Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаби 3, 4, 5, 6.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.02.2018
Размер:
311.61 Кб
Скачать

Причини виникнення дцп

шаблоны joomla 3.0рокeve online

 Традиційно одними з основних причин виникнення ДЦП у медицині вважають внутрішньоутробну інфекцію, генетичні аномалії розвитку. Я ж з практики бачу, а результати лікування це підтверджують, що причина ДЦП в спазмованих напружених м'язах, та виникненні в них міофасціальних утворень. Дуже мало уваги приділяється м'язам, а це 45% маси тіла.

М'язи мають оболонку-фасцію, вона в ній, як у мішечку. Фасції по товщині нагадують шкіру. Вона може то стягуватися в одному місці, то товщати і втрачати еластичність і тоді м'яз коротшає і може статися вкорочення кінцівки або перекосу тазу, сколіоз хребта, шиї (кривошия). Потовщений м'яз з фасцією пальпаторно прощупується під шкірою в м'язах, як квасолина або веретенце або велика горошина. Ці утворення в літературі називаються міофасціальні утворення або осередки патологічної вегетативної імпульсації тому вони створюють перешкоди у передачі нервового вегетативного імпульсу і тому фізичні дефекти при дитячому церебральному паралічу - спастика або паралітична форма ДЦП супроводжуються ще й іншими скаргами як головні болі, запаморочення, порушення координації, оніміння рук і ніг, порушення терморегуляції (руки і ноги часто холодні) але при цьому часто і пітні, порушення випорожнення і сечовипускання. Від чого ж виникають ці зміни в м'язах? 1. Це родова травма - видавлювали, тягнули, дитина йшла голова з ручкою, сідничне передлежання, обвиття пуповиною. Часті травми бувають навіть і під час операції кесарів. У дітей бувають порізи на обличчі, тілі і т.д. Будь-яку травму організм сприймає як загрозу життю. і стискається, групується як боксер, який встає в стійку для захисту. М'язи стискуються, щоб створити додатковий захист (панцир) для внутрішніх органів, а потім розслабитися не можуть. Ще одна з причин ДЦП - дитині було мало місця в тазу. Наприклад великий плід, генетично пішов у тата а мама худенька і маленька. 2. Проблеми зі здоров'ям у мами до пологів. Ще до вагітності жінки скаржилися на хворобливі місячні, оніміння і холод в ногах, болі в попереку. Тобто у цих жінок уже були напружені м'язи в малому тазі, а дитині було мало місця для розвитку. Йому доводилося якось скручуватися і пристосовуватися. 3. У жінок, колишніх спортсменок, перенапружені м'язи преса і не розтягуються. Дуже часто у них зустрічаються загрози викидня. 4. Фактор ризику розвитку ДЦП - це діти, що народилися передчасно в 6-7 місячному віці .. Міофасціальні утворення у цих дітей виникають у результаті медичної допомоги. Діти не можуть тримати голову через спазм м'язів шиї, чи через апарат штучної вентиляції легенів. Погано працюють руки після крапельниць, поставлених в підключичну, променеву та ін вени. Організм немовляти захищається від будь-якого впровадження чужорідного тіла. Страх у вигляді спазму залишиться на все життя, якщо вчасно не допомогти. Дуже шкодять спинномозкові пункції після яких діти не можуть сидіти, стояти, ходити. Міофасціальні утворення виникають в крилах клубових кісток. Недооцінюються і падіння дітей з ліжок, санок, сходів, гойдалок і т.д. Травма викликає спазм і порушення вегетативної провідності. Таким чином, впливаючи на причину, можна повністю відновити здоров'я дитини.

 Поняття. Форми

Під складним дефектом розуміються аномалії розвитку сенсорних функцій разом із інтелектуальної недостатністю. Вирізняють такі групи дітей із складним дефектом:

-розумово відсталі глухі, числабослишащие,

-розумово відсталі зі слабким зором чи сліпі;

-сліпоглухонімі;

-глухі зі слабким зором.

Зустрічаються також діти з множинними дефектами - розумово відсталіслепоглухие; діти з порушенням опорно-рухового апарату разом із порушенням слуху чи зору.

Складний дефект - це буде непросто сума кількох дефектів; якого є якісно своєрідною психологічної системою, має структуру, відрізнятиметься від складових складний дефект аномалій. Тому вимагають особливо ретельного комплексного обстеження у плані диференціальної діагностики.

Слід також виділяти комбіновані порушення, коли відзначається поєднанняумерено виражених відхилень у розвитку. Нині в багатьох дітей відзначається комбінована форма відхилень у розвитку.