Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

voronina

.pdf
Скачиваний:
522
Добавлен:
17.02.2018
Размер:
18.43 Mб
Скачать

Поступове деметилювання аміназину зумовлює втрату фарма- кологічної активності.

Наркотичні анальгетики групи морфіну. Метаболізуються шля-

хом N-деметилювання і конюгації.

Морфін дезактивується переважно конюгацією за двома гідро- ксильними групами; деметилюється близько 5% дози (див. Біохіміч- на трансформація лікарських речовин в організмі).

Фактори, які впливають на метаболізм лікарських засобів

Лікарські речовини як сторонні для організму сполуки, як пра- вило, метаболізуються різними шляхами, утворюючи один або де- кілька метаболітів. Швидкість, із якою протікає кожна з цих реак- цій, і їхня відносна важливість залежать від багатьох факторів. Останні можуть бути генетичними, фізіологічними і зв'язаними з оточуючим середовищем.

Генетичні фактори. Відмінності в реакціях організму на ліки ча- сто є генетично зумовленими дефектами ферментів, унаслідок чого відбуваються відхилення в картині метаболізму лікарських речовин. Ця галузь науки відома як «фармакогенетика» і вивчає вплив спад- ковості на метаболізм фармпрепаратів.

Індукція і репресія метаболізму лікарських речовин. Деякі лі-

карські засоби можуть викликати індукцію, тобто стимулювання утворення ферментних систем, котрі беруть участь у метаболізмі лікарських і токсичних речовин. Унаслідок цього явища знижується рівень активного фармпрепарату в крові і тканинах, зменшується лікувальний ефект. Відомо понад 200 сполук, які стимулюють ме- таболізм лікарських речовин у мікросомах печінки. Одним з найак- тивніших є фенобарбітал (люмінал), вживання якого збільшує шви- дкість гідроксилювання, наприклад, барбітуратів і мепробамату, дезалкілування амідопірину та інших мікросомальних біотрансфо- рмацій. Фенобарбітал спричиняє індукцію ферментів гладкого ен- доплазматичного ретикулуму клітин за рахунок збільшення кілько- сті білка в мікросомах, у тому числі й ферментів, а також знижує швидкість їхнього розпаду. Попереднє введення фенобарбіталу призводить до збільшення гладких мембран ендоплазматичного ретикулуму і до збільшення вмісту в них білка, РНК та фосфоліпі- дів. В основі індукування синтезу білків лежить дерепресія гена- оператора генетичних систем, відповідальних за синтез мікросо- мальних ферментів, аналогічно механізмові дії гормонів (рис.96).

601

Рис.96. Можливий механізм індукції мікросомальних ферментів печінки, які метаболізують лікарські речовини (Б1Б4 ферментні білки, які каталізують метаболізм фармпрепаратів) (за Ю.К.Василенко)

Вказана активація пригнічується речовинами, які гальмують біосинтез білка, наприклад, антибіотиком актиноміцином D – інгібі- тором синтезу іРНК. Одночасне введення актиноміцину D також усуває стимульоване фенобарбіталом підвищення активності окис- лювального дезамінування, посилене утворення цитохрому Р-450 і мікросомального білка. Після припинення введення фенобарбіталу відбувається зворотний розвиток цього індукованого синтезу, а рі- вень ферментативної активності і вміст ферментного білка повільно повертаються до норми.

Медикаменти, які стимулюють мікросомальні ферменти, дуже відрізняються за фармакологічною активністю. До них належать ба- рбітурати, анальгетики, протизапальні засоби, антигістаміні засоби, транквілізатори та багато інших.

Поряд з лікарськими речовинами, стимулюючими метаболізм лікарських засобів, існує група препаратів, які пригнічують актив- ність мікросомальних ферментів. Такі властивості мають, напри- клад, препарати, що пригнічують біосинтез білків (антибіотики гру- пи тетрацикліну, іпроніазид, іміпрамін, морфін, кодеїн та ін.). Інгібі- тори моноаміноксидази гальмують дезамінування адреналіну, тіра- міну, серотоніну та інших речовин, які містять аміногрупи, тому під час застосування інгібіторів моноаміноксидаз у хворих можуть вини- кати ускладнення (гіпертонічний криз).

Відомо, що в основі гальмування мікросомальних ферментів різними інгібіторами лежать різні механізми (конкуренція за акти- вний центр ферменту, роз'єднання окислювальних процесів, зміна проникності ліпопротеїнових мембран тощо), хоча це питання ще не досить вивчене.

602

Гальмуючий і стимулюючий ефекти одних лікарських речовин на метаболізм інших часто призводять до зміни фармакологічної активності, що можна спостерігати при комбінованій хіміотерапії.

Прискорений метаболізм лікарської речовини унаслідок їх по- вторних прийомів за рахунок індукуючого впливу на мікросомальні ферменти може спричинити розвиток толерантності до даних ліків. Такі ліки прискорюють свій власний метаболізм (фенобарбітал, фені- лбутазон, мепробамат та ін.).

Наведений матеріал свідчить про те, що під час лікування хворих лікар і фармацевт, тісно співпрацюючи, повинні мати чітку уяву про взаємодію ліків та індивідуальні особливості організму. «Лікувати не хворобу, а хворого» – це старе правило набуває нині нового звучання.

До фізіологічних факторів, які впливають на метаболізм ліків, належать: вік, розвиток ферментних систем, стан харчування, стате- ві відмінності, вагітність тощо. До факторів навколишнього середо- вища належать: стрес через несприятливі умови, опромінення іоні- зуючою радіацією, забруднення навколишнього середовища та ін.

Таким чином, завдання провізора на сьогоднішньому етапі розвитку фармакотерапії значно розширюються. Окрім дотриман- ня правил зберігання, відпуску лікарських засобів та інформування лікарів про фармпрепарати, які надходять в аптеку, провізор також мусить: 1) розробляти і впроваджувати раціональні методи вжи- вання лікарських речовин (включаючи біофармацевтичні); 2) інфо- рмувати лікарів про негативні побічні явища терапії ліками, особ- ливо зумовлені метаболічними перетвореннями в організмі; 3) у співтоваристві з лікарями інструктувати хворих щодо правил засто- сування ряду фармакологічних препаратів у залежності від прийому їжі, біоритмів, патології печінки, нирок, шлунково-кишкового трак- ту; 4) здійснювати фармакокінетичний контроль у процесі фарма- котерапії тими препаратами, що проявляють варіабельність у своїй дії внаслідок генетичних і набутих властивостей організму (клініч- ний провізор); 5) мати картотеку нових препаратів, таблиці про не- сумісність лікарських засобів та їхню побічну дію, інструкції щодо раціонального вживання деяких груп медикаментів і таке інше, ма- ти таблиці даних напівперіоду виведення певних ліків з організму; 6) у необхідних випадках провадити корекцію дозування фармпре- паратів у конкретного хворого, тобто спільно з лікарем здійснюва- ти індивідуальну фармакотерапію.

Реалізація цих заходів дасть змогу підвищити ефективність і безпеку фармакотерапії.

603

Соседние файлы в предмете Биохимия
  • #
    17.02.20187.89 Mб44gubsky_biologicheskaya_khimia.pdf
  • #
    17.02.201818.43 Mб522voronina.pdf
  • #
    17.02.20184.19 Mб74Гонський Біохімія людини.pdf