Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

document

.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

Гринів відмовилась, наголошуючи, що при поступленні на роботу за домовленістю з попереднім керівником їй було встановлено неповний робочий день.

За декілька днів після цієї розмови було видано розпорядження за яким на підприємстві скасовувалась будь-яка робота на умовах неповного робочого часу. А, згодом було видано наказ про звільнення Гринів з посади за п.6 ст.36 КЗпП України.

Гринів звернулися із позовом до суду.

Проаналізуйте ситуацію. Яке рішення повинен ухвалити суд?

36. У зв’язку з впровадженням нових методів роботи і проведенням раціоналізації робочих місць на підприємстві інженера Маслюка 18 березня було офіційно повідомлено про необхідність, починаючи з 1 червня, працювати у зміненому режимі. При цьому зарплата його зростає на 20% і крім цього надається додаткова відпустка тривалістю 3 дні. Не погодившись з такими пропозиціями, Маслюк 23 березня подав заяву про звільнення за власним бажанням, і вже з 24 березня не виходив на роботу. 5 квітня він отримав повідомлення, що наказом директора від 3 квітня його звільнено за прогул від 24 березня.

Суд, розглядаючи 26 травня справу за позовом Маслюка про зміну формулювання причини звільнення, ухвалив змінити формулювання причини з п.4 ст. 40 не на ст. 38 як просив позивач, а на п.6 ст. 36 КЗпП України.

Чи правильно поступив суд? Спробуйте вказати точний запис дати звільнення у трудовій книжці Маслюка.

37. Бухгалтер Карп’юк звернулась до юрисконсульта підприємства за порадою. Вважаючи, що її обмежено в правах, оскільки на сесію у вищому навчальному закладі, де вона складала іспити отримала тільки половину учбової відпустки. Своє рішення адміністрація мотивувала тим, що Карп’юк працює на умовах неповного робочого часу, а тому не користується правом на повну відпустку для навчання. Карп’юк попросила також юрисконсульта пояснити, чи правильно відділом кадрів до її трудової книжки було зроблено запис про роботу на умовах неповного робочого дня і як це вплине на тривалість її трудового (страхового) стажу, а також на тривалість щорічної відпустки.

Підготуйте відповідь юрисконсульта.

38. Через відсутність комплектуючих деталей і зупинення виробництва значна частина працівників заводу “Агрегат” була переведена на будівництво жилого будинку, що зводився за рахунок коштів заводу для своїх працівників на строк до 3 місяців. Не заперечуючи загалом проти переведення, частина працівників тим не менше вважала, що таке переведення допускається на строк не більше одного місяця на протязі календарного року. Більше того – вони є висококваліфікованими працівниками, а на будові доводиться виконувати некваліфіковані роботи.

Директор заводу з цього приводу пояснив, що в цьому випадку відбуваються зміни в організації виробництва і праці та крім того, будинок зводиться за кошти заводу, тому оскільки працівники, котрі будуть отримувати квартири в цьому будинку, не отримуватимуть зарплату оскільки вона їм буде компенсована безплатним наданням квартири.

Дайте правовий аналіз ситуації.

39. У положенні “Про режим робочого часу” підприємства “Весна”, створеного у формі товариства з обмеженою відповідальністю, було передбачено:

  1. тривалість робочого часу протягом тижня встановлюється:

а) для найманих працівників – 40 год.;

б) учасників товариства – 45 год.;

  1. для жінок, які мають дітей віком до 14 років, тривалість робочого тижня скорочується на 5 год.;

  2. оплата праці здійснюється за фактично відпрацьований час;

  3. в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п’ятиденного робочого тижня, у весняно-літній – шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте зазначені позиції з огляду на відповідність їх чинному законодавству.

40. З 1 вересня 2010 року В. працювала вчителем народознавства з одночасним викладанням української мови і літератури та зарубіжної літератури із загальним навантаженням 11 год. на тиждень. Фактично, протягом 2010-2011 р.р. В. викладала 9 год. на тиждень, за що отримувала відповідну зарплату і з цим погоджувалася. Наказом дирекціїї від 1 вересня 2011 року в супереч бажанню В. змінено умови праці - доручено викладати лише 6 год. на тиждень і відповідно зменшено заробітну плату.

В. Просила скасувати наказ про зменшення обсягу годин, вважаючи, що істотно погіршено її умови праці.

Проаналізуйте ситуацію.

