Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кваліфікаційний іспит Соціально-правовий захист.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

112. Розкрийте особливості перебування дітей у Приймальнику-розподільнику

Приймальники-розподільники для дітей - спеціальні установи органів внутрішніх справ, призначені для тимчасового тримання дітей віком від 11 років. Приймальники-розподільники для дітей створюються в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі та діють згідно з положенням, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України. Права та обов'язки посадових осіб приймальників-розподільників визначаються положенням про приймальники-розподільники для дітей.

Строк перебування дитини у приймальнику-розподільнику для дітей визначається судом залежно від наявності об'єктивних підстав для її тримання в цій установі.

Основними завданнями ПРД є:

  1. недопущення з боку дітей правопорушень;

  2. здійснення серед них профілактичної роботи;

  3. виявлення причин і умов, які сприяють злочинності у підлітковому середовищі;

  4. забезпечення належних умов їх тримання.

Діти, доставлені у приймальник-розподільник розподіляються залежно від віку і статі за групами, чисельність яких не повинна перевищувати 20 осіб і знаходяться під цілодобовим наглядом посадових осіб приймальників-розподільників. Хлопчики та дівчата розміщуються в окремих приміщеннях, тримаються в умовах, що виключають можливість мимовільного виходу і вчинення правопорушень. Діти, які вчинили у віці від 11 до 14 років суспільно-небезпечне діяння утримуються окремо від інших.

113. Виховна колонія

Покарання дорослих і неповнолітніх злочинців переслідує мети виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Але при покаранні неповнолітніх переважне значення має мета спеціального попередження злочинів, тобто мета виправлення засуджених. Крім того, у зв'язку з тим, що неповнолітні на відміну від дорослих ще не сформувалися в морально-психологічному відношенні, їх покарання спрямоване не стільки на усунення морально-психологічних вад їх особи, скільки на формування її соціально-корисних властивостей.

З цієї ж причини є відмітні особливості і у використанні застосовуваних у виховних колоніях засобів виправлення засуджених. Співвідношення в застосуванні каральних властивостей покарання (режим) і заходів виправно-трудового впливу (праця засуджених, їх загальноосвітній та професійно-технічне навчання, виховна робота з ними) в процесі виправлення неповнолітніх інше, ніж у процесі виправлення дорослих засуджених - роль каральних засобів зменшується, а роль заходів виправно-трудового впливу збільшується. Так, у виховних колоніях режим утримання засуджених м'якше, ніж у виправних колоніях.

Зокрема, засуджені, від-бувають покарання у виховних колоніях, порівняно із засудженими, які у виправних колоніях, мають право витрачати кошти, що знаходяться на їх особових рахунках, як правило, у великих розмірах, за певних умов мати більше побачень, більше отримувати посилок, передач і бандеролей.

Хоча виховні колонії і поділяються на колонії загального і посиленого режимів, в основі їх поділу лежать не режимні вимоги (вони однакові), а склад засуджених. Колонії посиленого режиму призначені для виправлення тих засуджених, які раніше були судимі і вже відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

На відміну від виправних колоній у виховних колоніях організовується відбування покарання не тільки у звичайних, полегшених і суворих умовах, але і в пільгових умовах, що дозволяють засудженим проживати в гуртожитках за межами виховної колонії без охорони, але під наглядом адміністрації колонії, та користуватися низкою інших переваг.