Добавил:
instagram.com КПНУ ім. І.Огієнка Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
110
Добавлен:
26.05.2018
Размер:
29.38 Кб
Скачать

27. Строфічна упорядкованість поетичної мови. Архітектонічні форми строфи. (моностих, дистих, терцети, терцини, катрени, секстини, октави, онегінська

строфа тощо.) Тверді строфічні форми.

Строфа – група віршових рядків, об’єднаних одною думкою, інтонацією, порядком римування і відокремлена від суміжних віршових сполук великою паузою, на письмі – збільшеним інтервалом між рядками.

Моностих – однорядкова строфа.

Дистих – дворядкова строфа із суміжним римуванням (трапляється і неримована) та викінченою думкою з виразними ознаками лаконізму й афористичності. Дистих широко вживається як окремий твір (часто це епіграми, епітафії тощо). Схема римування: аа.

Терцини – низка 3-х рядків, що римуються за схемою аба, бвб, вдв, …. Замикає терцину рядок, що римується з середнім рядком останнього тривірша. Далі подібний ланцюг рим може продовжуватися, йдучи крізь увесь твір. Створена ця строфа Данте для «Божественної комедії».

Терце́т — тривірш, строфа, що складається з трьох віршів, зазвичай вживається з іншим терцетом, пов'язаним із першою системою рим. Два терцети складають другу частину сонета.

Катрен (або чотиривірш) – строфа з чотирьох рядків. Римування у катрені може бути перехресним – абаб (такий тип римування найпоширеніший) . (абба), (абвб), (аааа)

Сексти́на — строфа  із шести рядків подовженого (п'ятистопного чи шестистопного) ямба, що складається із чотиривірша (катрена) з перехресним римуванням та двовірша (диптиха) із суміжним римуванням за схемою: абабвв, досить поширена в українській поезії.

Октава – традиційна строфа з 8 рядків п’ятистопного чи шестистопного ямба. Шість рядків римується перехресно, а два — між собою: АБАБАБВВ. 

ТВЕРДІ СТРОФІЧНІ ФОРМИ:

Сонет - чотирнадцятирядковий вірш. Ділиться на два чотиривірші (катрени) і два тривірші, написані п'ятистопним ямбом. Рими можуть бути перехресні (абаб) або кільцеві (абба).

Олександрійський вірш - двовірш шестистопного ямба з цезурою після третьої стопи. У рядках — парне римування, чергуються чоловічі і жіночі рими.

Тріолет з'явився в епоху середньовіччя. Це восьмирядкова строфа на дві рими, у якій перший, четвертий, сьомий, та другий і восьмий рядки повторюються дослівно.

Рондель — тринадцяти-рядкова строфа на дві рими. Включає три строфи: два чотиривірші і один п'ятивірш. Перший рядок повторюється тричі, а другий двічі.

Рондо — строфа переважно з тринадцяти рядків на дві рими, де перший, восьмий і тринадцятий рядки повторюються. Виникла у середньовічній французькій поезії. Може мати й іншу кількість рядків — від 8 до 15.

Онєгінська строфа. Вона створена О. Пушкіним. Складається з 14 рядків чотиристопового ямба. Перші чотири рядки римуються перехресно, наступні чотири — паралельно, наступні чотири — кільцево і останні два — паралельно: АБАБ ВВГГ ДЕЕД ЄЄ.

 Рубаї - Чотиривірш, найчастіше римується за схемою aaba, рідше - аааа.

28. Стиль літературного твору. Носії й елементи стилю. Стильоутворюючі фактори. Багатошаровість поняття «стиль»: стиль твору, стиль письменника, стиль напряму, стиль епохи, стиль національної літ-ри.\

Стиль – система змістоформальних і формальних елементів, взаємодія та поєднання яких визначає художню своєрідність і неповторність літ.твору.

Носії стилю – змістоформальні та формальні елементи структури літ. твору. (н-д композиція, система образів, жанрові форми, ритм, колорит)

Елементи стилю – конкретне втілення носіїв стилю в певному літ. творі та в певній комбінації.

Стильоутворювальні чинники – рівень змісту (вони впливають на стиль):

  • тема

  • проблема

  • ідея

Стиль письменника — ідейно-художня своєрідність його творів, зумовлена особливостями таланту, світоглядом, життєвим досвідом, характером, загальною культурою, орієнтацією на певні зразки тощо. Стиль проявляється у виборі тем та їх розкритті, у творенні образів персонажів, у компонуванні творів і розгортанні сюжетів, у розробці улюблених жанрових форм, у доборі зображально-виражальних засобів, мові.

Стиль епохи – якісна визначеність змісту і форми культури в межах її естетичного значення, що охоплює всі явища культури певного, досить тривалого часу (тисячоліття , століття..)

Соседние файлы в папке Літературознавство (Шпаргалки)