41. До юрисконсульта заводу звернувся начальник дільниці Когут з проханням роз’яснити йому чи вправі адміністрація зобов’язати його з’являтися на роботу за 30 хв. до початку зміни для організації робіт на дільниці. Крім того, йому нерідко доводиться залишатися на роботі після закінчення зміни, мають місце також виклики в нічну зміну, у вихідні та святкові дні для усунення виробничих недоліків. Керівник підприємства в додатковій оплаті йому відмовив, пояснивши, що Когут – працівник з ненормованим робочим днем, за що він отримує додаткову відпустку.

Чи правильно поступив керівник? Як визначити, чи належить Когут до категорії працівників з ненормованим робочим днем? Чи відповідає режим Когута трудовому законодавству? Чи підлягає компенсації переробка робочого часу Когутом?

42. Бухгалтер Воловець звернувся до відділу кадрів з проханням поре­ко­мендувати йому, як терміново звільнитися з підприємства. Він вважав, що поважних причин, які б давали підставу ставити питання про звільнення за власним бажанням, у нього немає, а відпрацьовувати два тижні він не може.

Інспектор відділу кадрів порекомендував йому написати заяву “За угодою сторін”, але при цьому він сумнівався, чи погодиться з пропозицією Воловця адміністрація, через те, що за такої підстави звільняють тільки тих працівників, які працюють за строковим договором, а у Воловця - договір на невизначений строк. Крім того, вважав інспектор, що при такій підставі звільнення у Воловця можуть бути у майбутньому проблеми з обчисленням стажу.

Що можна порадити бухгалтеру Воловцю?

43. Через постійні перебої у постачанні електроенергії директор взуттєвої фабрики видав наказ про перенесення одного вихідного дня з суботи на середу. Працівниця Шеремета не погодилася з рішенням керівника, оскільки вважала, що це порушує її трудові права. Поступаючи на роботу, вона погоджувалася працювати з двома вихідними днями (субота і неділя). З перенесенням вихідного дня на інший день вона не згідна. Крім того Шеремета вважала, що таким чином зменшується фактична тривалість її часу відпочинку. Працівниця звернулася за правовою допомогою до юридичної консультації.

Дайте працівниці обґрунтовану правову консультацію? Чи є за умовами задачі порушення законодавства?

44. Бригадир мулярів Власюк на протязі двох років працював на будівництві на основі строкового договору. Після спливу строку договору Власюк подав заяву керівникові з проханням звільнити його з роботи, але останній відмовився, посилаючись на відсутність на будівництві кваліфікованих мулярів і на необхідність закінчити будівництво важливого об’єкту.

Через три тижні після подання заяви був виданий наказ про звільнення Власюка з роботи згідно заяви. Власюк звернувся у суд з позовом поновити його на роботі, покликаючись на те, що він просив звільнити його раніше. В теперішній час обставини в нього змінилися і він вирішив працювати на будівництві ще один рік.

Вирішіть спір.

45. Учні середньої школи Залізняк, якому виповнилось 16 років, і Мороз – 15 років, влаштувалися на роботу листоношами. Їм встановили робочий день тривалістю 6 годин щоденно (36 годин на тиждень), при цьому роз’яснивши, що оплата буде проводитись пропорційно відпрацьованому часу. Залізняк і Мороз не погодилися з таким рішенням, заявивши, що здатні працювати хоч по 10 год., щоб заробити більше грошей.

Проаналізуйте ситуацію і дайте обґрунтовану відповідь.

46. 10 січня 2011 року Глушко поступив на роботу електриком. 30 січня він був звільнений як такий, що не витримав випробування, але через один місяць рішенням суду поновлений на роботі з оплатою за вимушений прогул. З 1 по 15 квітня через травму, яку він отримав перебуваючи у нетверезому стані, Глушко не працював. Допомога по соціальному страхуванню йому не виплачувалась. 20 травня цього ж року за хуліганство Глушко був засуджений судом до 1 року виправних робіт за місцем праці.

Чи має право Глушко на щорічну відпустку? Обґрунтуйте відповідь з посиланням на законодавство.

47. Робітник АТ «Електрон» Пилипів згідно з наказом керівника підприємства залучався до роботи у вихідні дні. Керівник запропонував йому взяти відгули у будь-які робочі дні. Пилипів від відгулів відмовився і зажадав за роботу у вихідні дні подвійної оплати. Замість цього керівник видав наказ, за яким надав робітнику додаткові вихідні дні 16, 19 та 20 липня. Останній звернувся до комісії по трудових спорах із заявою про виплату йому подвійної оплати праці за роботу у вихідні дні.

