Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат гроші і кредит.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
248.11 Кб
Скачать
  1. Фактори, що впливають на платіжний баланс

  • Нерівномірність економічного і політичного розвитку країн, міжнародна конкуренція.

  • Циклічні коливання економіки.

  • Зростання закордонних державних витрат, пов’язаних із мілітаризацією економіки і військовими витратами.

  • Посилення міжнародної фінансової взаємозалежності.

  • Зміни в міжнародній торгівлі.

  • Вплив валютно-фінансових факторів.

  • Негативний вплив інфляції.

  • Торгівельно-політична дискримінація певних країн.

  • Надзвичайні обставини – неврожай, стихійні лиха, катастрофи.

Вплив економічних факторів на платіжний баланс

Економічні фактори

Вплив

Темп інфляції

Підвищення цін на товари та послуги, що виробляються всередині в країні має ефектом зростання цін на експортні товари і може зменшити експорт. Імпортні товари можуть стати більш вигідними для резидентів, рівень імпорту збільшується.

Дефляція: зниження обсягів виробництва, інвестицій та доходів, можливим є збільшення процентних ставок та зменшення імпорту (продажі стають менш вигідними). Можливий наслідок: укріплення валюти та зменшення експортної виручки, з одночасним збільшенням імпортної виручки.

Зростання ВВП

Високі темпи росту ВВП та доходів: збільшення споживання імпортних товарів, можливий відтік капіталів з країни або приплив (відплив) інвестицій. Низькі темпи росту ВВП: зниження рівня імпорту.

Процентні ставки

Підвищення процентних ставок: збільшення притоку капіталу на фінансовий рахунок, зменшення відтоку капіталу, укріплення курсу, може мати наслідком дефляцію та скорочення збільшення імпорту.

Зниження процентних ставок: зменшення притоку капіталу, збільшення відтоку капіталу.

Валютний курс

Обмінний курс впливає на:

1) Відносну вартість імпортних товарів в порівнянні з вартістю товарів, що вироблені в країні;

2) На відносну вартість експортних товарів в порівнянні з товарами інших країн.

Девальвація робить імпорт більш дорогим в середньостроковому періоді, а і розширює експорт країни; впливає на приплив короткострокового капіталу.

Ревальвація: падіння експортних доходів, зростання імпорту, посилення вивезення капіталу.

Після розгляду множинності факторів, які впливають на платіжний баланс, можна зробити висновок, що досягти щорічної збалансованості надходжень у країну чи її виплат іншим країнам – завдання надзвичайно складне. Тому навряд чи яка-небудь держава світу ставить його для без заперечного вирішення, тому що немає безпосередньої загрози порушення економічної стабільності при певному не збіганні вхідних та вихідних потоків. Однак тут, як в усьому, також необхідно дотримуватися певної міри.

ВИСНОВОК

У ході аналізу платіжного балансу України за 2017 р., а також дослідження його динаміки було з'ясовано, що в цілому платіжний баланс України свідчить про збереження негативних тенденцій у зовнішньому секторі економіки, головною з який є те, що в 2017 р. в Україні мало місце істотне зменшення обсягів експорту товарів і послуг.

Також важливо те, що в Україні багато років поспіль зафіксоване негативне сальдо поточного рахунка платіжного балансу і, що в 2017 р. збільшилися обсяги імпортних постачань за всіма товарними позиціями (крім продовольчих товарів).

Як видно з наведених даних, в Україні залишається чимало негативних сторін зовнішньоекономічних відносин. Прикладом цього може бути те, що протягом всього 2017 р. Україна майже не одержала кредитів від міжнародних фінансових організацій через невиконання Україною заходів щодо докорінного реформування економіки.

І, напевно, лише тоді, коли ці заходи будуть проведені, у зовнішньоекономічних відносинах України з іншими країнами світу буде з'являтися все більше позитивних моментів, і в платіжному балансі нашої країни будуть збільшуватися позитивні та необхідні Україні значення.

Оскільки платіжний баланс України є відображенням макроекономічної, зовнішньої, торговельної, валютної та інших політик української влади, динаміка його показників стала очевидним результатом відсутності структурних змін. Таким чином, для забезпечення стабільного розвитку економіки України в майбутньому необхідні зміни в структурі українського експорту в напрямі збільшення частки високотехнологічних, наукоємних товарів, для чого потрібні зміни усього господарського комплексу країни на основі інноваційно-інвестиційної моделі розвитку економіки.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Щоквартальне аналітично-статистичне видання Національного банку України. «Платіжний баланс та зовнішній борг України 2017 рік»

  2. Щоквартальне аналітично-статистичне видання Національного банку України. «Платіжний баланс та зовнішній борг України 2010-2015 роки», Авторський колектив Гальчинський Т.А., Чепурнова Н.І., Березок Н.О.,ст.3-28

  3. «Платіжний баланс України основні тенденції та їх економічне значення» Хоменко Т., №4 2006 ст. 14-28 // Банківська справа.

  4. Динаміка зростання та ризики нестабільності економіки України в 2016 році- К.: НІСД, 2017.- 41 с.

  5. Ежемесячный теоретический научно--практический журнал «Деньги и кредит»// Издательство «Финансы и статистика» № 8 (2002), Пищик П.В. «Регулирование платежного баланса и проблема макроэкономического роста»

  6. Науково-аналітичний щоквартальник: «Стратегічні пріоритети» №3 (4) 2007 Шевчук В.О., Атаманчук З.А. «Монетарні ефекти платіжного балансу і ремонетиризація української економіки». ст. 67-75

  7. Міжнародні валютно-фінансові відносини : підручник / С. Я. Боринець. 5-те вид., перероблене і доповнене. - К.: Знання, 2008. - 583 с.

  8. Валютно-фінансові відносини: навчальний посібник / О.І. Бутук. - К.: Знання, 2013. - 349 с. - (Вища освіта XXI століття).

  9. Шевчук Віктор Олексійович. Міжнародна економіка: теорія і практика: підручник / В. О. Шевчук. - 2-ге вид., перероблене. і доповнене. - К.: Знання, 2008. - 664 с.

  10. Методологічні основи розробки платіжного балансу та зовнішнього боргу України // Платіжний баланс і зовнішній борг України за 2009 р. – К.: НБУ. – 2010. – С. 89-90.

  11. www.niss.gov.ua/Monitor/desember08/22.htm - 48k- Шляхи оптимізації платіжного балансу України та зовнішньоторговельного балансу регіонів в умовах фінансової кризи.