Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФО2-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
379.9 Кб
Скачать

13Порядок нарахування та облік відпускних та листів непрацездатності.

Види відпусток. Порядок нарахування відпускних. Облік відпускних. Порядок нарахування допомоги за листами непрацездатності. Облік допомоги за листами непрацездатності

Згідно з законодавством встановлюються наступні види відпусток:

  1. Щорічні відпустки:основна,додаткова, додаткова із важкими умовами праці – до 35 днів, за особливий характер праці, інші додаткові відпустки

  2. Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням

  3. Творча відпустка

  4. Соціальна відпустка: у зв’язку з вагітністю й пологами

по догляду за дитиною до 3 років,працівникам, які мають дітей до 14 років,

  1. відпустка без збереження заробітної плати.

Працівник має право на щорічну повну відпустку в перший рік роботи після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві. Щорічна відпустка працівникам складає не менше 24 календарних днів за відпрацьований рік, що розраховується з дня укладання трудової угоди.. Інвалідам 1 – 3 - 30 днів, 3 – 26 днів. Особам віком до 18 років – 31 день.

Щорічна відпустка на вимогу працівника може бути перенесена у таких випадках: при тимчасовій непрацездатності, при виконанні працівником громадських чи державних обов’язків.

Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості, за умови безперервної її частини становитиме менше 14 календарних днів.

Порядок оплати відпусток наступний. Оплата відпусток розраховується, виходячи із середньої заробітної плати за 12 місяців, що передують місяць відпустки. Одержана сума ділиться на кількість календарних днів за цей період за виключенням святкових і неробочих днів, установлених діючим законодавством, одержаний результат помножать на кількість календарних днів відпустки. Святкові і нероб дні, які припадають на період відпустки при розрахунку тривалості відпустки не ураховуються і не оплачуються.

При звільненні працівника згідно із його заявою нараховується компенсація за невикористану відпустку тривалість якої визначається тривалістю роботи працівника після чергової відпустки

Якщо прац відправ на підпр менше 1 р, розрах періодом вваж факт відправ час з 1-го числа місяця.

Для розр сер з/п для нарах відпусток:

-основна ЗП; доплати, надбавки, премії, винагорода за підсумками за рік, доплати і надбавки за керівництво підрозділами, доплати за вислугу років.

Не врах: виплати за виконання окремих доручень; які не входять в обов’язок прац-ка, одноразові виплати(мат допомога, ком пенс за невикор відпустку), витр на відрядження, з/п у випадку роботи за суміцницством, дивіденди, %, компенсація у зв’язку з порушенням строків виплати з/п, інші виплати.

Допомога при вагітності й пологах.

Цей вид допомоги надається жінкам за місцем основної роботи. Видається також у випадку коли відпустка настала протягом місяця після звільнення з поважної причини . Тривалість соціальної відпустки:

  • У зв’язку з вагітністю й пологами: до пологів – 70 календарних днів, після – 56 або 70 при народженні 2 або більше дітей, чи при ускладненні. Виплати починаються з дня пологів.

  • По догляду за дитиною до 3 років. Виплати починаються з дня закінчення лікарняного по пологах.

Відпустка у розмірі 180дн над жінкам, віднесених до 4 категор осіб, постражд від ЧАЕС.

підставою для отримання відпуски у зв’язку з вагітністю є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами.

На підставі його форм Наказ про надання відпустки.

Порядок аналог розрахунку лікарняних.

  1. Нарах відпускні 23,91,92,93,94/661

  2. Нар відпускні за рах забезпечення виплат відпусток 471/661

  3. Нар відпустка у зв’язку з вагітністю, по догляду за дитиною 652/661

Допомогу з тимчасової непрацездатності можуть отримувати як працівники підприємства, так і особи, що працюють за наймом у фізичних осіб.

Підставою для призначення допомоги є листок непрацездатності (лікарняний).Щоб одержати допомогу працівник надає листок непрацездатності до комісії або уповноваженій особі по соціальному страхуванню на підприємстві для прийняття рішення про надання матеріального забезпечення.

У листі непрацездатності роблять наступні записи:

1. Проставляються дні непрацездатності, а також неробочі дні за вказаний період.

2. Відділ кадрів на підставі трудової книжки і відомостей, що підтверджує право пільгового одержання допомоги зазначає страховий стаж.