Яке рішення має ухвалити комісія по трудових спорах?

48. Працівнику фірми “Прогрес” Мазуру у 1996 р. було надано згідно законодавства щорічну основну відпустку тривалістю 24 робочі дні. Наступного року йому була надана чергова відпустка тривалістю 24 календарних дні. Мазур не погодився з терміном тривалості відпустки, оскільки фактично у нього відпустка за 1997 р. стала коротшою ніж раніше. За роз’ясненням він звернувся до юрисконсульта підприємства.

Дайте кваліфіковану, юридично обґрунтовану відповідь.

49. У зв’язку із скороченням обсягу роботи керівництво університету запропонувала друкарці Горощук перейти на роботу з неповним робочим часом. Остання погодилася і продовжила працювати тричі на тиждень. Ознайомившись з наказом про надання їй щорічної відпустки, Горощук виявила, що тривалість її відпустки скоротилася з 30 календарних днів до 23. Начальник відділу кадрів пояснив друкарці, що після переходу на неповний робочий час вона не має права на додаткову відпустку за ненормований робочий день, як раніше. Горощук звернулася до адвоката за роз’ясненням.

Оцініть правомірність ситуації.

50. Бухгалтер Карпенко звернулась із скаргою у виборний профспілковий орган на те, що їй надано тільки половину учбової відпустки для здачі сесії у вузі. Таке рішення адміністрація мотивувала тим, що Карпенко працює на умовах неповного робочого часу, а тому не має права на повну учбову відпустку. Карпенко попросила пояснити, чи правильно у відділі кадрів у трудову книжку було зроблено запис про роботу з неповним робочим часом і як це вплине на тривалість її трудового стажу, а також на тривалість щорічної відпустки.

Оцініть правомірність ситуації.

51. Спеціаліст відділу звернень громадян місцевої державної адміністрації, який пропрацював шість місяців, звернувся із заявою про надання йому щорічної відпустки. У відділі кадрів йому порахували відпустку мінімальної тривалості згідно з Законом України «Про державну службу». Спеціаліст не погодився з таким рішенням, пояснивши, що він до цього працював 13 років юристом в обласній раді, а отже має право ще на додаткову відпустку, за стаж державного службовця.

Якої тривалості повинна бути надана спеціалісту відділу звернень громадян щорічна відпустка?

52. У зв’язку із скороченням обсягу роботи адміністрація запропонувала друкарці Тереховій перейти на роботу з неповним робочим часом. Остання погодилася і продовжила працювати тричі на тиждень. Ознайомившись з наказом про надання їй щорічної відпустки, Терехова виявила, що тривалість її відпустки скоротилася з 24 календарних днів до 15. Начальник відділу кадрів пояснив друкарці, що після переходу на неповний робочий час вона не має права на додаткову відпустку за ненормований робочий день, як раніше. Терехова звернулася до адвоката за роз’ясненням.

Дайте мотивовану відповідь.

53. У жовтні столяр Вінницького ТзОВ «Поділля» Васильків відповідно до наказу директора одержав 10-денну відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами. Відпустка була надана з умовою, що Васильків відпрацює її у поза робочий час. За домовленістю з директором він відпрацьовував відпустку після робочої зміни та у вихідні дні. 24-го серпня він також працював у рахунок відпустки. 28-го серпня Васильків звернувся до бухгалтерії ТзОВ з вимогою оплатити йому робочий день 24-го серпня як святковий, а всі інші дні, коли він працював після робочої зміни, як надурочні години.

Чи законна вимога Васильківа? Як у законодавстві врегульовано ці питання?

54. Спеціаліст відділу звернень громадян місцевої державної адміністрації, який пропрацював шість місяців, звернувся із заявою про надання йому щорічної відпустки. У відділі кадрів йому порахували відпустку мінімальної тривалості згідно з закону України “Про державну службу”. Спеціаліст не погодився з таким рішенням, пояснивши, що він до цього працював 13 років юристом в обласній раді, а отже має право ще на додаткову відпустку, за стаж державного службовця.

Проаналізуйте законодавство, яке регулює надання відпусток державним службовцям та порахуйте тривалість відпустки у наведеному випадку.

55. Наказом від 10 вересня 2012 року Козловський був призначений на посаду вагаря товарної станції. Зарплата йому нараховувалась із розрахунку окладу комірника, що був нижчий на 100 грн. від окладу вагаря.

