Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

document

.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

113. У березні 2011 року Наконечна, звільнившись з роботи за власним бажанням, звернулася до місцевого суду про стягнення з роботодавця заборгованої заробітної плати та компенсації за втрату частини заробітної плати у зв’язку з затримкою термінів її виплати. Також вона вимагала виплати вихідної допомоги у розмірі п’яти середніх місячних заробітних плат, що було передбачено у колективному договорі, укладеному на 2010-2011 роки.

У судовому засіданні сторони подали тексти колективного договору, в яких спірне питання було викладене по різному. Крім того з’ясувалося, що цей колективний договір не був зареєстрований у міськвиконкомі. Врахувавши вказане, суддя відмовив Наконечній у задоволені позовних вимог у частині виплати вихідної допомоги.

Чи суд прийняв правильне рішення? Дайте правовий аналіз наведеної ситуації.

114. На державному підприємстві «Спецзв’язок» в зв’язку із змінами в організації виробництва і праці підлягало звільненню п’ять працівників. Чотирьох із них за їх згодою було переведено на іншу роботу. Таким чином фактично було вивільнено одного працівника. Про факт вивільнення державна служба зайнятості повідомлена не була в зв’язку з чим з підприємства був стягнутий штраф у розмірі річної заробітної плати п’яти працівників, що підлягали вивільненню . Але директор підприємства з цим не погодився, вважаючи, що штраф повинен стягуватися у розмірі річної заробітної плати лише одного працівника, який фактично був вивільнений.

До якого органу слід звертатись для вирішення цього спору і як цей спір має бути вирішений?

115. Наймані працівники однієї із шахт поставили перед її керівництвом вимоги збільшити всім працівникам тривалість додаткової відпустки за роботу на підземних роботах з 12 до 18 календарних днів. Керівництво шахти відмовило у задоволені вимоги шахтарів, посилаючись на відсутність фінансових можливостей і на те, що сторони колективного договору не повноважні змінювати час відпочинку усіх шахтарів.

Чи виник у цій ситуації колективний трудовий спір? Чи вказані вимоги шахтарів можуть становити предмет колективного трудового спору?

116. До комісії по трудових спорах звернулися працівники Яловенко, Петренко і Василенко з приводу порушення їхніх трудових прав у зв’язку з відмовою керівництва заводу надати їм щорічну додаткову відпустку за роботу у шкідливих і важких умовах праці.

На засіданні комісії юрисконсульт пояснив, що вказані працівники не мають права на щорічну додаткову відпустку, оскільки:

  • Яловенко хоч і працює у шкідливих умовах праці, про що свідчить проведена атестація робочих місць, однак така робота не передбачена у Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці;

  • Петренко виконує роботу, що передбачена вказаним Списком, але щодо його робочого місця не була проведена атестація робочих місць за умовами праці;

  • результати атестації робочого місця Василенка за умовами праці засвідчують, що показників негативних факторів виробничого середовища недостатньо для підтвердження права на відпустку за цим Списком.

Яке рішення повинна прийняти комісія по трудових спорах?

117. Після того, як за результатами третього кварталу два цехи автокранового заводу були позбавлені премії, виник конфлікт. На засіданні виборного органу первинної профспілкової організації, де розглядалася колективна скарга працівників, було встановлено, що згідно з Положенням про преміювання, схваленим директором заводу за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації, передба­чається квартальне преміювання підрозділів за досягнення високих показників якості продукції основного виробництва. Оскільки заводом було отримано ряд рекламацій на якість продукції, випущеної у третьому кварталі, то ті цехи, які найбільш винні у випуску браку, були згідно з розпорядженням директора позбавлені премії за цей квартал.

Виборний орган первинної профспілкової організації більшістю голосів підтримав керівництво заводу.

Не погодившись з таким рішенням, уповноважені представники працівників цехів розпочали збір підписів про проведення страйку.

Дайте правовий аналіз наведеної ситуації.

118. Працівник Пархоменко, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, упав з висоти і був тяжко травмований. За результатами розслідування встановлено виробничий травматизм. Крім виплат за рахунок загальнообов’язкового соціального страхування, керівник заводу призначив виплату працівникові одноразової допомоги, яку Пархоменко одержав наступного місяця.

Працівники заводу, знаючи потерпілого як злісного порушника трудової та виробничої дисципліни, вважали, що керівник діяв неправильно, і вимагали перегляду цього рішення. Вимога працівників була ухвалена на конференції профспілкової організації і передана керівнику.

Керівник звернувся до юрисконсульта заводу, щоб той надав правове обґрунтування законності вимог працівників.

Дайте правове обґрунтування законності вимог працівників.

119. Після того, як колективний трудовий спір не знайшов вирішення у примирній комісії, сторони конфлікту, незважаючи на усі зусилля, так і не змогли протягом п’яти днів сформувати трудовий арбітраж. За цих умов загальні збори прийняли рішення про оголошення страйку, який повинен був розпочатися на п’ятий день після офіційного повідомлення дирекції банку про початок страйку.

Дирекція банку, отримавши повідомлення про початок страйку, звернулася наступного дня до місцевого суду з позовом про визнання його незаконним.

Суддя відмовився прийняти позов, мотивуючи тим, що страйк ще не розпочався, а тільки прийнято рішення про його можливість, і тому потрібно докласти зусиль, щоб запобігти його початку. Більше того, на думку судді, вимоги страйкарів про збільшення заробітної плати не мають політичних мотивів і не спрямовані на демонстрацію солідарності із страйкуючими шахтарями, а тому відсутні підстави для визнання такого страйку незаконним.

Дайте правовий аналіз наведеної ситуації..

120. За результатами перевірки діяльності театру винесено припис про порушення трудового законодавства. Одним із виявлених порушень було одноособове встановлення дирекцією театру вихідного дня для усіх працівників у четвер.

Який порядок встановлення вихідних днів на підприємствах, що обслуговують населення? Чи є за умовами задачі порушення закону?

35

Допомога у вирішенні даних задач:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 або https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

Соседние файлы в предмете Трудовое право