Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пз к курсачу коза.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.10.2017
Размер:
8.52 Mб
Скачать

1) Інсоляційний режим:

Під цим поняттям розуміють попадання прямої та радіаційної кількості сонячних променів на територію ділянки.

Для підтримання інсоляційних норм потрібно передбачити наступні заходи:

  • прорідження крони деревостою;

  • покращення архітектурно-планувальної структури забудови;

  • висадження групових дерев;

  • орієнтація на відкриті простори;

  • сонація території (вирубка сухих гілок).[6]

2) Повітряний басейн

Об'єм викидів, які забруднюють атмосферу, в Донецькій області вдвічі більший, ніж у Дніпропетровській, в 3,5 разу — ніж у Луганській, в 7 разів — ніж у Запорізькій і в 12,1 — ніж у Харківській областях. Щорічно в області стаціонарними джерелами викидається близько 1,6 млн т небезпечних речовин (більше 38% від загальних викидів по Україні). В цілому по області викиди у розрахунку на квадратний кілометр території становлять 61,8 т. У розрахунку на одну особу області викиди шкідливих речовин від стаціонарних джерел склали 352,5 кг на рік. У багатьох промислових містах та сільських районах рівень викидів на одного мешканця перевищує середньообласний у декілька разів. У 2009 році за даними Держкомстату про кількість шкідливих викидів перше місце в Україні також утримувала Донецька область з результатом у 1,5 мільйона тонн, з яких 1,3 мільйона тонн забезпечили стаціонарні джерела. Така ситуація спричинена активним функціонуванням промислового комплексу по видобутку вугілля, виплавці металу та інтенсивній роботі ТЕС. Також свій внесок у забруднення повітряного басейну вносить міський транспорт оскільки донеччина є одним із найбільш населених регіонів.

Забруднення повітряного басейну міст безпосередньо впливає на прискорення процесів старіння і відмирання міських та приміських насаджень. Високе забруднення повітря в Донецькій області частково компенсуються достатком зелених насаджень і квітників. Під зеленими насадженнями зайнято більше половини загальної площі, але останнім часом їх кількість катастрофічно скорочується.[7] Для покращення повітряних умов в проектному місті даний парк має велику кількість зелених насаджень, які очищують атмосферне повітря.

3) Шумове забруднення

Допустимий рівень шуму на території міста становить 70 децибел. Джерелами шуму є автомобілі, рейкові транспортні засоби, промислові споруди та аеродроми. Тому при наявності хоча б одного із цих джред необхідно влаштувати захисні смуги зелених насаджень. По перимерту парка запроектовано рядові посадки тополь які добре захищають відвідувачів від шумового забруднення створюючи певну ізоляцію від міського середовища.

ВИСНОВКИ

В даній курсовій роботі запроектовано спортивний парк площею 12,05 га. Незначна площа парку поєднує в собі спортивні та розважальні споруди. Парк може слугувати як місцем для занять спорту так і простором для відпочинку. Запроектований парк покращить архітектурну композицію міста або навіть стане його візитівкою. Раціональне розміщення парку забезпечує зручність доступу до нього оскільки даний парк розміщується на межі центру міста та житлової зони

АНОТАЦІЯ

Даний курсовий проект на тему проектування спортивного парку. Територія для будівництва парку знаходиться в місті в донецькій області на межі житлового масиву та центру міста. Під час проектуванні даного проекту врахована низка факторів що впливають на формування структурних елементів парку, його комфортність та відвідуваність. Під час проектування парку попередньо створюється ескіз із чітким зображенням необхідних зон. Розраховується перспективна кількість відвідувачів, необхідне число спортивних споруд та об’єктів озеленення. Для безпеки відвідувачів встановлено систему освітлення доріжок та споруд. Системи автоматичного поливу що підключені до центральних міських мереж водопостачання дозволяють створити потрібний режим вологості для усіх видів рослин в парку.

This course project on designing a sports park. The area for construction of the park is located in the Donetsk region on the border of the residential area and the city center. During the design of the project included a number of factors influencing the structural elements of the park, its comfort and attendance. In the design of the park previously created a sketch with a clear picture of the necessary areas. Calculated promising number of visitors, the required number of sports facilities and objects of gardening. For safety rating system established lighting paths and structures. Automatic watering system connected to the central city water supply can create a profile of humidity for all kinds of plants in the park.

ВСТУП

Спортивний парк- це новий вид парку, де початкова роль відведена фізкультурі та спорту, активному відпочинку, він призначений для масового оздоровлення, фізичного розвитку і виховання сучасної людини. Спортивні парки можуть бути спеціалізованими, що використовуються для занять одним видом спорту, для занять певної вікової групи або відмінними по функціональному призначенню (тренувальні, демонстраційні, лікувальної фізкультури), і комплексними багатофункціональними, призначеними для тренувань і змагань спортсменів по найрізноманітніших видах спорту, що використовуються для активного відпочинку, оздоровчих занять і спортивних розваг відвідувачів.[1] Мета розроблення проекту- надання пропозицій щодо раціонального зонування території, забезпечення органічного злиття спортивних споруд з природними елементами та створення комплексного благоустрою. Курсова робота виконувалася у відповідності до завдання згідно з яким була надана територія не межі житлового масиву та центру міста. Дана ділянка території є найбільш комфортною як для щоденного користування так і для проведення міських або обласних змагань та конкурсів. Проектування спортивного парку обумовлене в прагненні жителів до здорового способу життя та покращення вуличних просторів міста. В даній роботі розглядається можливість розміщення на вказаній ділянці низки спортивних споруд та прогулянкових зон та впровадження різноманітних прийомів благоустрою.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………....5

1. Урбоекологічний та ландшафтний аналіз основних факторів, що впливають на озеленення і благоустрій об’єкту………………………..……..6

1.1 Характеристика природно-кліматичних умов та екологічних особливостей території проектування…………………………………………6

1.2 Містобудівний аналіз розміщення об’єкта………………………………...7

1.3 Ландшафтний аналіз території……………………………………………...7

2. Проектні пропозиції щодо формування архітектурно-ландшафтного комплексу набережної………………………………..……………………..…..8

2.1 Загальна планувальна композиція та ландшафтно-просторова організація території………………………………………………………………………….8

2.2 Формування насаджень……………………………………………………..8

2.3 Освітлення території……………………………………………………….23

2.4 Благоустрій території…………………………………………………...….24

2.5 Агротехнічні засоби……………………………………………………......25

2.6 Захист рослин…………………………………………………………….....25

3. Екологічне обґрунтування проектних рішень…………………………..…29

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….....31

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………...32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Спортивний парк [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL:https://uk.wikipedia.org/wiki/спортивнийпарк

  2. Белочкина Ю. В. Ландшафтный дизайн. Фолио 316 сторінок

  3. Зелені насадження. ДБН Б.2.2-5:2011. Благоустрій територій [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL:

http://dbn.at.ua/publ/zeleni_nasadzhennja/1-1-0-356

  1. Агротехнічні засоби[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://techtrend.com.ua/index.php?newsid=9132

  2. Види зелених насаджень [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://pidruchniki.com/1718040155716

  3. Освітлення території [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://lampochki.org.ua/

  4. Екологія Донецької області [Електронний ресурс]. – Режим доступу:https://uk.wikipedia.org/wiki/Донецька_область

____________Вінницький національний технічний університет_____

(повне найменування вищого навчального закладу)

___________________Кафедра містобудування та архітектури_____________

(повна назва кафедри, циклової комісії)