Козловський вимагав від адміністрації виплатити різницю в окладах.

Адміністрація відмовила задовольнити його вимоги, посилаючись на те, що Козловському було відомо при вступі на роботу про умови оплати праці. Він приймався на роботу вагаря, але зарплату повинен був отримувати комірника.

Виходячи з якого окладу повинна оплачуватися праця Козловського?

56. Прокопенко був звільнений з роботи за власним бажанням у зв’язку з виїздом на інше місце проживання. На неодноразові прохання Прокопенка провести з ним розрахунок власник відповідав обіцянками, але розрахунку не провів, посилаючись, зокрема, на його заборгованість за проживання в гуртожитку.

Приступивши до роботи на іншому підприємстві, Прокопенко звернувся до суду з проханням зобов’язати власника провести з ним розрахунок і виплатити середній заробіток за весь час затримки розрахунку.

Чи законні вимоги Прокопенка? В якому порядку може бути стягнута заборгованість за проживання в гуртожитку?

57. Проців звільнився з роботи за власним бажанням у зв’язку з переїздом до іншої місцевості. На неодноразові його прохання провести з ним кінцевий розрахунок роботодавець відповідав обіцянками, але розрахунку не здійснював, посилаючись, зокрема, на заборгованість Проціва за проживання в гуртожитку.

Приступивши до роботи на іншому підприємстві, Проців звернувся до суду з позовом зобов’язати попереднього роботодавця провести з ним розрахунок і виплатити середній заробіток за весь час затримки розрахунку.

Чи законні вимоги Проціва? У якому порядку може бути стягнута заборгованість за проживання в гуртожитку?

58. За штатним розкладом (схемою посадових окладів) оклад товарознавця на фабриці визначається “вилкою” від 120 грн. до 160 грн. Приймаючи на цю посаду Фазіва, керівник встановив йому посадовий оклад у розмірі 130 грн. Попрацювавши 6 місяців і довідавшись, що його посада може оплачуватись значно вище, Фазів зажадав підвищення заробітної плати, посилаючись, зокрема, на те, що з роботою він справляється успішно, зауважень і дисциплінарних стягнень немає.

Чи можуть змінюватися і в якому порядку посадові оклади?

59. Санітарка фельдшерського пункту Дмитрук звернулася до виборного органу первинної профспілкової організації установи із проханням захистити її право на додаткову оплату за суміщення професій. У заяві вона пояснила, що крім своєї роботи впродовж зимового періоду виконувала також обов’язки кочегара, забезпечуючи пічне опалення, що ним обладнане приміщення, а тому просила виплатити їй за листопад-квітень 50% зарплати кочегара. Представник роботодавця на засіданні виборного органу первинної профспілкової організації заперечував проти такої оплати, мотивуючи тим, що Дмитрук виконувала роботу кочегара з власної ініціативи, у вільний від роботи час. Адміністрація цю роботу їй не доручала. Крім того, з’ясувалося, що Дмитрук працює санітаркою фельдшерського пункту за сумісництвом, а основна її робота - медсестра санаторію “Карпати”.

Проаналізуйте ситуацію. Як оплачується робота за сумісництвом та в разі суміщення професій і посад?

60. Працівник Бузької райспоживспілки Андрущак 19 травня 2001 р. звільнений з роботи за п.3 ст.40 КЗпП України з формулюванням у трудовій книжці “за неналежне відношення до своїх службових обов’язків”.

При розгляді справи судом встановлено, що за період роботи позивача у Бузькій райспоживспілці на нього тричі накладались дисциплінарні стягнення: 7 травня 1999 р. оголошено сувору догану; 19 листопада 2000 р. переведений на нижче оплачувану посаду без зазначення строку переведення; 29 березня 2001 р – суворо попереджений. Остаточною причиною, що послужила підставою для звільнення Андрущака 19 травня стала відмова останнього відвезти голову райспоживспілки на нараду до Львова, службова машина, якого в останній момент поламалася, а власна машина Андрущака знаходилась на подвір’ї райспоживспілки. Як з’ясувалося, членом профспілки він не був, а за використання власного автомобіля у службових цілях він отримував щомісячну компенсацію.

Дайте правову оцінку ситуації.

61. Головний бухгалтер державного підприємства Жовнір працював за сумісництвом головним бухгалтером приватного підприємства “Зоря”. В наказі про прийняття на роботу за сумісництвом було вказано, що оплата здійснюватиметься за фактично відпрацьований час, у розмірі, який не перевищує половини окладу головного бухгалтера.

