Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен дошк пед.docx
Скачиваний:
441
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
337.6 Кб
Скачать

1.Значення свят і розваг.

Свято — день або дні, коли урочисто відзначають видатні події, знаменні дати; кілька неробочих днів поспіль з нагоди торжеств; Зазвичай ґрунтуються на ранніх язичницьких обрядах і ритуалах, у яких зображувалися, розігрувалися, інсценувалися, подавалися в театральній формі ті або інші сцени, пов'язані із ключовими, життєво важливими подіями суспільства.

У такого явища як свято дуже багата історія. Свята існували у всіх народів світу з сивої давнини. Історики часто починають розглядати історію свята з епохи Стародавньої Греції та Риму, адже в ті часи проходили святкування, ретельно підготовлені та організовані. Стародавні греки любили свята і займались ними активно, з великою віддачею. Свій вільний час вони організовували так, що він мав більш активний характер, ніж праця. Недаремно більшість давньогрецьких свят перетворювались в активні ігри та змагання, і піком таких свят стали Олімпійські ігри, що проходили в спеціально збудованому містечку Олімпії один раз на чотири роки.

Для всіх православних людей головним святом завжди була Пасха, її називали святом всіх свят, урочистістю всіх урочистостей. Великими святами православної церкви також вважались дванадцять свят протягом року, що прославляли Ісуса Христа та Божу Матір, а також п'ять, присвячених євангельським подіям.

Крім православних свят, в побуті існували ще свята сімейні, і якщо язичницькі, православні , календарні свята на протязі всієї історії зникали, змінювались на інші, то сімейні свята були присутні завжди. Їх можна визначити як організований відпочинок з приводу якоїсь визначної для всіх членів сім'ї події. 

Розваги в дитячому садку, як і різні свята завжди цікаві для малят. Це не тільки хороші виховні заходи в роботі дошкільної установи, а і свято в душі у кожної дитини. Завжди з нетерпінням малюки ждуть нової розваги, чогось загадкового та веселого,  та й ще можливості запросити своїх татусів і мам на свято чи розвагу. Такі виховні заходи мають свою специфіку та потребують попередньої підготовки педагогів та малят.

Святкові ранки

Перед всенародними святами з дітьми під час прогулянок необхідно спостерігати, як прикрашене місто, найближчі вулиці.

Виховувати у дітей почуття радості, бажання виступати на ранку, співати дитячі пісні, читати вірші, розігрувати сценки, брати участь у виконанні пісень, ігор, танців.

Відзначаючи барвисте свято новорічної ялинки, організувати веселі, кумедні виступи  дітей, ігри з казковими персонажами, танці та пісні. Залучати дітей до створення нескладних виробів, іграшок і т. п.

До дня 8 Березня вчити дітей готувати нескладні художні вироби для подарунка рідним, співробітникам дитячого садка; на святковому концерті привітати дорослих зі святом, співати пісні, танцювати, читати вірші.

Залучати дітей до активної участі в фізкультурних святах (літніх і зимових); спонукати демонструвати свої вміння в різних вправах, іграх з м'ячами та іншими посібниками; проявляти кмітливість, рішучість, кмітливість в іграх зі змаганнями.

Заохочувати участь дітей у підготовці до свят, підтримувати радісне почуття, задоволення від спільних дій, успішно виконаних завдань, прояву вольових зусиль. 

Розваги

Спонукати дітей проявляти інтерес до різних форм розваг, підготовлених дорослими (ляльковим вистав, музичним та літературним композиціям).

Підключати до дії або сприяння в розвагах типу змагань, загадок, відгадок.

Залучати до участі в спеціально організованих невеликих театралізованих виставах за ролями (драматизація в ігровій формі) і розігруванні коротких сценок театру іграшок, а також у концертах, в іграх з співом, хороводах, рухливих іграх. Відповідно до змісту розваг спонукати до використання знань, умінь і навичок, отриманих на різних заняттях; до участі в підготовці декоративного оформлення розваг.

Активно включати дітей у спільні вправи, проводячи ігри та розваги, спонукати дітей радіти їм,розважатися  на фізкультурних дозвіллях. Спонукати до святкового настрою; бажання включатися в загальні розваги в дитячому садку, ігри, атракціони, хороводи і т. п.