. 64.

  6. Рамазанова Т. К вопросу о способах защиты прав интеллектуальной собственности в Интернете / Т. Рамазанова // Підприємництво, господарство і право. - 2012. - № 9.

25