Пропрацювавши два місяці на підприємстві “Зоря” Жовнір переконався, що він фактично виконує всю роботу головного бухгалтера. У зв’язку з цим, працівник звернувся до роботодавця із вимогою виплачувати йому повністю заробітну плату головного бухгалтера. Роботодавець відмовився задовольнити вимоги Жовніра, мотивуючи тим, що оплата головного бухгалтера здійснюється за почасовими ставками, а тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день.

Проаналізуйте ситуацію та сформулюйте обґрунтовану відповідь.

62. Генеральний директор автобази звернувся 15.03.2012 р. з поданням до профкому дати санкцію на звільнення за п.8 ст. 40 КЗпП України водія Павліва за крадіжку з гаражу однотумбового письмового стола.

На засіданні профкому з’ясувалося, що 18.02.2012 р. Павлів взяв стіл з дозволу старшого механіка Мозіля та інженера Лося. Зникнення стола було виявлено після того, як начальник гаража Коваль повернувся 03.03.2012 р. з відпустки. Оскільки стіл Павлів повернув, а до справи було долучено висновок медичної служби гаража про те, що саме 18.02.2001 р. Павлів з’явився на роботу у нетверезому стані профком більшістю в один голос дав санкцію на звільнення його за п.7 ст.40 КЗпП України.

Генеральний директор автобази наказом від 20.03.2012 р. звільнив Павліва за появу на роботі у нетверезому стані, а Мозілю та Лосю оголосив догану за сприяння в крадіжці державного майна. Начальника гаража Коваля було суворо попереджено і позбавлено надбавки за високі досягнення в праці “через слабку виховну роботу в колективі”.

Дайте правовий аналіз наведеної справи.

63. У зв’язку із неритмічним надходженням запасних частин начальник складального цеху видав розпорядження про збільшення з 20 січня до кінця місяця робочих змін до 10 год. У зв’язку з тим, що виборний орган первинної профспілкової організації згоди на надурочні роботи не давав, а також те, що додаткові кошти для цього фондом заробітної плати, не передбачені адміністрація заводу відмовилась оплатити роботу як надурочну, а перепрацювання робочого часу понад норми дозволила компенсувати відгулами.

Чи допущені порушення трудового законодавства в цьому випадку? Обґрунтуйте відповідь з посиланням на норми трудового законодавства.

64. Через сильні снігопади у листопаді 2000 р., значної шкоди було завдано міській комунальній системі та транспортним комунікаціям.

У зв’язку з цим Вінницький міський голова підписав розпорядження “Про незадовільну роботу служб міського господарства та районних адміністрацій”, яким було суворо попереджено та позбавлено премій за листопад заступника голови міської ради та начальників управлінь.

Цим же розпорядженням міський голова зобов’язав фінансово-бухгалтерські служби відрахувати до 50% посадових окладів працівників, які винні у незадовільній роботі з прибирання снігу. Гроші, які вилучено, повинні покрити збитки лікувальних установ та жителів міста, які отримали травми у дні снігопаду.

Дайте правовий аналіз наведеної в газеті ситуації.

65. Токар заводу “Агрегат” Ільчук був затриманий вахтером на прохідній після обідньої перерви, оскільки подавав, як зазначив у доповідній записці вахтер, "явні ознаки алкогольного сп’яніння". Після невеликої суперечки, у якій взяли участь ще декілька працівників заводу, Ільчук на територію заводу не пішов, а направився до прокуратури скаржитися на вахтера. Наступного дня, вийшовши на роботу, Ільчук дізнався, що його звільнено з роботи за прогул. Вважаючи такий наказ незаконним він звернувся до суду про поновлення на роботі.

Вирішіть спір.

66. М. з 1 лютого 1996 р. у відповідності до наказу N 7 від 17 січня 1996 р. було призначено на посаду начальника територіального управління Комітету по Вінницькій області з присвоєнням йому 6-го рангу державного службовця.

Наказом N 19 комітету України з нагляду за охороною праці (далі - Комітет) від 26 липня 2002 р. М. за недоліки в здійсненні державного нагляду за охороною праці, в організаційно-методичній плановій роботі та за невиконання норм законів і інших нормативних актів щодо державного нагляду за охороною праці оголошено догану. Про наказ М. стало відомо 31 жовтня 2002 р.

