Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

document

.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

В якому порядку вирішується колективний трудовий спір? Яке рішення повинен винести суд?

73. Тривалість щорічної основної відпустки працівника Бекетова складає 28 календарних днів. Він звернувся до директора підприємства з заявою про збільшення йому тривалості відпустки оскільки вважав, що має крім того право на додаткові відпустки – 32 календарні дні за шкідливі умови праці, 6 календарних днів за ненормований робочий час, 5 календарних днів соціальної відпустки, як батько двох дітей віком 7 і 14 років. Крім того, йому відмовили у наданні у цьому році 20 денної відпустки для складання іспитів в університеті і він був вимушений використовувати для цього свої вихідні дні.

Чи законні вимоги Бекетова?

74. Інженер підприємства К. у зв’язку з хворобою, яка тривала більше чотирьох м’ясці підряд (важкий перелом ноги), був звільнений з роботи за п.5 ст.40 КЗпП України. К. не погодився із звільненням і звернувся до суду з позово про поновлення на роботі. В обгрунтування своїх вимог К. вказав, що його посада ніким не зайнята, а його обов’язки тимчасово розподілені між колегами по відділу. Суддя вказав К., що в позовній заяві він повинен ще вимагати виплати компенсації за вимушений прогул. К. заперечив, оскільки вважав, що суд сам повинен вирішити це питання.

Проаналізуйте аргументи судді і К. Вирішіть спір.

75. Інженер Карп уклав трудовий договір з виробничим кооперативом для організації і керівництва поточними роботами з ремонту обладнання. Правлінням кооперативу йому був встановлений посадовий оклад у розмірі 1750 грн. У травні та червні зарплати він не отримав, а в липні місяці, посилаючись на погані справи з фінансами, кооператив видав Карпу 1800 грн. заробітної плати. 1 серпня Карп звільнився за власним бажанням і пред’явив вимогу оплатити йому недодану суму. Юрисконсульт кооперативу пояснив Карпу різницю між державним підприємством і кооперативом, який оплачує працю працівників в залежності від суми прибутку, вказавши, при цьому, що члени кооперативу не отримують зарплати вже більше півроку.

Проаналізуйте ситуацію і дайте обґрунтовану відповідь.

76. На одному з приватних підприємств, з чисельністю працюючих 100 чоловік за рішенням місцевої ради була встановлена броня в кількості 5 робочих місць для працевлаштування осіб за направленням служби зайнятості, в тому числі 2 робочих місця для працевлаштування інвалідів. Адміністрація підприємства підготувала робочі місця для інвалідів, облаштувала їх спеціальним обладнанням. Комісія, створена у відповідності до чинного законодавства, здійснила прийомку цих робочих місць і дозволила ввести їх в дію. За звітний період державною службою зайнятості на це підприємство інваліди не направлялися. Разом з тим в кінці року з підприємства було стягнуто штрафні санкції в розмірі середньої річної заробітної плати за 2 робочих місця, не зайнятих інвалідами. Адміністрація підприємства звернулася з позовом до суду про відміну незаконного, на думку адміністрації, стягнення. На обґрунтування своїх вимог адміністрація пояснювала, що нею були виконані всі зобов’язання перед службою зайнятості, оскільки робочі місця були створені. У тому, що вони не були реально зайняті інвалідами, винна саме служба зайнятості, яка не направила жодного інваліда на підприємство.

Яким має бути рішення суду? Підготуйте письмовий проект рішення з посиланням на необхідне законодавство.

77. Волощук, яка працювала у будівельно-монтажному управлінні, звернулася до суду з позовом про стягнення оплати за вимушений прогул у сумі 1320 грн. Вона вказала, що була усунена від роботи за відмову виїхати у відрядження. Відмову мотивувала тим, що є вагітною. Волощук просила забезпечити її роботою за місцем знаходження будівельно-монтажного управління, в чому їй було відмовлено. На суді представник будівельно-монтажного управління пояснив, що в трудовому договорі з Волощук була передбачена така умова, як постійні поїздки в інші міста на будівельні дільниці, за що вона отримувала спеціальну доплату.

Яке рішення повинен прийняти суд?

78. Адміністратор готелю «Вінниця» Старченко чергувала 1 і 2 травня, у зв’язку з чим вона звернулася до директора готелю з проханням будь-яким чином компенсувати роботу у святкові дні. Лобенко було в цьому відмовлено з тієї причини, що вона працювала у святкові дні згідно з графіком чергувань.

