Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otkrytye_voprosyбх.docx
Скачиваний:
165
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
37.78 Кб
Скачать

Диф. Діагностика паренхіматозної і мех. Жовтяниці

Механічна жовтяниця виникає при непрохідності печінкової і загальної жовчної протоків, коли існують механічні перепони для відтоку жовчі в кишечник (камінці, гельмінти, пухлини, стискання жовчних капілярів сполучною тканиною при цирозі). При цьому розташовані вище протоків жовчні шляхи переповнюються жовчю, яка спершу потрапляє у лімфатичне, а потім і в кров'яне русло. У сироватці крові збільшується

концентрація прямого (проведеного через печінку, кон 'югованого) білірубіну, що супроводжується добре вираженою жовтяницею. Прямий білірубін, на відміну від непроведеного, проникає в сечу, змінюючи її колір від світло-жовтого до коричневозеленого. Тому механічна жовтяниця зветься ще білірубіновою.

Паренхіматозна жовтяниця виникає в результаті порушення поглинання білірубіну в гепатоцитах, кон'югації його з глюкуроновою кислотою і виділення у просвіт жовчних канальців при ураженні печінки (гепатит, гепатоз, цироз). У сироватці крові підвищується вміст непроведеного через печінку (вільного) і проведеного (зв'язаного) білірубіну.

Концентрація вільного білірубіну зростає внаслідок порушення здатності уражених гепатоцитів поглинати і кон'югувати білірубін, а зв'язаного - через те, що енергетичні можливості гепатоцитів недостатні для виведення білірубіну в жовчні канальці. Тому зв'язаний із глюкуроновою кислотою білірубін проникає в кров'яне русло, а потім - у сечу.

При цьому знижується здатність печінки перетворювати уробіліноген, який також виділяється із сечею, тому паренхіматозну жовтяницю називають ще білірубіноуробіліновою

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных