Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2Лаб1-5.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота 3 Вимоги до інтерфейсу користувача. Прототип

Мета роботи вивчення вимог до інтерфейсу користувача та правил побудови прототипу інтерфейсу

Методичні вказівки.

Вимога - це умова чи можливість, якої повинна відповідати система. Розрізняють бізнес вимоги, вимоги користувачів, функціональні вимоги.

Вимоги до інтерфейсу користувача можна розділити на дві групи. Перша описує взаємодію підсистеми інтерфейсу с користувачем, а друга – с внутрішньою логікою системи. До першої групи можна віднести наступні види вимог:

  • Розміщення елементів керування на екранної формі;

  • Вміст та оформлення повідомлень, які виводяться;

  • Формат введення.

До другої групи можна віднести наступні види вимог:

  • Реакція системи на введення користувача;

  • Час відклику системи на команди користувача.

Кожен сценарій включає перелічення послідовності дій, які повинен виконати користувач та відповідних реакцій системи, які відображаються в інтерфейсі. Приклад сценарію наведено в табл..1

Табл.1

Дія

Реакція системи

1

Обрати пункт меню 'Open'.

З’являється діалогове вікно відкриття файлу з можливістю вибору розширення файлу та перевірки, що такий файл існує

Прототип - абстрактний образ, що втілює безліч схожих форм одного і того ж патерну, найбільш репрезентативний приклад, що фіксує його типові властивості. Процес створення прототипу відображено на рис.1.

Рис 1 Процес створення прототипу інтерфейсу

Завдання

  1. Вивчити можливості MS Visio щодо створення прототипу інтерфейсу згідно варіанту (лабораторна робота 2.1)

  2. Використовуючи варіанти використання, які були ідентифіковані в лабораторній роботі 2.2, описати вимоги до системи.

  3. Використовуючи варіанти використання, які були ідентифіковані в лабораторній роботі 2.2, описати сценарії діалогів.

  4. Використовуючи варіанти використання, які були ідентифіковані в лабораторній роботі 2.2, створити прототип інтерфейсу.

  5. Результати прототипування зберегти як HTML – файл. Протестувати.

  6. Провести кількісний аналіз запропонованих варіантів рішення.

Контрольні питання

Лабораторна робота 4 Опис інтерфейсу обраними засобами

Мета роботи створення мультисенсорної системи для людино – машинної взаємодії за етапами життєвого циклу інтерфейсу та опис інтерфейсу обраними засобами

Теоретичні відомості

Розроблена Microsoft Windows Presentation Foundation (або WPF) є графічною підсистемою для створення користувацьких інтерфейсів в Windows-додатках. WPF, раніше відома як "Авалон", спочатку була випущена як частина платформи NET Framework 3.0. Замість того, щоб використовувати можливості старої підсистеми GDI, WPF використовує DirectX. WPF забезпечує послідовну модель програмування для створення додатків і поділ між користувальницьким інтерфейсом і бізнес-логікою. Вона подібна до XML-орієнтованих об'єктних моделей, таких, як реалізуються в XUL і SVG.

Завдання

  1. Вивчити можливості MS Visual Studio Windows Presentation Foundation щодо створення інтерфейсу.

  2. Описати інтерфейс, створений в лабораторній роботі 2.3 засобами Windows Presentation Foundation.

  3. Протестувати інтерфейс.

Лабораторна робота 5

Тестування інтерфейсу

Мета роботи - навчитися застосовувати на практиці при розробці інтерфейсів різні методи тестування.

Теоретичні вказівки

Інтерфейс з користувачем є одним з найбільш нетривіальних об'єктів для верифікації. Нетривіальність полягає у двоякому сприйнятті терміна "призначений для користувача інтерфейс ".

З одного боку, це - частина програмної системи. Для якої пишуться функціональні вимоги, складаються тест-вимоги і тест-плани. При верифікації перевіряється функціональна повнота інтерфейсу - наскільки реалізовані функції відповідають вимогам.

З іншого боку, це - "обличчя" системи, і від його продуманості залежить ефективність роботи користувача з системою. Перевірка інтерфейсу на ефективність людино-машинної взаємодії (usability verification) отримала назву перевірки зручності використання або"практичність".

Розрізняють наступні методи тестування.

Когнітивний наскрізний контроль (Cognіtіve Walkthrough) – проводиться шляхом обмірковування можливих проблем і помилкових шляхів користувача.

Back-of-the-Envelope аналіз - являє собою аналіз дій на більше поверхневому рівні деталізації в порівнянні з GOMS моделлю. В процесі цього аналізу здійснюється продумування дій та визначається ємність розумових витрат користувача, необхідних для вирішення деякого завдання, яке виконується за допомогою інтерфейсу програмної системи, що тестується. В результаті цього аналізу можуть бути знайдені «вузькі» місця інтерфейсу, в яких користувач витрачає багато часу для подолання частки поставленого завдання. Такі місця мають бути перепроектовані шляхом зняття складних функцій з користувача й передачі їх самій системі.

Евристичний аналіз ( Heurіstіc Analysіs ) - свого роду перевірка за контрольними списками, які охоплюють різноманітні проблеми. Вимагає участі декількох учасників, що мають знання в області юзабилити.

Тестуванні на зручність використання визначає ступень простоти доступу користувача к функціям системи, які представлені через інтерфейс та здійснюється на різних етапах розробки (зразок дизайну на папері, програмні прототипи) для забезпечення зворотного зв’язку з користувачем. Це допомагає удосконалювати проект в цілому, зменшує кількість помилок, а також підтверджує відповідність продукту вимогам, що ставляться до нього.