Чи правомірна відмова директора? Чи компенсується робота у святкові та неробочі дні?

79. Начальник цеху заводу «Маяк» оголосив сувору догану чотирьом працівникам за те, що вони не відвідують організованих для них курсів підвищення кваліфікації та погано вивчають рекомендований матеріал. Обов’язковість навчання начальник цеху мотивував тим, що завод отримує нове устаткування, а працівники з ним мало знайомі.

В КТС, куди звернулися працівники із заявою про зняття дисциплінарного стягнення, з’ясувалося, що у цеху, де вони працюють відбуваються ремонтні роботи, а тому більшість робітників, у т.ч. і вони перебувають у відпустках без збереження заробітної плати. Оскільки ніхто з ними не узгоджував необхідність навчання на курсах, матеріал, що там подають, їм знайомий та беручи до уваги, що відвідування курсів не оплачується, вони просили зняти дисциплінарні стягнення і зобов’язати начальника цеху вибачитися перед ними.

Обґрунтуйте рішення КТС.

80. Громадянин Л претендує на зайняття посади керівника підприємства «Сокіл». Власник підприємства пропонує йому укласти трудовий договір у формі контракту, де мають бути визначені за угодою сторін строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового. Л відмовляється від укладення контракту, вважаючи, що цим можуть бути порушені його права шляхом погіршння його становища відносно норм трудового законодавства.

Вирішіть спір.

81. Під час робочої зміни токар п’ятого розряду Гонтар – член бригади, через необережність зламав токарний верстат з програмним управлінням. Верстат ремонтували 3 дні. За ремонтні роботи ремонтникам було виплачено 460 грн., а вартість заміненої деталі становила 2800 грн. Крім того простій верстата було оцінено в 6000 грн. збитків. Усі суми були стягнуті із сукупного доходу членів бригади.

Бригада вважала, що не повинна нести відповідальності і поставила питання про притягнення Гонтара до матеріальної відповідальності та відшкодування ним збитків у повному розмірі. Його середній заробіток становив 1460 грн.

Проти стягнення шкоди у повному розмірі завданих збитків Гонтар заперечував, обґрунтовуючи тим, що шкоду завдав через необережність. Крім того, він вважав, що середній заробіток його трохи завищено. Адже доплата за суміщення професії фрезерувальника і надбавка за високу професійну майстерність 25% не повинні братися до уваги.

Хто і у якому розмірі повинен відшкодувати завдані збитки?

82. 17-річний Кравченко уклав усний трудовий договір з ВАТ «Прозорість». Батьки хлопця наполягають на укладенні трудового договору з його сином в письмовій формі. Проте власник ВАТ «Оазис» відмовляється від укладення письмого трудового договору з Кравченком, посилаючись на те, що видано наказ про прийняття на роботу К. і цього достатньо для фіксування між ним і ВАТ трудових правовідносин.

Дайте правову оцінку діям власника ВАТ «Оазис».

83. Водій міжрайбази Костюк перевозив у машині райспоживспілки тканини. Дорогою його машина потрапила в аварію, внаслідок якої водій отримав травму і на машині швидкої допомоги був доставлений до лікарні.

Автоінспекцією встановлено, що причиною аварії став протиправний обгін машини райспоживспілки автофургоном. Після реалізації товару, що перевозив Костюк, було встановлено недостачу одного рулона шерсті. База пред’явила позов до Костюка про відшкодування вартості рулона шерсті, зазначивши, що з ним було укладено договір про повну матеріальну відповідальність.

Чи підлягає позов бази задоволенню?

84. Громадянин Польщі Вронек працює за трудовим договором на українському підприємстві. Вронек просить надати йому вихідний день 25 грудня, мотивуючи це тим, що в Польщі в цей день святкують Різдво і він хотів би відсвяткувати його також. Роботодавець відмовив Вронеку у наданні вихідного в цей день, посилаючись на те, що в Україні Різдво святкують 7 січня, і саме тоді на підприємстві і буде вихідний день.

Чи правомірна відмова роботодавця в наданні Вронеку вихідного дня?

85. Водій ТзОВ “Веселка” Кунтій самовільно, без дозволу керівництва, використав автомобіль у власних інтересах для перевезення особистого майна. Під час цього рейсу Кунтій намагався проїхати по дорозі, на якій проводилися ремонтні роботи, внаслідок чого автомобіль перекинувся, був поламаний і простояв на ремонті 7 днів.

