Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Пошукові системи.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать
    1. Загальні вимоги безпеки праці оператора комп’ютерного набору

Для самостійної роботи ЕОМ допускаються особи віком 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж з охорони праці і навчання за спеціальною програмою.

Під час роботи на ЕОМ та інших пристроях, які входять до ЕОМ на працівника можуть впливати такі небезпечні та шкідливі фактори: електрострум, випромінювання;перенапруга зору під час роботи з екранними пристроями, особливо при нераціональному розташуванні екрана по відношенню до очей;освітлювані установки повинні забезпечити рівномірну освітленість і не повинні утворювати засліплюючих відблисків на клавіатурі та інших частинах пульту, а також на екрані дисплею в напрямку очей оператора; дисплеї повинні розташовуватися при однорядному їх розміщені на відстані не менше 1 м. Відстань між робочими місцями повинна бути 1-5 м, забороняється встановлювати дисплеї екранами один проти одного.кут нахилу дисплею повинен складати 10-150 по відношенню до вертикалі, а відстань до екрана 400-500 мм. у приміщеннях і на робочому місці необхідно підтримувати чистоту і порядок, проводити систематичне провітрювання; про всі виявлені несправності обладнання необхідно доповісти керівнику, а у випадках аварії слід припинити роботу для усунення аварійних обставин; про кожний нещасний випадок, очевидець, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинен доповісти безпосередньо керівникові і вжити заходів щодо лікарської допомоги; керівники, які не забезпечили дотримання вимог цієї інструкції, а також особи, що допустили порушення цих вимог притягуються до відповідальності згідно з діючим законодавством.

Комп'ютери, телебачення, системи зв'язку та інші засоби, що використовують досягнення радіоелектроніки є генераторами цілої низки електромагнітних випромінювань, вплив яких на організм людини ще не зовсім вивчений.

За таких умов зростає роль та значення охорони праці; як системи правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

    1. Раціональна організація робочого місця.

Забезпечення здорових i безпечних умов праці покладається на адміністрацію підприємства. Адмiнiстрацiя зобов’язана вводити сучасні засоби техніки безпеки, попереджуючи виробничий травматизм i забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, попереджуючи виникнення професійних захворювань робочих i службовців.

Правил i норм по охороні праці повинні дотримуватись при проектування, будiвництвi i експлуатації виробничих будівель i споруд.

Нi одне підприємство, цех, ділянка, виробництво не можуть бути прийняті i введені в експлуатацію, якщо на них не забезпечені здорові i безпечні умови праці.

Нi один зразок нової машини, механізму i другого виробничого обладнання не може бути передан у серійне виробництво, якщо він не вiдповiдає потребам безпеки працi.

Адмiнiстрацiя підприємства зобов’язана забезпечити належне технічне обладнання всіх робочих місць i створити на них умови працi, вiдповiднi правилам по охоронi працi. Адмiнiстрацiя розробляє інструкції, інструктує працівників, контролює дотримання працівниками інструкції по охоронi працi, проводить розслідування нещасних випадків на виробництві.

Для проведення міроприємств по охоронi працi виділяються спецiальнi засоби i необхiднi матеріали. Робітникам, які працюють на роботі з шкідливими умовами працi, а також в особливих температурних умовах, або зв’язаних з забрудненням, видають безкоштовно засоби індивідуального захисту: мило, молоко, лікувально-профілактичне харчування i організовує постачання різних засобів.

Робітникам, які працюють у холодну пору року на відкритому повiтрi чи у закритих неопалюємих приміщеннях надають спецiальнi перерви для зігрівання i відпочинку.

Трудове законодавство явилось основою для розробки типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників i службовців підприємств, установ, організацій. Типові правила визначають порядок прийому i звільнення робочих i службовців їх основні зобов’язання, адміністрації, робочий час i його використання, заохочення за успіхи у роботі, утримання за порушення трудової дисципліни.

Iнструкцiї по охороні праці встановлюють вимоги безпеки при виконанні робіт виробничих приміщеннях, на території підприємства i в інших місцях, де працюючі виконують доручену роботу чи службові зобов’язання. Вони пiдроздiляються на типові i для працюючих на даному пiдприємствi.

Iнструкцiї повинні отримувати розділи: загальні вимоги безпеки; вимоги безпеки перед початком роботи; вимоги безпеки під час роботи; вимоги безпеки в аварійних ситуаціях; вимоги безпеки по закінченню роботи.

Виконання вимог інструкції являється обов’язковим для працюючих. Передивляються інструкції не менше одного разу в п’ять років, а для професій i видів робіт, в яких показуються додаткові вимоги безпеки, не менше одного разу на 3роки. Iнструкцiї можуть видані на руки, чи вивiшанi на робочих місцях, чи зберiгаютися у визначеному мiсцi, доступному для працюючих.

Безпечні i здоровi умови працi можна створити тiльки при високому рiвнi органiзаторської роботи на основi сучасних методiв управлiння охороною працi i їх постiйного удосконалення.

Зниження травматизму на виробництвi може бути досягнено тiльки у тому випадку, якщо працюючi добре знають питання охорони працi i вмiють правильно i небезпечно виконувати доручену їм роботу. З цiєю метою на пiдприємствах працюючих навчають небезпецi працi.

Нових робочих навчають небезпецi працi при їх професiйно-технiчному навчаннi i пiдвищенню квалiфiкацiї робочих безпосередньо на виробництвi. Важливим елементом навчання робочих методом працi являється тема iнструктажiв. По характеру i часу проведення iнструктажi пiдроздiляються на слiдуючi види; ввідний, первинний на робочому мiсцi, повторний, позаплановий, поточний.