Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы менеджмент.docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
21.12.2017
Размер:
454.74 Кб
Скачать

36. Поняття та основні складові організаційної структури управління

Структура управління організацією", або "організаційна структура управління" (ОСУ) - одне з ключових понять менеджменту, тісно зв'язане з метою, функціями, процесом управління, роботою менеджерів і розподілом між ними повноважень. В рамках цієї структури протікає весь управлінський процес (рух потоків інформації і прийняття управлінських рішень), в якому беруть участь менеджери всіх рівнів, категорій і професійної спеціалізації.

Ключовими складовими ОСУ є ланки, рівні та зв`язки.

До складу управлінської ланки входять як окремі працівники (керівники, службовці), так і служби або органи апарату управління, в яких зай та або інша кількість фахівців, що виконають певні функціональні обов'язки.

Управлінські зв`язки відображають траекторію взаємодії управлінських ланок та окремих працівників апарату управління.

Функціональні зв'язки пов`язані з тими або іншими функціями менеджменту. З розширенням масштабів діяльності підприємства кожен лінійний керівник не взмозі самостійно виконувати усі управлінські функції.

Рівень — це вертикальне розташування ланки щодо вищого для даної організації органа управління або посадової особи. Поділяють вищий рівень управління, середній і низовий.

37. Бюрократичні організаційні структури

Бюрократичні (механістичні) організаційні структури характеризуються високим рівнем розподілу праці, розвинутою ієрархією управління ланцюгом команд, наявністю численних правил і норм поведінки персоналу, добором кадрів за діловими та професійними якостями.

До основних типів бюрократичних ОСУ відносяться лінійна, лінійно-штабна, функціональна, лінійно-функціональна та дивізіональна організаційно-управлінські структури.

Лінійна організаційна структура являє собою систему управління:, в якій кожний підлеглий має тільки одного керівника і в кожному підрозділі виконується весь комплекс робіт, пов'язаних із його управлінням.

Лінійно-штабна організаційна структура - різновид лінійної оргструктури. Для розвантаження вищого керівництва створюється штаб, до складу якого включають фахівців із різних видів діяльності

Функціональна організаційна структура. Для виконання певних функцій управління утворюються окремі управлінські підрозділи, які передають виконавцям окремі управлінські рішення, тобто функціональний керівник в межах своєї сфери діяльності здійснює керівництво виконавцями

Лінійно-функціональна організаційна структура - комбінація лінійної та функціональної структур. Основний принцип - розмежування повноважень і відповідальності за функціями та прийняття рішень по вертикалі.

Дивізіональна організаційна структура. Перехід до цієї структури означає децентралізацію оперативних функцій управління що передаються виробничим підрозділам та централізацію загапьнокорпоративних функцій управління (фінансова діяльність, розробка стратегії, науково-технічна діяльність) на вищому рівні управління

38. Адаптивні організаційні структури

Адаптивні (органічні) організаційні структури розробляються та впроваджуються з метою забезпечення можливостей швидкого реагування на зміни зовнішнього середовища та впровадження нової наукомісткої технології.

Починаючи з 60-х років деякі організації зіткнулися з ситуацією, коли зовнішні умови їх діяльності змінювалися так швидко, проекти ставали настільки складними, а технологія розвивалася так бурхливо, що недоліки бюрократичних структур управління почали переважати над їх позитивними рисами. Тому організації почали розробляти та впроваджувати нові, більш гнучкі типи організаційних структур, засновані на цілях та припущеннях, що радикально відрізняються від покладених в основу бюрократичних структур. Однак адаптивні структури не можна в будь-якій ситуації вважати більш ефективними, ніж бюрократичні