Директор ТзОВ стягнув з заробітної плати Кунтія вартість ремонтних робіт, пошкоджених деталей, пального, мастильних матеріалів. Внаслідок цього загальна сума стягнення становила 1860 грн. Середня заробітна плата Кунтія 980 грн.

Кунтій проти стягнення заперечував і звернувся до юрисконсульта ТзОВ за роз’ясненням щодо правомірності дій директора.

Оцініть правомірність ситуації.

86. Громадянин Царук у зв’язку зі складеним графіком чергувань працюва 2 травня та 9 травня. Отримавши в кінці місяця заробітну плату, виявилося, що робота за ці дні була оплачена йому у звичайному розмірі. Царук звернувся в бухгалтерію. Але там йому пояснили, що в ці дні цого зміни випали через те, що так складений графік і через це оплата праці в цідні йому не повинна оплачуватися в подвійному розмірі.

Вирішіть спір.

87. За штатним розкладом (схемою посадових окладів) оклад товарознавця на фабриці визначається “вилкою” від 1520 грн. до 1560 грн. Приймаючи на цю посаду Фазіва, керівник встановив йому посадовий оклад у розмірі 1530 грн. Попрацювавши 6 місяців і довідавшись, що його робота може оплачуватись значно вище, Фазів зажадав підвищення заробітної плати, посилаючись, зокрема, на те, що з роботою він справляється успішно, зауважень і дисциплінарних стягнень щодо нього немає.

Чи можуть змінюватися і в якому порядку посадові оклади?

88. До суду звернулася Король з позовом до ВАТ «Промінь» з вимогою внести доповнення до її трудової книжки. Король зазначала, що, працюючи в ВАТ «Промінь», вона неодноразово нагороджувалася заохоченнями за успіхи у праці, що прлягали у виплаті премій на різні суми. К посилалася на статтю 144 Кодексу законів про працю України, відповідно до якої відомості про заохочення мають бути внесені до трудової книжки. Коли Король звільнилася в зв’язку з переходом на нову роботу, то в трудові книжці не виявила даних про заохочення у вигляді грошових премій.

Керівництво ВАТ проти позову заперечувало, посилаючись на те, що премії К виплачувалися хоча й за успіхи в роботі, але ці премії носили регулярний характер і виплачувались окремим працівникам кожного кварталу, тому вони не підлягають занесенню до трудової книжки.

Вирішіть спір. Чи повинні вноситись до трудової книжки відомості про грошові премії?

89. Байдюк, виконуючи обов’язки майстра з виготовлення надгробних пам’ятників у Гайсинському райпобуткомбінаті Вінницької області, приймав замовлення від населення привласнивши при цьому отримані від замовників гроші на загальну суму 2690 грн. Із позовом до райпобуткомбінату звернулося 20 громадян. Справа розглядалася у місцевому суді.

Вирішіть цю справу. Поясніть порядок відшкодування завданої Байдюком шкоди. Норми якого законодавства тут потрібно застосувати?

90. У зв’язку з необхідністю проведення розвантаження продуктів харчування для поставки їх в точки роздрібної торгівлі керівник оптової бази зобов’язав вантажника Маркова з’явитися на роботу 2 травня. Марков заперечував проти даного зобов’язанна, посилаючись на те, що 2 травня – державний вихідний день, однак погоджувався на вихід на роботу за умови, що натомість йому буде надано вихідний день в середу 4 травня. Керівник оптової бази відмовився від надання Маркові додаткового вихідного і наполягав на тому, щоб Марков вийшов на роботу 2 траваня, інакше він буде розцінювати неявку Маркова як прогул без поважних причин.

Вирішіть спір. Чи має право Марков на додатковий вихідний день 4 травня?

91. У касира Іванківа на день видачі зарплати працівникам підприємства раптово погіршився стан здоров’я. Він попросив бухгалтера цього ж підприємства Костіва провести видачу готівки, оскільки вважав, що останній є матеріально-відповідальною особою. Наступного дня було виявлено недостачу готівкових коштів у касі підприємства.

