Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нєрух відповіді 2017.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.06.2017
Размер:
97.34 Кб
Скачать

19. Тема і факт. Визрівання концепції-гіпотези

Призначення фактів у журналістському творі багатофункціональне: вони можуть стати основою інформаційного повідомлення; можуть виступати в якості аргументів і науково обґрунтованих доказів.

Але без теми починати працювати над матеріалом протипоказано: факт, як і задум, всього лиш привід для виступу в газеті.

З грецької «тема» - це «те, що покладено в основу».  вибір теми завжди диктується потребами аудиторії або подіями, які вимагають втручання журналістів і містять інформаційний привід, тобто потреба в оприлюдненні. Повідомлення про такі події повинні викликати зміни в знаннях, досвіді і навіть поглядах і поведінці аудиторії. На вибір теми також впливає концепція видання, редакційний план роботи. Персональні спостереження. Смаки і переваги самого журналіста.

Концепція – загальний задум журналіста, його система поглядів на ті чи інші явища або ж спосіб розгляду і розуміння їх.  Якщо тема - це сума думок, що виражають ставлення автора до відібраного для дослідження явища, то концепція-та ж сума думок, але приведених у систему – модель майбутнього твору.

Отже, концепція дає можливість газетяру іти до свого героя з думкою, і, звичайно, за думкою. Концепція, або навіть різні її варіанти, роблять автора зрячим, здатним передбачити подробиці, деталі, факти, вислови, потрібні для написання твору.

20. Методи журналістської творчості.Метод інтерв’ю, спостереження, вивчення документів.

Інтерв'ю є головним методом отримання журналістом фактів, сутність якого полягає в здобутті новин і повідомлень завдяки усному спілкуванню суб'єкта (кореспондента) з об'єктом (політичним діячем, науковцем, спортсменом, артистом тощо).

Цей метод дає від 80 до 90 відсотків потрібної журналістові інформації. У цьому ракурсі вся журналістська робота — суцільне інтерв'ю.

Професійний журналіст мусить бути гарним комунікатором, адже його діяльність складається з розмов із людьми й описування (або викладу) почутого.До проблем творчості, майстерності журналіста входить не лише безпосереднє створення тексту, але й мистецтво збирати матеріал для нього, тобто мистецтво спілкування.

Вивчення документів Журналіст звертається до документів як джерел фактів та ідей, думок, оцінок, подробиць тощо. Документи можуть служити самостійним джерелом інформації для журналіста, засобом перевірки даних, зібраних з допомогою інших методів, служити способом попереднього знайомства із ситуацією, проблемою, виступати як метод збору матеріалу в сукупностізіншими методами.

Робота над документами передбачає їх класифікацію, встановлення достовірності наявних у них відомостей, логічний аналіз самих термінів, тощо.

Спостереження — пасивний метод збирання інформації. Сут­ність його полягає в тому, щоб, дивлячись, помічати кого- чи що-не-будь, звертати увагу на когось, щось.

Кожен журналіст мусить бути пильним, уважним до деталей спо­стерігачем. У багатьох випадках спостереження є початковим етапом підготовки матеріалу, є поштовхом, який народжує потім обширнии за-дум статті чи нарису, призводить до журналістського розслідування. 

Журналіст—це щоденний, вічний Спостерігач. Журналістика знає такі типи спостережень, як відкрите і прихо­ване, включене і невключене.