Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.05.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

2 Методика проектування апк – дк

Проектування структури АПК-ДК здійснюється з урахуванням топології ділянки, а також перспективи розширення системи і стикування її з будь-якими іншими системами автоматики і телемеханіки.

Оскільки АПК-ДК здійснює збір, обробку, зберігання і відображення інформації про стан об'єктів контролю реальному масштабі часу основним призначенням системи є можливість переходу на нові технології обслуговування пристроїв за рахунок:

- Контролю за технічним станом пристроїв автоматики і телемеханіки в реальному масштабі часу;

- Діагностики та прогнозування стану пристроїв;

- Визначення предотказних станів пристроїв;

- Автоматизації пошуку несправностей в пристроях ЕЦ і АБ;

- Автоматизації частини робіт з обслуговування пристроїв ЕЦ і АБ;

- Обліку ресурсу приладів за їх фактичною напрацюванні;

- Взаємодії з АРМами що входять до складу АС Ш дистанцій сигналізації, централізації та блокування.

Методика проектування пристроїв АПК - ДК включає в себе визначення параметрів на станціях і перегонах які будуть контролюватися системою. Існує ряд параметрів для забезпечення виявлення і відображення наступних видів відмов і предотказних ситуацій на станціях і перегонах. Виходячи з яких визначимо кількість параметрів контрольованих на проектованій ділянці.

3 Структурна схема системи апк-дк

АПК-ДК включає в себе три підсистеми, реалізовані з використанням: – програмованих контролерів,

– промислових комп'ютерів

– спеціального програмного забезпечення (ПО)

– каналів зв'язку між ними, що дозволяють організувати обчислювальну мережу і автоматизовані робочі місця (АРМ) користувачів.

Структура системи АПК-ДК розробляється для кожної конкретної ділянки залізниці з різним наповненням згаданих підсистем джерелами інформації, пристроями збору та передачі даних, концентраторами середнього рівня, з урахуванням кількості та функціонального призначення робочих місць на верхньому рівні системи.

На нижньому рівні АПК-ДК (лінійному) встановлені периферійні контролери, які працюють в безперервному режимі і забезпечують первинну обробку, перетворення і видачу необхідної інформації з пристроїв ЖАТ (залізнична автоматика і телемеханіка) на середній рівень.

Середній рівень АПК-ДК включає в себе промисловий комп'ютер, який здійснює концентрацію інформації та каналоподібну апаратуру, обробку та передачу інформації від низових контролерів, а також від інших систем ЖАТ (мікропроцесорних АБ, ЕЦ, ДЦ, автоведения поїзди, контролю стану рухомого складу і т.д.) для організації потоку інформації до пристроїв верхнього рівня. Промисловий комп'ютер не містить нічого зайвого, використовується для безперервної роботи протягом тривалого часу.

На рисунку 2.1 зображена структурна схема системи АПК-ДК.

Рисунок 2.1 – Структурна схема АПК-ДК

4 Схеми підключення об’єктів контролю до пристроїв апк – дк

Для перегонів кожна сигнальна точка або переїзд обладнуються одним або більше АКСТ.

Підприємством-виробником випускаються різні модифікації АКСТ, при цьому базова модифікація АКСТ-СЧМ формує вісім імпульсів в блоці інформації і має у своєму складі сьомій дискретних і два порогових датчика:

- Контроль стану ізолюючих стиків;

- датчик зниження напруги та справності діодів випрямляча дешифратора ДА.

     За допомогою АКСТ-СЧМ контролюється наявність змінного струму в обох фідерах живлення, цілісність основної і резервної ниток ламп, відсутність подвійного зниження напруги і установку напрямку руху перегону в парному, непарному напрямку.

Реле Ж сигнальної установки контролюють колійні реле, встановлювані в релейному шафі даної сигнальної установки П, БП1, і колійне реле попереду розташованої сигнальної установки АП1. Реле АП1, в релейному шафі даної установки, контролює рейковий ланцюг приналежну попередньої сигнальної установки.

Живлення АКСТ на сигнальних точках здійснюється змінним струмом від трансформатора СТ-5 або СОБСІ-2А, а для переїзної сигналізації - від батареї. Прилад АКСТ-Ч встановлюється на полицю для нештепсельних приладів, як це зазначено на комплектації шафи (рис. 3).

Рисунок 3 – Комплектація шафу сигнальної точки

До однієї лінії зв'язку можна підключити до 30 АКСТ.

З метою зменшення впливу перешкод, переважніше використовуємо частоти верхнього діапазону. АКСТ з вищою частотою встановлюються на сигнальних точках або переїздах найближчих до станції прийому і далі по мірі зменшення частоти.

Для контролю стану апаратури переїзної сигналізації та передачі цієї інформації в лінію зв'язку застосовані спеціалізовані контролери типу АКСТ-Ч-16, що відрізняються більш високою швидкодією. В якості лінії зв'язку використовується коло ДСН.

Таблица 3.1 – Розподілення частот для АКСТ перегона Запоріжжя-1 – Запоріжжя-2

Номер сигнальної точки

Диапазон частот

С.у. Ч/ЧД

f30 – 4224 Гц

С.у. Н/НД

f29 – 4096 Гц

С.у. 1/16

f1 – 3968 Гц

С.у. 3/14

f2 – 3840 Гц

С.у. 5/12

f5 – 3584 Гц

С.у. 7/10

f9 – 3712 Гц

П1

f3 – 3328 Гц

П2

f7 – 3200 Гц

П3

f10 – 3072 Гц

П4

f12 – 2944 Гц

П5

f14 – 2816 Гц

П6

f16 – 2688 Гц

П7

f19 – 2560 Гц

П8

f22 – 2432 Гц

С.у. 9/8

f6 – 2304 Гц

С.у. 11/6

f18 – 2176 Гц

С.у. 13/4

f21 – 2048 Гц

С.у. 15/2

f24 – 1920 Гц

Для знімання інформації із станційних пристроїв використовуються програмовані індустріальні контролери ПІК-10 і ПІК-120, які також передають інформацію в концентратор. Концентратор здійснює управління лампочками пульт-табло чергового по станції, а також виводить інформацію про стан параметрах пристроїв СЦБ на АРМ електромеханіка.

Концентратори, встановлені на станціях, і концентратор центрального поста являють собою промислові комп'ютери, які об'єднані в мережу через аналогові або цифрові канали зв'язку. З концентратора центрального поста інформація про стан пристроїв СЦБ передається на сервер ШЧ. Сервер ШЧ здійснює архівування всієї надходить на нього інформації, а також передачу інформації в реальному часі або з архіву на АРМ кінцевих користувачів - диспетчерів ШЧ і служби, а також інженерних працівників служби. Період зберігання архівної інформації задається в настройках програмного забезпечення і залежить насамперед обсягу дискового простору сервера від кількості контрольованих об'єктів та схеми підключення об’єктів контролю (сигнальної установки та переїзду) наведені в Додатках А та Б відповідно.

Рисунок 4 - Схема включення АКСТ-Ч-16/3

Соседние файлы в папке 8 переездов 16 сигн установок АПКДК