Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Токсикология_модуль с мудла

.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
173.36 Кб
Скачать

Question18

Балів: 4

Патогенез при отруєнні алкалоїдами ефедри хвощової

Виберіть одну правильну відповідь

a. у малих дозах збуджує, а у великих блокує нікотинорецептори центральних міжнейронних синапсів, вегетативних гангліїв, мозкового шару наднирників і каротидних клубочків. Порушує регулюючу функцію центральної і периферичної нервової системи. Тому використовується як високоефективний інсектицид для захисту рослин. Виражена тератогенна дія

b. порушення центральної і симпатичної нервової системи. Після нетривалого періоду стимуляції життєвих функцій настає більш тривалий період їхнього гальмування унаслідок виснаження запасів медіатора адренергічних синапсів

c. вплив на центральну і периферичну нервову систему, короткочасне порушення її діяльності з наступним паралічем центрів, у тому числі дихання і холінорецепторів рухових нервів. Гепатотоксична і фотосенсибилизуюча дія. У корів і телиць кетоз. При хронічному отруєнні ураження печінки.

d. Вибіркова дія на центральну нервову систем. В одних видів тварин (велика рогата худоба) вони викликають сильне збудження, в інших (коні, вівці) - пригнічення

Question19

Балів: 4

Лікування тварин при отруєнні люпином

Виберіть одну правильну відповідь

a. Промивають шлунок 0,1%-им розчином калію перманганату з наступним призначенням активованого вугілля, сольових проносних, а також таніну. Для нормалізації м'язового тонусу показане п/ш введення 0,1%-ого розчину прозерину. При ослабленні серцевої діяльності і дихання призначають в/в розчин глюкози, п/ш кофеїн-бензоат натрію, коразол, ефедрину гідрохлорид, адреналіну гідрохлорид.

b. Промивання шлунка 0,1%-им розчином калію перманганату, введення активованого вугілля і сольових проносних. Для стимуляції дихання і серцевої діяльності призначають кофеїн-бензоат натрію, можна цититон чи лобеліну гідрохлорид. Тварин поміщають у захищене від сонячних променів місце.

c. розчини оцтової чи соляної кислот внутрішньо. Як проносне - рицинова олія. Для поліпшення серцевої діяльності і дихання п/ш кофеїн-бензоат натрію, в/в глюкозу і 30%-ий розчин натрію тіосульфату.

d. Як функціональний антидот п/ш р-н прозерину 0,02-0,05г великим тваринам. Промивають шлунок 0,5%-им розчином таніну чи вводять через зонд активоване вугілля з наступним промиванням 0,1%-им розчином калію перманганату, після чого призначають сольові проносні. Для підтримки серцевої діяльності і дихання призначають в/в глюкозу, п/ш кофеїн-бензоат натрію, кордіамін, ефедрина гідрохлорид. У початковий період сильного збудження показані заспокійливі наркотичні засоби (хлоралгідрат).

Question20

Балів: 4

Лікування тварин при отруєнні карбамідом

Виберіть одну правильну відповідь

a. введення в рубець органічних кислот (1%-ого розчину оцетової кислоти в дозі 1-2 л, пропіонової, лимонної, глутамінової кислот), для зміни реакції вмістимого в кислу сторону; Зв'язування аміаку в тканинах 10%-им розчином натрію глутамату (до 100 мл), 5%-им р-ом трьохзаміщенного натрію цитрату (до 150 мл) і 40%-ого р-ну глюкози (до 200мл). В рубець ввести 5-10%-ий водний розчин формаліну з розрахунку 30 мл офіцинального препарату на 100кг маси тварини. Длязняття судом в/в вводять 10%-ий р-н магнію сульфату (50-150 мл) чи 10%-ий р-н хлоралгідрату (до 100мл). Зневодненню організму легко запобігти введенням всередину до 20л теплої води. Стимулятори дихання і серцевої діяльності.

b. Лікування симптоматичне. Насамперед, необхідно звільнити травний канал від вмістимого шляхом призначення блювотних засобів свиням, румінаторних і проносних — жуйним тваринам, проносних — тваринам інших видів. Потім показане введення усередину обволікаючих, в'яжучих і дезінфікуючих засобів з метою більш швидкого відновлення функції травного каналу, що знаходиться в стані катарально-геморрагічного запалення. При ослабленні дихання і серцевої діяльності призначають збудливі і тонізуючі засоби.

c. Насичення організму водою, нормалізація функції нервової системи,підтримка серцевої діяльності і дихання. Перше досягається як можна більш швидким забезпеченням тварин водою, а якщо вони вже не п'ють - і глибокими клізмами. Специфічним антидотом є 10 %-ий р-н кальцію хлориду, який вводять великим тваринам в/в, а 5 %-ий розчин на 1 %-ому розчині желатини дрібним тваринам в/м чи п/ш з розрахунку 1-2 мл на 1 кг маси. При ослабленні серцевої діяльності і дихання призначають кофеїн-бензоат натрію, кордіамін і інші стимулюючі засоби.

