Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
20.11.2017
Размер:
18.4 Mб
Скачать

1.10 Економічна частина

Щільність житлового фонду кварталу визначається за формулою:

δжф= Sжф / Sкв, (1.2)

де Sжф – загальна площа житлового фонду, м2 заг. пл.;

Sкв – площа кварталу, га.

δжф = 32430 / 5,4795 = 5918,4 м2 заг.пл./га

Щільність забудови визначається за формулою:

δз= Sз / Sкв, (1.3)

де Sз – загальна площа будівель (по першому поверху), м2;

Sкв – площа кварталу, га.

δз = 7842,84/ 5,4795 = 1431,3 м2/га

Житлова забезпеченість кварталу розраховується за формулою:

к = Sжф / N, (1.4)

де Sжф – загальна площа житлового фонду, м2 заг.пл.;

N – кількість населення, люд.

к = 32430 / 1072 = 30,2 м2 заг.пл./люд.

Резерв житлової території вираховується за формулою:

Р = Ткв - Тн, (1.5)

де Ткв – загальна площа житлової території кварталу;

Тн – нормативна величина житлової території на основі додержання установлених державними будівельними протипожежними нормами і санітарних правил, визначається за формулою:

Тн = Sз+Sпрпр∙К (1.6)

де Sз – площа забудови;

Sпр – площа проїздів;

Тпр – нормативна величина прибудинкової території;

К – кількість житлових одиниць.

Тн = 7842,84 + 14243,24 + 25 ∙ 26 = 22736,08

Отже резерв житлової території кварталу становить:

Р =54795,49– 22736.08 = 31999,41

Висновок до розділу 1

Територія об’єкту дослідження знаходиться у місті Вінниця. Квартал знаходиться в напрямку вул. Пирогова. Вулиці, що визначають межі кварталу забудови: вул. Пирогова, вул. Гоголя, вул. Л.Толстого, вул. В.Отамановського.

Досліджуваний квартал знаходиться поряд з магістральною дорогою районного значення (Пирогова) і другорядними дорогами (Гоголя, Л.Толстого, В.Отмановського), кожна з доріг має захисну смугу,що слугують прогулянковою зоною та алеями.

Проведено розрахунок шумового режиму ділянки проектування, за яким визначено, що зі сторони магістральної дороги 83 дБ, а зі сторони другорядної - 73 дБ.

Територія має пішохідну і транспортну доступність, з прилеглими районами і підприємствами обслуговування, автовокзалом.

Квартал займає 54 795 м2 ≈ 5,4975 га. На 5,49 га є 1, 2, 3, 5, поверхові житлові будинки, дана місцевість перевантажена приватною забудовою і гаражами.

Головним сусідом кварталу є сквер, який йде вздовж вул. Пирогова та парк ім.Горького, що позитивно впливає на досліджувану територію, адже ліс має:

  • клімато-покращувальні властивості (вплив на вітровій і температурний режими, сонячна радіацію, виділення кисню, поглинання вуглекислий газу, іонізацію повітря та ін.);

  • водоохоронні властивості (вплив на вологість повітря, регулювання режиму водозбору, водостоку, покращення якості води);

  • захисні ( ґрунтозахисні, шумозахисні, пило- і газозахисні).

Недоліком є неорганізована територія під гаражі, вісутність місць для автостоянок, застарілий («радянський») благоустрій та непривабливий екстер’єр будинків.

Територія забезпечена всіма необхідними інженерними мережами. Квартали має електропостачання, водопостачання та газопостачання, а також централізовану каналізацією та телефонний зв’язок.

В основному на території кварталу висаджені такі види дерев: дуб, ялина і липа, а в дворах плодово-ягідні дерева:слива, вишня, черешня, яблуня, абрикоса. Всі прибудинкові смуги висаджені квітами.

Чисельність населення кварталу складає ≈ 1 072 людини; резерв житлової території = 31999,4; щільність житлового фонду = 32430 м2 заг.пл./га; щільність забудови =1431,3 м2/га.

2 Проектні пропозиції щодо: реконструкції, консервації, відновлення, формування зелених насаджень та благоустрою території об’єкта реконструкції

2.1 Етапність виконання робіт. Функціональне зонування

Згідно проектної документації першим етапом реконструкції це підготовчі роботи. Тобто огородження території реконструкції; влаштування шляхів під’їзду техніки та розміщення її на території реконструкції; відключення від комунікацій споруд які підлягають знесенню, в даному випадку це гаражі, які мають електропостачання та всі під’їзні шляхи та проїзди які в деяких дворах мають освітлення; згідно вертикального планування здійснюється розпланування ґрунту та розробка котлованів під нові об’єкти які споруджуються.

