Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЗА / 1.1 +++

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2017
Размер:
188.68 Кб
Скачать

1.1 Вибір і характеристика рейкового кола

Згідно до завдання на ділянці використовується електротяга змінного струму, частота сигнального струму 25Гц, колійний приймач - ІП. Довжина нерозгалуженого рейкового кола - 1550м. Таким чином було вибране кодове рейкове коло змінного струму частотою 25Гц. Ці рейкові кола використовують на перегонах, а також на ділянках приближення станцій.

1.1.1 Загальна відомості

Кодові рейкові кола відносяться до універсального виду кіл, які з урахуванням різних частот змінного сигнального стуму та варіантів схем використовуються при будь-якому виді тяги. Це коло має імпульсний характер живлення, завдяки якому має підвищену чутливість до шунта та зламу рейки. Це рейкове коло має високу стійкість до завад, оскільки при імпульсному режимі виключається можливість появи небезпечної відмови у випадку дії на приймач тягового струму. Кодове рейкове коло забезпечує контроль своєї ділянки з урахуванням стану наступної, від цього залежать числові ознаки сигнального коду, що комутується в лінію. Це дозволяє використовувати рейкове коло в якості телемеханічного каналу зв’язку між сигнальними установками та реалізувати кодову АБ без спеціальних лінійних дротів між прохідними світлофорами. Крім цього апаратура передаючого кінця та рейкова лінія являється також частиною телемеханічного каналу для управління локомотивними пристроями АЛСН. У останніх забезпечений схемний неперервний контроль асинхронного режиму роботи трансмітерних та імпульсних реле сусідніх кіл.

З метою досягнення такого режиму у нормальних умовах та забезпечення при цьому нормальної роботи АБ передбачено чергування у рейкових колах кодових колійних трансмітерів з різною довжиною імпульсів кодових циклів. Це забезпечує захист рейкового кола від небезпечної дії імпульсів сигнального струму суміжного рейкового кола при короткому замиканні ізолюючих стиків.

1.1.2 Схема рейкового кола та опис роботи

Рисунок 1.1.1 – Принципова схема кодового рейкового кола змінного струму частотою 25 Гц

У якості пристрою живлення даних РК застосовується перетворювач частоти (ПЧ) типу ПЧ50/25 потужністю 100 ВА. ПЧ розташовано в релейній шафі (РШ), а живлення відбувається від високовольтної лінії АБ.

Колійним приймачем даних РК виступає реле типу ИМВШ-110,

яке також розташовано в РШ. Імпульсне реле сприймає коди (імпульси) від колійних трансмітерів типу КПТШ-515 або КПТШ-715, встановлених на живлячому кінці РК.

Для захисту колійного приймача від завад зворотного тягового струму та перевантаження при короткому замиканні ізолюючих стиків використано фільтр типу ФП-25. А для того, щоб узгодити вхідний опір фільтра з низьким хвильовим опором лінії застосовується ізолюючий трансформатор.

Для пропуску зворотного тягового струму на стиках суміжних рейкових кіл встановлено спарені дросель-трансформатори (ДТ) типу 2ДТ-1-150. Також з їх допомогою відбувається передача сигнального струму від джерела в рейкову лінію, а на релейному кінці із рейкової лінії через апаратуру РК на колійний приймач.

Щоб захистити пристрої РК від тягових струмів вище 10 А, які можуть з’явитися при їх асиметрії в рейкових нитках застосовано автоматичні вимикачі типу АВМ-1.

Кодування сигналами АЛСН відбувається з живлячого та релейного кінців на частоті 25 Гц.

Таблиця 1.1.1 – Елементи кодового рейкового кола змінного струму частотою 25 Гц

Назва елементу

Позначення

Тип

Колійний приймач

И

ІМВШ-110

Фільтр

ФП

ФП-25

Колійний трансформатор

ИТ, Тс

ПРТ-А

Дросель-трансформатор

2ДТ

2ДТ-1-150

Дросель-трансформатор

ДТс

ДТ-0,6-500С

Перетворювач частоти

ПЧ (ДПЧ)

ПЧ50/25-100

Автоматичні вимикачі

QF

АВМ-15А

1.1.3 Розрахункові потужності

Вибране рейкове довжиною 1550м споживає наступні розрахункові потужності.

Таблиця 1.1.2 – Розрахункові потужності джерела живлення частотою 25 Гц, що споживаються кодовими рейковими колами частотою 25 Гц від перетворювача частоти [1]

Рейкове коло

рк , м

Рсв, Вт

Qсв, вар

Scв, В*А

Рзан, Вт

Qзан, вар

Sзан, В*А

З двома ДТ

1500-2000

28

5,0

29

59

4,0

59

1.1.4 Регулювання рейкового кола

Метою регулювання рейкових кіл є підтримання на обмотках колійних реле напруг, при яких виконуються нормальний, шунтовий та контрольний режими роботи. Рейкові кола змінного струму регулюють зміною напруги на вторичній обмотці колійного трансформатора або перетворювача. Суть регулювання в тому, що у відповідності зі схемою та регулювальною таблицею для рейкового кола даної довжини напруга на реле встановлюється з урахуванням реального стану баласту.

Таблиця 1.1.3 – Регулювання кодових рейкових кіл частотою 25 Гц з ДТ-1-150

Рейкове коло

рк , м

Ro, Ом

Rпк, Ом

Uчр,

В

Up pк, В

Uф, В

Uр, В

З двома ДТ

1500-2000

200

-

111

0,49/

0,30

10,6/

6,6

5,4/

3,9

Соседние файлы в папке ТЗА