d. 5%-ий водний р-н аскорбінової кислоти в/в в дозі 0,1мл/кг маси тіла; 1%-ий розчин її на 40%-ому розчині глюкози в/в в дозі 0,1мл/кг маси тіла; 30%-ий водний р-н натрію тіосульфат в/в в дозах: свиням – 1-20мл, телятам - 30мл, дорослій великій рогатій худобі до 100мл. Специфічним антидотом є метиленовий синій який вводять в/в у формі 1%-ого р-ну по 0,5-1 мл/кг маси тіла; «Хромосмон» - 1%-ийр-н метиленового синього на 25%-й глюкозі; 5%-ий р-н унітіол 60 мг/кг маси тіла. При хронічному отруєнні великої рогатої худоби в раціон тварин необхідно включати препарати магнію (магнію окис - до 20г чи магнію сульфат - до 50г) і фосфорно-кальцієві мінеральні добавки, а також вітамін А і корми, багаті каротином.

Question21

Балів: 3

Cоланін це

Виберіть одну правильну відповідь

a. кристалічна речовина червоного кольору, що добре розчиняється в органічних розчинниках і практично не розчиняється у воді

b. Органічна речовина, що широко використовується в техніці і як проносний лікарський засіб

c. глікоалкалоїд

d. Цінна технічна культура, з насіння якої одержують олію, що широко використовується в техніці і як проносний лікарський засіб

Question22

Балів: 4

Патогенез при отруєнні алкалоїдами аконіту

Виберіть одну правильну відповідь

a. легко всмоктуються незалежно від шляху надходження, викликають спочатку збудження, а потім пригнічення холінорецепторіов. Крім блокади Н-холінореактивних систем скелетних м’язів, алкалоїди володіють гангліоблокуючою дією.

b. М-холінолітична дія, яка обумовлює параліч парасимпатичної нервової системи, що приводить до різкого порушення функції травного каналу, серцево-судинної системи й органів зору.

c. Виражена подразнююча дія на шкіру і слизові оболонки. Після короткочасного збудження настає стійкий параліч центральної і периферичної нервової системи. Порушення провідності серця, розширення дрібних артерій і спазм дрібних вен, але кров'яний тиск знижується.

d. Після всмоктування викликає параліч центральної та переферичної нервової системи, володіє нікотино- і курареподібною дією. При цьому настає різкий розлад функції дихання.

Question23

Балів: 3

Гриби роду Fusarium продукують токсини

Виберіть одну правильну відповідь

a. Афлатоксини, веррукарин, роридин і макроциклічні трихотеценові мікотоксини.

b. Афлатоксини, диацетоксискірпенол, ніваленол, деоксинівапенол

c. Т-2-токсин, диацетоксискірпенол, ніваленол, деоксинівапенол

d. стахіботріотоксини чи сатратоксини, веррукарин, роридин і макроциклічні трихотеценові мікотоксини.

Question24

Балів: 3

Перша ступінь токсичності при визначення загальної токсичності кормів

Виберіть одну правильну відповідь

a. Почервоніння, сильно виражений набряк, який виступає над поверхнею шкіри. Глибокий сухий некроз та виразки, які не загоюються тривалий час. Різко токсичний корм.

b. Почервоніння, підвищена чутливість шкіри, наявність лусочок. Симптоми зникають через 1-2 дні після нанесення екстракту

c. Почервоніння, болючість, незначне потовщення шкіри, висипи у вигляді міхурців жовтого кольору (рідко). Пізніше на місці міхурців утворюються кірочки з сухого ексудату, наявність лусочок. Малотоксичний корм

d. Сильне потовщення та складчатість шкіри, болючість, утворення міхурців по всій обробленій поверхні. Пізніше розвивається сухий некроз та інколи виразки. Токсичний корм

Question25

Балів: 4

Лікування тварин при отруєнні алкалоїдами болиголова

Виберіть одну правильну відповідь

a. розчини оцтової чи соляної кислот внутрішньо. Як проносне - рицинова олія. Для поліпшення серцевої діяльності і дихання п/ш кофеїн-бензоат натрію, в/в глюкозу і 30%-ий розчин натрію тіосульфату.

b. Як функціональний антидот п/ш р-н прозерину 0,02-0,05г великим тваринам. Промивають шлунок 0,5%-им розчином таніну чи вводять через зонд активоване вугілля з наступним промиванням 0,1%-им розчином калію перманганату, після чого призначають сольові проносні. Для підтримки серцевої діяльності і дихання призначають в/в глюкозу, п/ш кофеїн-бензоат натрію, кордіамін, ефедрина гідрохлорид. У початковий період сильного збудження показані заспокійливі наркотичні засоби (хлоралгідрат).

c. Промивають шлунок 0,1%-им розчином калію перманганату з наступним призначенням активованого вугілля, сольових проносних, а також таніну. Для нормалізації м'язового тонусу показане п/ш введення 0,1%-ого розчину прозерину. При ослабленні серцевої діяльності і дихання призначають в/в розчин глюкози, п/ш кофеїн-бензоат натрію, коразол, ефедрину гідрохлорид, адреналіну гідрохлорид.

d. Промивання шлунка 0,1%-им розчином калію перманганату, введення активованого вугілля і сольових проносних. Для стимуляції дихання і серцевої діяльності призначають кофеїн-бензоат натрію, можна цититон чи лобеліну гідрохлорид. Тварин поміщають у захищене від сонячних променів місце.