Наступним етапом будівельно-монтажні роботи в яких передбачається спорудження та монтаж нових покриттів всіх без винятку дворів та встановлення необхідного обладнання на дитячих, спортивних майданчиках та біля входів в будинки.

В даному проекті виконане повне перепланування дворового простору. За новим проектом кожен двір оснащений достатньою кількістю місць для пакування авто, дитячі майданчики які розділені по віковим групам з лавами для відпочинку, спортивні зони з стаціонарним обладнанням для тренування різні групи м’язів, господарські майданчики (для сушіння білизни), місцями для відпочинку дорослих. Перед кожною вхідною зоною будинків влаштовані урни та лави для відпочинку, в якості озелененні в цих зонах створені клумби. Всі двори є відкритими, при цьому організовані пішохідні доріжки які сполучають кожен під’їзд та простягаються через весь квартал.

Розглянемо кожен двір окремо (рис.20). Двір номер 1 має під’їзд до кожного під’їзду, які оснащені лавами для відпочинку та урнами. В даному дворі є 23 паркувальних місць для авто, місце для відпочинку дорослих у вигляді лавок та столиків. Дитячий майданчик розділений по віковим групам та має закритий простір, який забезпечується висадкою дерев навколо нього та господарський майданчик. Також запроектоване міни футбольне поле, яке має підхідні доріжки та огороджене невеликими деревами.

Територія двору номер 2. Після завершення реконструкції цей двір має свій дитячий майданчик з лавами для відпочинку та майданчик для дорослих біля вхідної зони кожного під’їзду організована клумба та лави для відпочинку, достатня кількість місць для паркування авто (7шт).

Двір 3 до реконструкцію мав значну незадіяну площу на якій розміщувалась дуже мала кількість об’єктів благоустрою (рис. 1.6.1), після перепланування в дворі з’явилась дитяча зона з поділом за віком, автостоянка на 21 місць, господарська зона достатня для потреб кожного будинку. Дитяча зона огороджена від решти об’єктів зеленими насадженням. В даному дворі в якості зелених насаджень виступають виключно плодові дерева які виступають в якості власного саду цього двору та кущі які відділяють дитячий майданчик від господарської зони.

Територія 4 залишилась під приватну забудову. У кожного двору свій вимощений заїзд в двір, навколо якого висаджені дерева.

5-тий двір – територія школи, яка була в більшій мірі змінена. Радіус доступності її -200м, що за ДБН для загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів складає до 750м [2].

Двір 6. Після реконтрукції була знесена приватна забудова та побудований 5-ти поверховий житловий будинок. З’явилась гарна прибудинкова територія з парковкою і великими майданчиками.

Двір 7 був збагачений зеленими насадженнями, яких не вистачало та майданчиками для дітей і дорослих.

На території кварталу частково залишилась приватна забудова, адже будівлі були в гарному моральному стані.

Рисунок 20 – Схема кварталу з номерами дворів після реконструкції

Рисунок 21 – Фрагмент генплану кварталу до реконструкції

2.2 Динаміка чисельності населення, прогноз житлового будівництва

Реконструкція житлових будинків в даному кварталі присутня. Передбачається будівництво нових будинків, тому чисельність населення зміниться. Кількість жителів 1 502 люд. Пенсіонерів 27% від загальної кількості 406 люд., доросле населення 43% - 646 люд., дітей 30% - 451люд. Дітей дошкільного віку – 116люд., 7-16р. – 265люд., 16-18р. – 70люд.

2.3 Комплексний благоустрій існуючого житлового фонду, розрахунок прибудинкових територій

В кварталі відновлюються майданчики для дітей, спортивні, сміттєзбірники, автостоянки і майданчики для відпочинку населення.

Ігрові майданчики для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку розмежовуються, на квартал їх кожного по 5 штуки. З розрахунку на те, що питомий розмір на одну житлову одиницю для дитячих майданчиків складає 2м2, майданчик для господарських цілей – 0,9м2.

Загальна площа майданчиків дошкільного віку 979.14м2 , а шкільного віку – 2835,37 м2. Господарські майданчики для сушіння білизни оснащені спеціальним обладнання цього призначення, і загальна площа складає 817 м2. Спортивні зони займають площу 458.82 м2 площу. Всі місця для відпочинку дорослих представлені в вигляді лавок та столиків. Кожний під’їзд обладнується місцями для тимчасового відпочинку, встановлюються лави з урнами.

Соседние файлы в предмете Комплексная реконструкция городской застройки