Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.02.2017
Размер:
819.71 Кб
Скачать

1. Ранні національні релігії

Ранні національні (народні) релігіїрелігійні вірування, витворені в лоні ранніх етносів, які засвідчили перехід від родоплемінного до громадянського суспільства, об’єктом поклоніння яких були боги.

До них зараховують релігії, що природно сформувалися в лоні ранніх цивілізацій, етносів у процесі розвитку їх уявлень про природний і надприродний світи і сили, що ними управляють. Ранні національні релігії ще не фіксували своїх родоначальників, здебільшого вони не мають письмових джерел, аргументів і втілені в міфі. Міфологічність – їх основна риса.

Релігія Стародавнього Єгипту в своїй основі виникла у III тисячолітті до н.е. і проіснувала до середини І тисячоліття н.е.

Олімпійська релігія в основі своїй склалась у стародавніх греків у VIV ст. до н. є.. Багато в чому цю релігію запозичували римляни, починаючи з III ст. до н. є.

Релігія Стародавнього Риму

Брахманізм — релігія стародавньої Індії, що розвинулася з ведизму та домінувала в період приблизно з 500 року до н. е. до 200 року н. е. Назва релігії походить як від домінуючоюї позиції варни священиків — брахманів, так і від значення Брахми в якості верховної сили.

1. Пізні національні релігії

Пізні національні (етнодержавні) релігії. Сформувалися вони на основі ранніх національних релігій у процесі становлення національних держав, засвідчивши якісно новий етап розвитку суспільства.

Пізні національні (етнодержавні) релігії етнорелігійні комплекси, які сформувалися в лоні певного народу, діють у межах конкретної держави, тобто серед державних народів.

Індуїзм

Релігію сповідує переважна більшість (понад 80%) населення сучасної Індії. Загальна чисельність прихильників індуїзму наближається до 1 млрд. Своїм корінням індуїзм сягає у II—І тисячоліття до н. є. Основні священні тексти — це чотири Веди, з яких головною є Ріґведа (Веда Гімнів).

Конфуціанство

Китайське релігійне і соціально-політичне вчення про принципи справедливого і гармонійного управління державою та відносини між людьми. Засновником конфуціанства став Конфуцій (551-479 рр. до н.е.).

Основний священний текст конфуціанства — «Лунь-юй», тобто «Бесіди та висловлювання» Конфуція, які записали його учні (VI-V ст. до н.е.).

Даосизм

Національна релігія давнього і середньовічного Китаю. Нарівні з конфуціанством і буддизмом, запозиченим з Індії, він входить до так званої «тріади вчень», які являють собою підвалини всієї духовної культури Китаю протягом більшої частини його історії.

Засновником даосизму є мислитель Лао-цзи (VI—V ст. до н.е.).

Синтоїзм

Традиційна релігія японців, яка зараз співіснує в Японії з буддизмом, конфуціанством та християнством. Син-то (букв. - шлях богів) бере початок у VI-VIII ст. н. е.

  • Національні релігії сформувались у надрах родоплемінних та еволюціонували в період становлення і розвитку класового суспільства, відображаючи процес формування народностей, а згодом націй. Послідовниками національних релігій є в основному представники даного етносу, хоч особи інших етносів також можуть бути за визначених умов прихильниками даної релігії.

  • У своїй еволюції національні релігії проминули ряд етапів: від ранніх національних релігій, що сформувалися за рабовласницького ладу, до пізніх національних релігій, які склались у період існування народностей та зародження націй. Ранні національні релігії мали обмежений вплив на населення, позаяк до виконання культу не допускалися раби і частина бідноти. Термін їх існування був досить коротким; із падінням рабовласницьких суспільств вони перестали функціонувати, хоча їхні цінності потім перейшли у пізні національні релігії. Раннім національним релігіям властивий політеїзм.

  • Пізні національні релігії формувалися в епоху переходу від рабовласницького до феодального ладу, занепаду окремих національних держав чи повного їх зникнення. На них відбивалися не тільки зміни соціального характеру, а й виникнення нових народностей, на основі яких згодом формувались окремі нації. За широкої асиміляції народностей пізні національні релігії набували вагомішої мотивації. Їм властива більша живучість, окремі з них існують у межах етносу і зараз. Окрім політеїстичних релігій, виникали монотеїстичні національні релігії.

ЛЕКЦІЯ 3.

СВІТОВІ РЕЛІГІЙНІ СИСТЕМИ