Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пат физ экзамен2015 вопросы.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
25.12.2016
Размер:
142.25 Кб
Скачать

2.Порушення загального об’єму крові: класифікація, причини та наслідки

Серед порушень об’єму крові виділяють гіпо- і гіперволемію.

Гіповолемія(олігемія) - зменшення загальної кількості крові. Буває простою, олігоцитемічною та поліцитемічною.Розрізняють гіперволемію просту, поліцитемічну та олігоцитемічну. Проста гіперволемія характеризується збільшенням об’єму крові без зміни співвідношення формених елементів і плазми. Виникає відразу після переливання великої кількості крові. Рідка частина перелитої крові виходить із судинного русла, а еритроцити залишаються, що призводить до згущення крові. Може виникати під час фізичного навантаження . Поліцитемічна гіперволемія, або плетора, або еритремія,  збільшення об’єму крові переважно за рахунок наростання кількості еритроцитів внаслідок підвищення еритропоезу. Спостерігається у тварин в умовах високогір’я, при пороках серця як компенсаторне явище. Еритремія є наслідком злоякісного захворювання кровотворної системи. Олігоцитемічна гіперволемія (серозна, гідремія) виникає внаслідок затримування води в організмі у Зв’язку із захворюванням нирок, введенням великої кількості фізіологічного розчину.

Гіповолемія, або олігемія,  зменшення загальної кількості крові. Буває простою, олігоцитемічною та поліцитемічною. Проста гіповолемія виникає відразу після гострої крововтрати і зберігається, доки рідина не перейде з тканин у кров. Олігоцитемічна гіповолемія  зменшення об’єму крові зі зменшенням у ній еритроцитів. Виникає в разі зниження еритропоезу, патології кровотворних органів, після гострої крововтрати. Поліцитемічна гіповолемія (ангідремія)  зменшення об’єму крові внаслідок зменшення об’єму плазми при збільшенні вмісту еритроцитів. Маса крові за цих умов зменшується внаслідок зневоднення організму (пронос, блювання, посилене потовиділення). Олігоцитемічна нормоволемія спостерігається під час анемії, якщо об’єм крові поновився за рахунок рідини, а кількість еритроцитів залишається зменшеною. Поліцитемічна нормоволемія виникає після переливання невеликої кількості крові, коли еритроцити залишаються в судинах, а рідина виходить у тканини, внаслідок чого об’єм крові не відрізняється від норми.

29Варіант.

1.

2.

30варіант.

1.Патогенний вплив променевої енергії. Сонячний удар. Поняття про фотосенсибілізацію.

Ушкоджувальний вплив на організм найчастіше виявляють променi видимої частини спектра, а також iнфрачервоне, ультрафiолетове, рентгенiвське, радiоактивне та лазерне випромінювання. Ультрафіолетове випромінювання зумовлює фотохімічний ефект загального характеру, який супроводжується активізацією у тканинах хіміко-фізичних та біохімічних процесів (посилення пігментного обміну, накопичення вітаміну D, активізація розмноження клітинних елементів, особливо в проліферуючих тканинах), механізм - фотохімічна дія: чим менша довжина хвилі, тим інтенсивніша дія.

Великi дози iонiзуючого випромінювання за певних умов здатнi спричинити злоякiсний рiст, променеву хворобу, злоякiсне бiлокрiв’я.Найчутливiші до iонiзуючого опромінення кровотворна, лiмфоїдна та епiтелiальнi тканини i особливо епiтелiй залоз системи травлення, статевої сфери, шкiри, ендотелiй судин.

Наслідком впливу іонізуючого випромінювання на організм можуть бути зміни як місцевого характеру (опiки, пухлини), на системному рiвнi (бiлокрiв’я), так і на рiвнi цiлiсного органiзму (променева хвороба).

Променева хвороба- протікає у гострій і хронічній формі. Гостра форма виникає в разі опромiнення органiзму великими дозами. Для її перебігу характерні 3 основні

перiоди. 1 - загальне збудження, нестiйкiсть вегетативних функцiй, зміни артерiального тиску та серцевої дiяльностi, 2 - лейкопенiя i прогресуюча лiмфоцитопенiя, 3 - посилюється лейкопенiя, виникає тромбоцитопенiя на фонi анемiї, випадіння шерсті.

Сонячний удар - клінічна назва стану орг.,що виникає внаслідок інтенсивного впливу прямого сонячного випромінюваняя на невкриту голову тварини.(розширення судин головного мозку та його оболонок, що призводить до пiдвищення внутрiшньочерепного тиску, набряку оболонок мозку та виникнення крововиливiв.)Виникають мозкові порушення, збудження, запаморочення, непритомність, судоми, паралічи (центрів).

Фотосенсибілізація - явище підвищення чутливості організму до дії ультрафіолетового або видимого випромінювань.