Керівник підприємства видав наказ яким зобов’язав Костіва повернути всю суму нанесених збитків. Бухгалтер не погодився таким наказом та оскаржив його до суду. У своїй заяві він зазначив, що усі гроші які залишились після розрахунків з працівниками було повернуто до каси підприємства. Куди зникли 3800грн. він не знає, а відповідальність повинен нести головний касир підприємства Саєнко, який особисто прийняв від нього залишок невиплаченої заробітної плати в сумі 1200грн.

Вирішіть справу.

92. Працівниці ткацького цеху Рудик було надано путівку до санаторію в якості заохочення за успіхи в роботі. Рудик наполягала, щоб про путівку було оголошено в урочистій обстановці, проте в цьому їй було відмовлено, мотивуючи це тим, що начальник цеху відїхав в командировку, а більше оголосити про заохочення нікому.

Вирішіть спір.

93. Водій Супрун із бази «Промарматура» у порядку централізованого постачання привіз на завод вироби з металу. Згідно із накладною Супрун здав, а Матвіїв, завідуючий складом заводу, розписався у прийомі 8 тон металу та поставив штамп про прийом. На наступний день було виявлено недостачу металу у кількості 4 тон. Завод звернувся із позовом до Матвіїва, Супруна і Чортківської контори постачання і збуту, де працював Супрун, про стягнення вартості металу. У суді Матвіїв вказав, що прийняв метал по накладній та не перевірив кількість виробів та вагу, оскільки вага була поламана. Недостача металу із його слів була наслідком недзавантаження з базою «Промарматура».

Як повинен бути вирішений спір?

94. Працівниці Франчук була надана одноразова грошова премія, не передбачена системою заробітної плати. Згодом з’ясувалося, що відомості про премію не були внесені до трудової книжки. Франчук звернулася з проханням внести відповідний запис, але їй в цьому відмовили, зазначивши, що відомості про грошові премії до трудових книжок не вносяться.

Вирішіть, хто в даній ситуації діє правомірно.

95. У комісію по трудових спорах подали заяви двоє робітників, що були не згідні із встановленими для них графіком відпусток, термінів надання чергових відпусток у зимові місяці. Набірник Сидоренко мотивував свою незгоду тим, що він як учень загальноосвітньої вечірньої школи, має право на відпустку влітку. Слюсар Герасимів теж просив надати відпустку в літній період, оскільки він два роки поспіль використовував відпустку взимку, а цього року хотів би поїхати відпочивати на південь, разом з дітьми-учнями.

Вирішіть спір. Чи вправі КТС розглядати такі спори?

96. Громадянин Савін звернувся до ВАТ «Агробудтехніка» з метою працевлаштування. У відділі кадрів йому сказали, що є вакансія і він може приступити до виконання своїх обов’язків уже наступного дня. Савін вимагав укласти з ним трудовий договір в письмовій формі, проте йому в цьому відмовили, посилаючись на те, що на даному ВАТ письмові договори не укладаються, а лише видається наказ про прийняття на роботу.

Чи правомірна відмова ВАТ в укладенні письмого трудового договору?

97. Водій таксі Мельник уклав договір оренди автомашини, на якій працював, з адміністрацією таксопарку. Орендну плату він зобов’язався сплачувати у твердій сумі, незалежно від виручки. Суд, розглядаючи спір між Мельником і таксопарком з приводу оплати праці, керувався нормами трудового права. При цьому суд виходив з того, що оренда лише змінила раніше укладений з Мельником трудовий договір.

Ваша думка про правильність рішення суду.

98. На шостий день роботи лоточницю Кривенко було попереджено директором магазина, що в зв’язку з недостатньою кваліфікацією вона продовжувати роботу не може i тому виходити на роботу більш немає необхідності. У відділі кадрів їй пояснили, що наказ про прийняття на роботу виданий не був, а на її місце буде прийнятий більш кваліфікований працівник.

Дайте правову оцінку діям адміністрації в кожному випадку. Які правила передбачені КЗпП для суб’єктів трудових правовідносин відповідно до наведених конфліктів?

99. Між головою фермерського господарства і одним з його членів, 17-річним сином виник спір. Син вважав, що в господарстві грубо порушуються права його членів. Зокрема, працювати доводиться по 12-14 годин на добу, іноді навіть у вихідні і святкові дні, зарплата не виплачується більше двох місяців. У той же час для двох найнятих на роботу тимчасових працівників створено “пільговий режим”. Вони працюють по вісім годин щоденно, мають щотижня два вихідних дні і їм уже двічі за останній місяць виплачено зарплату.