3. Комісія або уповноважена особа зазначає розмір належної допомоги, а також кількість днів за які її призначили.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та сплачує або за неї сплачує страхові внески.

Допомогу виплачують тільки за основним місцем роботи. Допомога з тимчасової непрацездатності за рахунок фонду соціального страхування виплачується особам, починаючи з 6 дня непрацездатності до кінця хвороби. Перші 5 днів виплачує власник за рахунок коштів підприємства згідно з графіком роботи підприємства за робочі дні, які припадають на дні тимчасової непрацездатності. Період хвороби визначається у календарних днях.

Правило 5 днів не застосовується при догляді:

  • за хворою дитиною не більше ніж за 14 календарних днів(якщо у стаціонарі – оплата за весь період, ні – за 14 днів);

  • за хворим членом родини – до 3 днів, в окремих випадках – до 7;

  • у зв’язку з карантином;

  • у зв’язку з переведенням застрахованих осіб за медичними висновками на більш легку роботу – не більш як на 3 місяці;

  • при здійсненні протезування за медичними висновками у стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства (за весь період перебування).

Обчислення середнього заробітку для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Період, за який проводиться розрахунок середнього заробітку є 6 календарних місяців з 1 по 1 число, що передують місяць в якому настав страхувальний випадок. Цю послідовність застосовують тільки для розрахунку суми допомоги у зв’язку із захворюванням або травмою, які не пов’язані з нещасним випадком на виробництві.

Якщо роб прац менш 6 міс, але не менш 1 календ міс, розрах періодом, за яким нарах сер з/п вваж факт відправ календ місяці. Якщо менш 1 календ міс – розр пер – факт відправ час перед хворобою.

Середня заробітна плата розраховується шляхом ділення загальної суми заробітної плати на кількість відпрацьованих робочих днів.

До виплат, що врах при розрах Сер з/п, входять: основна, додаткова, інші заохоч і компенсац виплати. Вказ випоати приймають участь в розрах сер ЗП в межах Макс величини, з якої утрим ЄВС. (З 1 квітня 2011 – 14400грн)

Дні відпустки при розр сер з/п не враховуються.

(При розрахуванні середнього заробітку за фактичне відпрацьованого робочого часу враховують ту заробітну плату, з якої сплачені страхові внески у пропорційних розмірах між видами нарахувань. Для цього обчислюється коефіцієнт відношення заробітної плати з якої сплачувались страхові внески до загальної суми заробітку нарахованого за місяць. Одержаний коефіцієнт необхідно помножити на заробітну плату за відпрацьований час згідно з законодавством максимальна сума заробітної плати 4100грн.

Наприклад:

Сума , з якої сплачуються страхові внески 2200грн., загальна сума доходу працівника 4300, заробітна плата за відпрацьований час – 2300грн., коефіцієнт відношення заробітної плати = 2200/2300=0,512

2300*0,512=1177,60 – середня заробітна плата)

Розмір лікарняних=середньоденна з/п*коеф страх стажу, втановл законодавством.

1)60%- страх стаж до 5 р

2) 80%-від 5 до 8

3)100%-більш 8р

4) 100% незалежно від стажу- учасники ВВВ, особам, до них прирівняні, особам, що віднос до 1-4 катег осіб, що постражд від ЧАЕС, одному з батьків або особі, яка їх замінює або яка доглядає за хворою дитиною до 14 р, яка постраждала від ЧАЕС.

Сума лік визнач шляхом множ денної суми страх виплат на к-ть днів непрацездатності.

Загальна сума допомоги з тимчасової непрацездатності за рахунок підприємства і за рахунок фонду обчислюється наступним чином:

Число днів непрацездатності згідно з лікарняним * % розміру виплати на середньоденну заробітну плату.

Сума допомоги, за рахунок підприємства, розраховується як сума допомоги * на число днів непрацездатності, що припадають на перші 5 днів, які оплачує підприємство і розділити це все на число днів непрацездатності згідно з лікарняним.

Сума допомоги, за рахунок фонду – це різниця між загальною сумою допомоги і допомоги, що виплачується за рахунок підприємства.

  1. Перші 5 днів 23,91,92,93,94/663

  2. Лікарнян за всі дні хвор, почин з 6-го 652/663

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]