Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр3 з унт. Основні світоглядні системи українського фольклору.docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
12.04.2018
Размер:
33.85 Кб
Скачать

5.Види ритуалів.Словесний супровід обрядів та ритуалів

Магія – це наука здійснювати зміни в житті, багато з яких відбуваються за допомогою ритуальної практики. При цьому, варіантів проведених магічних ритуалів – багате безліч. Їх розрізняють за цілями проведення (наприклад на залучення любові, багатства і т.п.), за кількістю учасників (групові та індивідуальні), за тривалістю виконання (наприклад семиденне запалювання свічок), за місцем проведення (в будинку або на природі), по задіяних інгредієнтах (наприклад, чистка яйцем, воском або обкурювання) і ін. Всього не перелічити. Однак у всьому цьому розмаїтті можна вивести загальні риси за принципом дії.

Таким чином, всі магічні ритуали прийнято класифікувати за принципом дії на чотири групи:

  • ритуали створення;

  • ритуали залучення;

  • ритуали вигнання;

  • ритуали руйнування.

Ритуали створення проводять в тому випадку, коли потрібно створити те, чого немає в ситуації або середовищі. При цьому не просто створюється якийсь об’єкт або явище, а одночасно формується певний шлях розвитку. Іншими словами, об’єкт створюється в сьогоденні і в майбутньому часі, тобто враховується те, як він буде розвиватися і в підсумку – те, в що він перетвориться. Наприклад укладення миру, створення сім’ї, якогось егрегору або фірми.

Ритуали залучення схожі на ритуали створення, але при цьому мають ряд відмінностей. Даний вид ритуалів орієнтований на умови і мету проведення, а залучена сила вже є в цьому світі. За допомогою цих ритуалів залучають необхідні енергії в ситуації або на об’єкт (оберіг), увага духів і божеств (прикликаюча магія) для спілкування і встановлення тісного зв’язку. Найчастіше такі ритуали проводять для залучення любові, багатства, успіху і щастя.

Ритуали вигнання протилежні ритуалам залучення. Їх проводять з метою позбавлення від шкідливого впливу або для виведення деструктивних елементів із ситуації. Наприклад позбавлення від суперників або конкурентів, позбавлення від хвороб, очищення від негативу, позбавлення від сварок в сім’ї.

Ритуали руйнування використовують рідко і з обережністю, тому що вони не мають зворотної дії. Застосування даного виду ритуалів вимагає деяких специфічних знань. По своїй суті, ритуали знищення прямо протилежні ритуалам створення. Їх проводять, щоб повністю обмежити вплив і прибрати будь-яке явище чи об’єкт. Наприклад, це може бути знищення хвороби… або непримиренного ворога. Відповідальність за проведення подібних ритуалів лежить повністю на тому, хто його проводить.