У випадку, якщо головою господарства не буде дотримуватись трудове законодавство щодо членів фермерського господарства, син вимагає укладення з ним трудового договору.

Вирішить ситуацію.

100. 2 вересня 1999р. економіст Григоренко звернулася до директора торгового центру «Арс» з заявою про звільнення за власним бажанням. Дізнавшись, що Григоренко переходить на роботу в іншу фірму, директор відмовив їй у звільненні. Через два тижні Григоренко на роботу не вийшла, а 4 листопада знову звернулась за видачею їй трудової книжки, але їй знову відмовили.

Дайте правову оцінку діям адміністрації в кожному випадку.

101. У новоствореній приватній фірмі, постало питання про укладення колективного договору. Група працівників уповноважила директора фірми виступити з ініціативою підписати колективний договір з власником фірми. Останній не заперечував проти підписання колективного договору, але вважав, що укладення колективного договору це право, а не обов’язок власника. Крім того у новостворених юридичних особах приватної форми власності колективний договір можна укладати не раніше, ніж через один рік після того, як буде повністю укомплектовано штат. Більше того, власник вважав, що директор фірми повинен виступати уповноваженим органом самого власника при укладенні колективного договору, а не представляти інтереси працівників. І найбільш вагомим аргументом власника при відмові укласти колективний договір було те, що всі умови праці працівників (а їх було лише 4) узгоджені в трудових договорах і потреби в укладенні додаткового договору немає.

Проаналізуйте ситуацію та оцініть аргументи власника.

102. Безробітний Курочкін уклав  трудовий договір з Головко щодо роботи в якості  особистого водія останнього. Пропрацювавши якийсь час, Курочкін став вимагати оформлення трудової книжки, у чому Головко  йому відмовив з посиланням на те, Інструкція про порядок ведення трудових книжок не передбачає ведення трудових книжок при роботі у окремих громадян.

Чи правомірні дії Головко? Як Курочкін може підтвердити страховий стаж роботи у громадянина, коли у нього виникне така потреба?

103. Робітник складального цеху Марків отримав повідомлення про те, що через 2 місяці він буде звільнений з роботи за п.1 ст.40 КЗпП України у зв’язку з скороченням штатів. Марків домовився з начальником цеху, аби той дозволив йому передчасно (за одну годину до кінця зміни) залишати роботу з тим, щоб знайти нове місце праці. В табелі виходу на роботу Марківу проставлявся повний робочий день. Виявивши це порушення, бухгалтерія при звільненні вирахувала із зарплати Марківа 70 грн. На засіданні комісії по трудових спорах, де розглядалася скарга Марківа, начальник цеху посилався на колективний договір, згідно з яким працівникам, які звільняються за п.1 ст.40 КЗпП України, надається протягом двох місяців 5 годин на тиждень для пошуків роботи з оплатою їх по середньому заробітку. На думку бухгалтерії цей пункт колективного договору є незаконним, оскільки оплата може проводитись лише за фактично відпрацьований час.

Як вирішити трудовий спір?

104. Іванова за домовленістю з головою правління ЖБК "Жовтневий" прибирала сходи між поверхами житлового будинку. Оплата проводилась в кінці кожного місяця по витратних ордерах. Відробивши два роки, Іванова попросила надати їй відпустку і компенсацію за невикористану відпустку. Голова правління відмовив Івановій в наданні відпустки і виплаті компенсації за невикористану відпустку, посилаючись на те, що не було рішення правління ЖБК про прийняття її на роботу.

Чи виникло між Івановою та ЖБК "Жовтневий" трудове правовідношення? Вирішіть спір по суті.

105. До керівника заводу фрезерних верстатів звернулися з заявою про укладення трудового договору дружина військовослужбовця строкової служби Палюх і син інженера цього заводу Салій. Враховуючи, що ці дві заяви були подані на одне вакантне місце, керівник погодився укласти договір з сином працівника заводу. При цьому вона посилалась на те, що згідно з умовою колективного договору дітям і членам сімей працівників заводу надається першочергове право працевлаштування на вакантні місця. Вважаючи, що її права порушені, дружина військовослужбовця звернулася зі скаргою до прокурора району.

Чи підлягає скарга задоволенню?

