Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФБТ БИ 2курс / колл / 5fan_ru_Прилади магнітоелектричної, електродинамічної та електромагнітної систем.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
10.04.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Переносні прилади амперметри, вольтметри й ампервольтметри типу м502

Амперметри, вольтметри й ампервольтметри типу М502 (рис.4) являють собою переносні лабораторні багатограничні прилади магнітоелектричної системи з безпосереднім відліком, призначені для виміру струму й напруги в ланцюгах постійного струму.

Вони розраховані для експлуатації при температурі навколишнього повітря від + 10 до +35° С и відносної вологості до 80%.

Прилади типу М502 застосовуються в основному в якості зразкових при перевірці робочих приладів у лабораторній практиці.

Основні технічні характеристики. 1. Клас точності приладів 0,1.

  1. Зміна показань приладу, ви­кликане зміною температури оточую­чого повітря від 20 ± 5° С у межах робочих температур, не перевищує +0,1% на кожні 10° зміни температури.

  2. Зміна показів від впливу зовнішніх магнітних полів напруженістю 5 э

не перевищує ±0,5% від верхньої межі виміру.

  1. Шкала приладу однорядна, із дзеркальним відліком, довжиною 280 мм, розділений­ на 150 розподілів; робоча частина її 100%.

Рис. 4. Зовнішній вигляд приладу типу М502

Рис. 4. Зовнішній вигляд приладу типу М502

Рис. 4. Зовнішній вигляд приладу типу М502

Рис. 4. Зовнішній вигляд приладу типу М502

Прилади електромагнітної системи призначення й область застосування

Електровимірювальні прилади електромагнітної системи призначаються для виміру сили струму й напруги в ланцюгах змінного і постійного струму.

Незважаючи па придатність цих приладів для вимірів двох видів струму, вони застосовуються переважно для змінного струму, тому що недостатньо однорідна й висока якість заліза сердечників знижує точність приладів, відградуйованих для обох видів струму. При виготовленні сердечників зі сплаву пермаллой точність приладів значно підвищується. Описані нижче електромагнітні прилади відградуйовані тільки для вимірів сили струму й напруги в ланцюгах змінного струму із частотою 15—60 гц, і на їхніх шкалах зазначені умовні позначки вимірювальних приладів змінного струму.

Принцип дії

' Робота приладів електромагнітної системи базується на впливі магнітного поля, створюваного вимірюваним струмом при проходженні його по обмотці нерухомої робочої котушки, на рухливу частину того або іншого пристрою, зроблену з м'якого заліза або спеціального сплаву й укріплену на одній осі з покажчиком (стрілкою) приладу.

У практиці виготовлення електромагнітних приладів існує велика кількість різних конструкцій вимірників. Вітчизняні підприємства випускають прилади переважно із плоскою котушкою, у яку втягується сердечник, виконаний у вигляді пелюстка. Частково випускаються прилади із круглою котушкою, усередині якої поміщені два сердечники - один нерухомий, пов'язаний із самою котушкою, і інший - пов'язаний з рухливою частиною приладу.

Рис. 5. Схематичний пристрій при

На рис.5 показано схематичний пристрій електромагнітного приладу із плоскою котушкою.

Нерухому частину вимірювального механізму амперметрів і вольтметрів електромагнітної системи становить каркас плоскої робочої котушки А, на який намотується ізольований мідний дріт або мідна стрічка перетином залежно від сили струму, або замість котушки ставиться виток з мідної шини (в амперметрах на струм понад 200 А). I

При проходженні вимірюваного (постійного або змінного) струму по робочій котушці навколо її витків створюється магнітне (постійне або змінне) поле, силові лінії якого згущені в плоскій щілині, спрямованої уздовж осі котушки. Поза цією нерухомою котушкою перпендикулярно до її осі встановлюється на агатових підп'ятниках вісь рухливої частини C, на якій ексцентрично укріплені проти щілини плоский залізний сердечник В и вказівна стрілка S. При проходженні вимірюваного струму по обмотці котушки сердечник В під впливом виникаючого магнітного потоку втягується в щілину котушки й повертає вісь С и, отже, стрілку S, кінець якої переміщається по шкалі приладу.

Протидія повертання рухливої частини приладу робить спіральна пружина (на рисунку не показана).

З віссю С рухливої системи скріплений поршень Е, що при русі рухливої частини приладу переміщається в радіально зігнутій камері повітряного заспокоювача D, чим і досягається заспокоєння стрілки приладу. У приладів новітніх конструкцій застосовуються магнітні заспокоювачі.