Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikh_m.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.03.2017
Размер:
36.47 Кб
Скачать

35. Фізичний та психофізіологічний розвиток.

Статеве дозрівання у підлітків відбувається внаслідок ендокринних змін в організмі. В хлопчиків його початок припадає приблизно на 13 років, а закінчення - на 15-17р.; в дівчаток бурхливий фізичний та фізіологічний розвиток розпочинається і закінчується на 2 роки раніше. Нерівномірність фізичного розвитку призводить до непропорційності тіла. Тому досить часто підлітки почувають себе незграбними. З’являються також і вторинні статеві ознаки - зовнішні прояви статевого дозрівання.

Швидкий розвиток (фізичний та фізіологічний) виступає чинником ускладнення функціонування інших внутрішніх органів, зокрема - серця, легенів та головного мозку. Внаслідок змін у кровопостачанні судин головного мозку відбуваються швидкі зміни фізичного стану дитини, водночас і настрою. Емоційна нестабільність підлітків посилює і сексуальне відчуття у більшості хлопчиків; у більшості дівчаток сексуальне відчуття є незначним і пов’язуються із задоволенням потреб в підтримці, прихильності, симпатії, коханні, самоповазі.

36. Розвиток пізнавальних процесів в підлітковому віці.

Операції у підлітків стають формально-логічними, а мислення переходить до форми абстрактного мислення. Абстрактне мислення вимагає здатності висувати гіпотези, перевіряти їх та оцінювати. У підлітків зростає здатність планувати і передбачувати події та формується вміння роздумувати про думки. Пізнавальні процеси підлітків характеризуються довільністю і високим рівнем інтелектуалізації. Зростає обсяг і стійкість, з’являється специфічна вибірковість. Зростають можливості концентрації уваги не лише на реальних, але й уявних об’єктах. Вдосконалюється вміння розподіляти та переключати увагу. Увага стає більш контрольованою. Формується смислова логічна пам’ять. Розвиток теоретичного мислення сприяє розвитку репродуктивної та творчої уяви.

37.Становлення особистості підлітка.

Підлітковий вік є періодом психологічного росту дитини. Відбувається важливі зміни в самосвідомості - відчуття дорослості (самостійність). Відстоюючи власну самостійність підліток обмежує контроль з боку дорослих і нерідко конфліктує з ними. Окрім потреби в емансипації, підліток прагне до спілкування з ровесниками. Особливістю особистості дитини є нестабільність, що є чинником появи суперечливих бажань та вчинків (намагаються бути схожим на ровесників, водночас виділятись; прагнуть заслуговувати на повагу і водночас, вихваляються недоліками, вимагають вірності і часто змінюють друзів).

Інтенсивний інтелектуальний розвиток сприяє появі самоаналізу, що в свою чергу виступає джерелом для появи самовиховання.

Під впливом виділених вище особистісних протиріч складаються нестабільно, постійно змінні “Я-образи”, що до закінчення підліткового віку стають стабільними, утворюючи “Я-концепцію”, як одне з основних новоутворень підліткового віку.

38. Інтимно-особистісне спілкування та його вплив на становлення особистості дитини.

Спілкування з однолітками тепер становить надзвичайно важливу сферу життя підлітків. Найбільш змістовним є спілкування у дружніх стосунках. Підліток прагне знайти близького та вірного друга, схожого на нього самого. Друг повинен зрозуміти, вміти вислухати і поспівчувати. Він може допомогти зрозуміти власне “Я”, подолати невпевненість, тривожність, відчути себе особистістю.

Проте коло спілкування підлітків не обмежується друзями. У підлітки з’являється багато знайомих, утворюються неформальні групи або компанії Одним із чинників утворення таких груп є захоплення, що властиві підліткам На думку зарубіжних психологів приблизно 80% тінейджерів входять до яких-небудь груп. Решта 20% знаходяться в “ізоляції” або вимушено, або и добровільно.