2 вересня 2002 р. наказом N 56 Комітету від 10 жовтня 2002 р. на підставі довідки про службове розслідування фактів, викладених у скарзі Ш., що надійшла з Секретаріату Кабінету Міністрів України, проведеного 27 - 29 серпня 2002 р., М. звільнено з посади за недотримання вимог, пов'язаних із проходженням державної служби, передбачених п. 6 ст. 30, ст. 14 Закону України "Про державну службу", ст. ст. 1, 5 Закону України "Про боротьбу з корупцією", за порушення Присяги державного службовця та вчинення корупційних діянь.

М. звернувся з позовом до суду. Суд поновив М. на роботі виходячи з того, що його було звільнено з порушенням вимог ч. 3 ст. 40 КЗпП України.

Чи правильне рішення прийняв суд? Проаналізуйте ситуацію і вирішіть справу.

67. Інспектора районної податкової адміністрації Шулинську було звільнено з роботи за п1. ст.41 КЗпП України з мотивуванням “за одноразове грубе порушення закону про боротьбу з корупцією”.

Під час вирішення справи у суді, куди Шулинська звернулася з позовом про поновлення на роботі, з’ясувалося, що звільнення відбулося на підставі матеріалів, які поступили до податкової адміністрації з судових органів.

Представник відповідача подав до суду документи, згідно з якими Шулинська, навчаючись заочно на 5-му курсі економічного факультету оплатила навчання за безготівковим рахунком через приватну фірму, де її чоловік працював директором. Прокурор району порушив у зв’язку з цим адміністративне провадження за п. “а” ст. 1 Закону України “Про боротьбу з корупцією”. Суд визначив їй міру покарання у вигляді штрафу. Щодо звільнення останньої з роботи за вчинення правопорушення у постанові суду нічого не зазначалося. Позивачка просила поновити її на роботі.

Спробуйте вирішити справу. Напишіть рішення суду.

68. 15-річний Сафонов, отримавши згоду батьків влаштуватися на роботу, звернувся до центру зайнятості за консультацією про можливість отримання роботи. Сафонов був направлений для працевлаштування на підприємство за рахунок встановленої виконкомом міської ради броні. Однак директор підприємства відмовився прийняти Сафонова на роботу, мотивуючи відмову тим, що на підприємстві дорослі робітники зайняті з неповним робочим тижнем, а для неповнолітніх взагалі роботи немає. Чи правомірні дії директора?

Чи є направлення центру зайнятості обов'язковим для керівника підприємства?

69. 10 січня 2011 року Глушко поступив на роботу електриком. 30 січня він був звільнений як такий, що не витримав випробування, але через один місяць рішенням суду поновлений на роботі з оплатою за вимушений прогул. З 1 по 15 квітня через травму, яку він отримав перебуваючи у нетверезому стані, Глушко не працював. Допомога по соціальному страхуванню йому не виплачувалась. 20 травня цього ж року за хуліганство Глушко був засуджений судом до 1 року виправних робіт за місцем праці.

Чи має право Глушко на щорічну основну відпустку? Обґрунтуйте відповідь з посиланням на законодавство.

70. У правилах внутрішнього трудового розпорядку ТОВ "Ректа" містяться пункти, що передбачають позбавлення відпустки за прогул без поважної причини, накладення штрафу в розмірі двох мінімальних заробітних плат на особу, яка з'явилися на роботі в нетверезому стані, а також за порушення трудової дисципліни позбавлення премій, передбачених системою оплати праці.

Дайте правову оцінку зазначеним положенням.

71. Власов працював водієм 10-тонної вантажівки з 20.02.2009 р. У березні та травні 2012 р. він за власним бажанням перебував у відпустці без збереження заробітної плати, відповідно 10 і 15 днів. У зв’язку із спадом виробництва за наказом керівника підприємства йому була надана відпустка без збереження заробітної плати з 1 червня по 20 серпня 2012 р.

Коли у Власова виникає право на щорічну відпустку повної тривалості?

72. Трудовий колектив гідрографічної бази висунув на конференції 15 лютого вимогу про збільшення у зв’язку з інфляцією заробітної плати і про її індексацію. Ці вимоги розглядалися примирною комісією і трудовим арбітражем, але спір вирішений не був. На конференції 19 лютого наймані працівники прийняли рішення про початок безстрокового страйку з 3 березня і попередили про це керівництво 20 лютого. Начальник гідрографічної бази звернувся до суду з позовом про визнання страйку незаконним, оскільки початок його призведе до зриву робіт по підготовці до весняних паводків, що може потягнути за собою значну шкоду.

Соседние файлы в предмете Трудовое право