Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нєрух відповіді 2017.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.06.2017
Размер:
97.34 Кб
Скачать

1. Що таке журналістика?

ЖУРНАЛІСТИКА – слово багатозначне. Якщо говорити про поняття “журналістика” в широкому значенні– то це синтез ряду термінів, таких як: “засоби масової інформації”, “засоби масової комунікації”, “засоби масової пропаганди”, “засоби масового спілкування” (“мас медіа”) та ін. Причому, центральне місце

уцій структурі посідає поняття “масова інформація”.

-формагромадської та літературної діяльності по збиранню, обробці та поширенню інформації через канали масової комунікації, під якими розуміються перш за все преса, радіомовлення, телебачення, інформаційні агенства, кіно, фото;

-періодичнівидання в цілому;-науковадисципліна, що вивчає різноманітні проблеми даного фаху;-професіяжурналіста.

Сам термін “журналістика” походить від французького “le gournal” - щоденник, газета..

Отож, журналістику ми з Вами будемо розуміти і як науку, і як мистецтво, і як форму масовоінформаційної діяльності значної кількості людей і на виробництві, і в політиці, і в науці, і в культурі.

2. Значення терміну «газета»

Слово “газета” походить від найменування срібної венеціанської монети чеканки 1538 р. За таку ціну жителі Венеціанської республіки могли прибати рукописний аркуш неперіодичних новин.

Газета - основний вид періодичного видання, що виходить через невеликі проміжки часу, яке містить офіційні матеріали, оперативну інформацію та статті з актуальних суспільно-політичних, наукових, виробничих та інших питань, а також літературні твори та рекламу. Традиційно газетне видання випускається у вигляді одного або декількох аркушів друкованого матеріалу визначеного формату, видавничо пристосоване до певної специфіки. Обсяг газети може складати від 2 до 100 і більше сторінок.

3. Коли з’явилися перші газети?

 

Про точну дату народження надрукованої газети існують різні думки. Одні історики ведуть її родослівну від щорічників “Авізо” та “Реляціон”, що з”явилися в Німеччині в 1609.р. Інші - від бельгійської газети “Ньюве Тийдег”(1605р.), треті - від французької “Ля газетт” (1631р.), четверті відносять витоки газетної справи до 1590 р., коли в Лейпцізі почав друкуватися щоденний аркуш “новини, що надійшли”.

Перша російська газета “Вєдомості” була заснована Петром 1 у 1702р. Перша газета українською мовою видавалася у Львові в 1848-1857рр.і називалася “Зоря Галицька”.

4. Період журналістики реформації.

16 ст. Світ старіючого феодалізму роздирали релігійні міжусобиці. Але в основі кривавих зіткнень з приводу релігійних догм лежали абсолютно земні причини. Рух за реформацію релігії розбудив політичну активність широких народних мас. Хвиля грізних подій, надій, розчарувань відображалася у народних “піснях-хроніках”, оповіданнях, листівках, які передруковувалася у величезній кількості .”Літаючі листівки” стали оперативною хронікою, видавалися в Цюріху, Страсбурзі, Дрездені, та інш. Їх читали вголос неписьменним, роздавали безкоштовно і массово продавали на ринках. У 1521р. відомий діяч католицької церкви Кохлеус писав із Франкфурта до Риму папі Олександру, що під час осінньої ярмарки книжковий ринок був переповнений антипапістськими листівками. У науковій літературі це явище називають журналістикою Реформації. Усі ознаки сучасної служби новинтут перед нами: актуальність, масовість, тиражність.