106. Приймаченко після закінчення професійно-технічного училища був прийнятий водієм автомобіля 3-го класу підприємства "Сільгосптехніка", а через два місяці був переведений для роботи на колісному тракторі. Приймеченко не погодився з таким переведенням і звернувся до суду про поновлення його на попередній роботі. Представний відповідача пояснив таке переведення виробничою необхідністюта наявністю у Приймаченка посвідчення посвідчення на право керування трактором. Крім того, заробітна плата, характер та режим роботи не змінився.

Яке рішення мав винести суд? Відповідь обгрунтуйте!

107. На фабриці при укладенні колективного договору виник спір між найманими працівниками і виборним органом первинної профспілкової організації з приводу того, хто повинен представляти інтереси працівників. Ситуація ускладнювалася тим, що 100 з 105 працівників фабрики висловили недовіру виборному органу первинної профспілкової організації та обрали власного представника для ведення переговорів з укладення колективного договору.

Як вирішити цей спір?

108. Майстер Старков поставив групу працівників на роботу, що загрожувала їх здоров’ю. Старший інспектор Комітету по нагляду за охороною праці, встановивши факт виконання роботи працівниками в умова, яуі загрожували їх здоров’ю, притягнув Старкова до адміністративної відповідальності, наклавши на нього штраф. Директор заводу у свою чергу відреагував на порушення Старковим правил по техніці безпеки тим що, що оголосив йому догану.

Старков визнав факт загрози здоров’ю працюючих, погодився з стягненням, накладеним директором як уповноваженим власником на управління органом, з яким він перебуває у трудових відносинах. Але вважає що, оскільки з державним органом по охороні праці віну договірних відносинах не перебуває, ніяких обов’язкі щодо цього органу він не брав, то відповідно цуй орган не вправі втручатись у його договірні відносини.

Які відносини виникли між їх учасниками? Нормами якої галузі права вони повинні регулюватись?

109. Обговорюючи проект колективного договору, представник роботодавця заперечував проти статті, яка надавала право представникам трудового колективу приймати участь у використанні прибутку товариства. Представник роботодавця обґрунтував це тим, що таке право не передбачено в статуті товариства. Представник же виборного органу первинної профспілкової організації наполягав, щоб така стаття у колективний договір була записана.

Як правильно вирішити ці розбіжності сторін?

110. Державний інспектор праці, провівши перевірку дотримання трудового законодавства на підприємстві «Гряда», зобов’язав керівника цього підприємства надати працівниці Якименко, матері однорічної дитини, перерву для годування дитини, а працівнику Калинюку перерву для обігріву, оскільки той працює в неопалювальному приміщенні. Крім того, своїм приписом державний інспектор заборонив залучати жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років, до роботи у вихідні дні.

Керівник не погодився з приписом, оскільки вважав, що Якименко і Калинюк не просили надати їм такі перерви. Жінки ж, які мали дітей, самі наполягали на залученні їх до роботи у вихідні дні, про що свідчать подані ними письмові заяви. За роз’ясненням керівник звернувся до юрисконсульта підприємства.

Дайте правовий аналіз наведеної ситуації.

111. На комбінаті “Сірка” у поточному році утворилася дуже складна фінансово-економічна ситуація, у зв'язку із чим при укладенні колдоговору на наступний рік до нього було внесено ряд нових положень. Зокрема, дозволялось, як виняток, залучати неповнолітніх (за згодою виборного органу первинної профспілкової організації) до шкідливих робіт на строк до 1 місяця і переносити їм відпустку на осінь або весну, зменшувати розмір заробітної плати.

Ваша думка щодо правомірності цих положень.

112. Мати двох дітей, одна з яких є інвалідом з дитинства, звернулася до керівника фабрики про надання їй соціальної додаткової відпустки, що встановлена для працівників, які мають дітей. Свої вимоги вона обґрунтовувала тим, що працюючи на фабриці з 1996 року, не була обізнана про право на таку відпустку і вперше скористалася нею лише у 2002 році. Починаючи з 2004 року, одержувала цю відпустку регулярно. У заяві працівниця просила надати їй 14 календарних днів відпустки за 2008 рік та виплатити їй компенсацію за невикористанні відпустки у попередні роки роботи.

Керівник відмовився задоволити вимоги працівниці, оскільки на момент її звернення одній з дітей виповнилося 16 років. Не погодившись з такою відповіддю, вона подала позов до суду.

Чи законні вимоги працівниці? Яке рішення повинен ухвалити суд?

Соседние файлы в предмете Трудовое право