Question26

Балів: 3

Лікування тварин при отруєнні соланіном

Виберіть одну правильну відповідь

a. введення всередину 0,1%-ого розчину калію перманганату або 0,5%-ого розчину перекису водню з наступним призначенням проносних, пом'якшуючих і в'яжучих засобів. Сприяє видужанню в/в введення 40%-ого розчину глюкози, 10%-ого розчину кальцію хлориду; при ослабленні серцевої діяльності і дихання - підшкірно кофеїн-бензоат натрію.

b. Лікування симптоматичне. Насамперед, необхідно звільнити травний канал від вмістимого шляхом призначення блювотних засобів свиням, румінаторних і проносних — жуйним тваринам, проносних — тваринам інших видів. Потім показане введення усередину обволікаючих, в'яжучих і дезінфікуючих засобів з метою більш швидкого відновлення функції травного каналу, що знаходиться в стані катарально-геморрагічного запалення. При ослабленні дихання і серцевої діяльності призначають збудливі і тонізуючі засоби.

c. Специфічні антидоти - сульфати натрію або магнію, 1%-ими розчинами яких спочатку промивають шлунок, потім уводять їх всередину в проносних дозах з великою кількістю води. Потім внутрішньо 5-10%-ий розчин натрію сульфату. З метою більш швидкого видужання показані слизові речовини і свіжовидоєне молоко.

d. Показане також промивання шлунка (рубця) 0,1%-ним розчином калію чи перманганату суспензією активованого вугілля, після чого бажано призначити в'язкі, потім обволікаючі засоби. Для стимуляції серцевої діяльності і подиху призначають підшкірно кофеїн-бензоат натрію чи кордіамін, внутрівенно розчин глюкози на ізотонічному чи гіпертонічному розчині натрію хлориду. Ураження шкіри і слизових оболонок лікують за всіма правилами хірургічної практики

Question27

Балів: 3

Рицина - Ricinus communis

Виберіть одну правильну відповідь

a. кристалічна речовина червоного кольору, що добре розчиняється в органічних розчинниках і практично не розчиняється у воді

b. кристалічна речовина лимонно-жовтого кольору, що добре розчиняється в органічних розчинниках і практично не розчиняється у воді

c. Цінна технічна культура, з насіння якої одержують олію, що широко використовується в техніці і як проносний лікарський засіб

d. Цінна технічна культура, що широко використовується в техніці і як проносний лікарський засіб

Question28

Балів: 3

Групове виявлення алкалоїдів за допомогою реактиву Шейблера (його склад)

Виберіть одну правильну відповідь

a. (фосфорновольфрамова кислота): фосфорновольфрамовокислого натрію 10 г і 7 г фосфорнокислого натрію розчиняють у 50 мл дистильованої води і підкислюють азотною кислотою. При наявності алкалоїдів реактив осаджує їх у вигляді білого аморфного осаду

b. 0,01 ванадату амонію розчиняють в 2 мл концентрованої сірчаної кислоти перед проведенням реакції (реактив придатний в день проведення дослідів). При наявності алкалоїдів утворює осад

c. (К2НgІ4): 1,35 сулеми (HgCl2) розчиняють в концентрованому розчині калію йодиду (5 г калію йодиду в 5 мл дистильованої води) і доводять водою до 100 мл. При наявності алкалоїдів, утворюється білий чи жовтуватий осад

d. 0,1 г молібдату амонію або натрію розчиняють в 10 мл концентрованої сірчаної кислоти перед проведенням реакції (реактив придатний лише в день дослідження). При наявності алкалоїдів утворює осад

Question29

Балів: 3

У нашій країні дозволені до застосування комбіновані чи повні азотні мінеральні добрива.

Виберіть одну правильну відповідь

a. аміак рідкий (безводний), аміак водяний, амоній хлористий і сірчано-кислий.

b. аммофос, аммофоска, нітроаммофоска й ін

c. карбамід (сечовина), кальцію ціанамід

d. аміачна й аміачно-вапняна селітра, амонію нітрат сірчано-кислий.

Question30

Балів: 3

Синтетичні небілкові сполуки у годівлі тварин

Виберіть одну правильну відповідь

a. тіллам, тіобенкарб, тріаллат, ялан

b. ацилат, бетанал, ІФК. хлор-іфк

c. карбатіон, цирам, цинеб

d. сечовина, диаммоній фосфат, амонію сульфат, біурет, діциандіамід